,

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία: Πώς συνδέεται με την ψυχική υγεία

Ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων αντιμετωπίζει καταθλιπτικά επεισόδια και αυξημένο άγχος σε όλο τον Δυτικό κόσμο.

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία: Πώς συνδέεται με την ψυχική υγεία

Είναι επιβεβαιωμένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά επεισόδια και αυξημένο άγχος μέχρι και σε σημείο ανάπτυξης αγχώδους διαταραχής σε όλο τον Δυτικό τουλάχιστον κόσμο. Συγκεκριμένα, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας ανέφερε ότι σχεδόν 3.2 εκατομμύρια παιδιά (το 13.3% του γενικού πληθυσμού) εμφάνισε το λιγότερο ένα καταθλιπτικό επεισόδιο το 2017.

Τώρα ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη ερευνούν τη σχέση αυτών των ψυχικών διαταραχών με το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματά τους παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που έλαβε χώρα στη Γλασκόβη.

Advertisment

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Louise Lindberg κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες αρχεία υπέρβαρων παιδιών της Σουηδίας μέσω ενός εθνικού μητρώου αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν 12.507 υπέρβαρα παιδιά και εφήβους με 60.063 παιδιά φυσιολογικού βάρους και ίδιου οικονομικού και κοινωνικού υποβάθρου.

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά αποθαρρυντικά καθώς αποκάλυψαν πως 4.320 παιδιά υπέφεραν από κατάθλιψη ή άγχος για μια μέση περίοδο 4,5 ετών. Το ποσοστό των υπέρβαρων κοριτσιών που αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν κατά 5% υψηλότερο από εκείνο των κοριτσιών με κανονικό βάρος.

Συγκεκριμένα, το 11,6% των υπέρβαρων κοριτσιών (παιδιά και έφηβες) παρουσίαζαν κατάθλιψη ή άγχος ενώ μόνο το 6% των υπόλοιπων παιδιών αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.

Advertisment

Τα αγόρια αποδείχτηκε πως παρουσίαζαν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα: Από τα παχύσαρκα αγόρια, διαγνώστηκε το 8% με κατάθλιψη ή άγχος, ενώ μόλις 4,1% των αγοριών με φυσιολογικό βάρος είχαν πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Συνολικά, ο κίνδυνος εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης ήταν υψηλότερος στα υπέρβαρα κορίτσια (43%) σε σύγκριση με το ποσοστό των αγοριών (33%). Αν και η μελέτη είχε ορισμένους ερευνητικούς περιορισμούς, στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, αυτή τη φορά από τη Μ. Βρετανία, που είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Εδώ διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα μετά την ηλικία των 11 ετών. Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα ορατή η ακριβής σχέση ανάμεσα στην παιδική παχυσαρκία και στην κατάθλιψη και άγχος, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως τα περισσότερα υπέρβαρα παιδιά δέχονται τις πιέσεις της κοινωνίας και πιθανότατα το bullying από περιβάλλοντα όπως το σχολείο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση