Ορατός σήμερα από τη Γη ο «πράσινος κομήτης» για πρώτη φορά μετά την εποχή των Παγετώνων!

Από πού μπορείτε να παρατηρήσετε αυτό τον πράσινο κομήτη που έρχεται κοντά στην τροχιά της γης.

Ορατός σήμερα από τη Γη ο «πράσινος κομήτης» για πρώτη φορά μετά την εποχή των Παγετώνων!

Απόψε το βράδυ, με το βλέμμα στον έναστρο ουρανό θα βρεθούν όσοι αρέσκονται να παρατηρούν σπάνια φαινόμενα που ίσως να μην τα ξαναδούν στην ζωή τους.

Ο πράσινος εξωτικός κομήτης θα περάσει σχεδόν δίπλα από την γη περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Advertisment

Advertisment

Από πού μπορείτε να παρατηρήσετε αυτό τον πράσινο κομήτη που έρχεται κοντά στην τροχιά της γης.

Το όνομα του κομήτη είναι C/2022 E3 (ZTF), ο οποίος πέρασε από την γη πριν από 50.000 χρόνια περίπου δηλαδή από την εποχή των παγετώνων και πριν την εξαφάνιση των Νεάντερταλ. . Για να τον παρακολουθήσετε θα πρέπει να κοιτάξετε στην κατεύθυνση του Βορρά, μόλις θα δύση ο σημερινός ήλιος, θα αντικρίσετε ένα σχετικά θαμπό πράσινο φως που δεν θα είναι άλλο από εκείνο που θα εκπέμπει ο κομήτης.

Η εικόνα δια γυμνού οφθαλμού μπορεί να μην είναι πολύ καθαρή, συνεπώς ο καλύτερος τρόπος για να τον δείτε θα είναι με την χρήση ενός τηλεσκοπίου ή με κιάλια.

Μπορείτε επίσης, να παρακολουθήσετε την τροχιά του ζωντανά από το διαδίκτυο στο κανάλι του YouTube, Virtual Telescope Project

Η ανακάλυψη του έγινε πολύ πρόσφατα.

Για πρώτη φορά ο πράσινος κομήτης έγινε ορατός από το παρατηρητήριο Zwicky Transient Facility (ZTF) τον Μάρτιο του 2022. Η προέλευση του είναι από το γαλαξιακό νεφέλωμα Όορτ στα απώτερα όρια του ηλιακού συστήματος. Σύμφωνα με τους αστρονόμους που τον ανακάλυψαν, η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο περνώντας αρκετά κοντά με την Γη , διαρκεί 50.000 χρόνια.

Τα βασικά υλικά από τα οποία αποτελείται ένας κομήτης είναι, πάγος, σκόνη, αέρια. Αυτά τα υλικά θερμαίνονται στο πέρασμα τους κοντά από τον Ήλιο με αποτέλεσμα να μετατρέπονται δημιουργώντας ένα περίβλημα με μια τεράστια χρωματιστή φωτεινή ουρά, που δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα στον νυκτερινό ουρανό.

Που οφείλεται το πράσινο χρώμα

Η πρώτη του θέαση με τηλεσκόπιο ή κιάλια, έγινε τον Ιανουάριο του 2023 ενώ όσο πλησιάζει μπορεί να γίνει ορατός με γυμνό μάτι. Στην γειτονιά μας θα παραμείνει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου,  θα ξεκινήσει το ταξίδι απομάκρυνσης του αφού πρώτα περάσει από τον Άρη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να προφυλάξουμε τα κατοικίδιά μας από την υπερβολική ζέστη
Ιστορικό χρυσό μετάλλιο για την Εθνική ομάδα στην καλλιτεχνική κολύμβηση
Ζόρκος: Η εξωτική παραλία της Άνδρου με την άγρια ομορφιά (βίντεο)
The Tavros Project: Η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση