Reformer ή Mat Pilates; Ποιό είναι καλύτερο και πώς ωφελεί την υγεία μας;

Το Pilates λέγεται ότι είναι καλό για την ισορροπία, τη στάση, τη δύναμη και την ευελιξία, καθώς και για τη βελτίωση της δύναμης του

Το Pilates είναι μια μορφή άσκησης που κερδίζει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και για καλό λόγο. Αυτή η μορφή άσκησης χαμηλής έντασης παρέχει μια σειρά από οφέλη στο σώμα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Το Pilates λέγεται ότι είναι καλό για την ισορροπία, τη στάση, τη δύναμη και την ευελιξία, καθώς και για τη βελτίωση της δύναμης του κορμού. Και το καλύτερο είναι ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει, όχι μόνο οι διασημότητες και οι αθλητές. Αλλά τι ισχύει; Είναι όντως τόσο ωφέλιμη αυτή μέθοδος  όσο ισχυρίζονται πολλοί άνθρωποι;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι pilates. Το πιο απλό είναι το mat pilates – στο οποίο χρειάζεστε μόνο ένα χαλάκι γιόγκα για να το κάνετε και μπορεί να γίνει τόσο στο σπίτι όσο και σε μια τάξη. Το άλλο είδος pilates (που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές) είναι το reformer pilates. Αυτό χρησιμοποιεί μια εξειδικευμένη συσκευή (που ονομάζεται αναμορφωτής) – ένα πλαίσιο που μοιάζει με κρεβάτι με μια επίπεδη πλατφόρμα πάνω του.

Advertisment

Η πλατφόρμα κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω με τροχούς μέσα στο πλαίσιο. Η πλατφόρμα συνδέεται στο ένα άκρο του πλαισίου με ελατήρια και αυτά παράγουν τάση. Τα περισσότερα Reformer pilates περιλαμβάνουν το σπρώξιμο ή το τράβηγμα της πλατφόρμας ή τη συγκράτηση της σταθερά καθώς τραβιέται από τις χορδές. Αυτή η κίνηση εμπλέκει πολλούς μύες – ιδιαίτερα τον κορμό.

Τι λένε τα στοιχεία για τη μέθοδο Pilates;

Η μέθοδος Pilates είναι μια μορφή άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης, η οποία είναι γνωστό ότι είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας. Η προπόνηση δύναμης είναι σημαντική καθώς μας βοηθά να αποτρέψουμε την αργή μυϊκή φθορά που εμφανίζεται καθώς μεγαλώνουμε. Αυξάνει επίσης τη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό – κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία ότι η συστηματική πρακτική Pilates για οκτώ εβδομάδες για μία ώρα την ημέρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να μειώσει την παχυσαρκία στις παχύσαρκες γυναίκες. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μια ανασκόπηση έρευνας έδειξε ότι η προπόνηση Pilates βελτίωσε την ισορροπία και βοήθησε στην πρόληψη των πτώσεων.

Advertisment

Μια άλλη μελέτη έδειξε μάλιστα ότι οι μη δραστήριες γυναίκες που άρχισαν να κάνουν μόνο μία ώρα pilates την εβδομάδα για δέκα εβδομάδες είχαν βελτιωμένη μυϊκή μάζα, ευλυγισία, ισορροπία και δύναμη του πυρήνα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το pilates μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου στη μέση και τη βελτίωση της ισορροπίας σε ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας και νόσο του Πάρκινσον.

Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το pilates μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε πολλά οφέλη για την υγεία. Ενώ οι πιο έντονοι τύποι προπόνησης δύναμης – όπως η άρση βαρών – είναι πιθανό να αποφέρουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, το pilates μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους ανθρώπους να ελέγχουν το βάρος τους και να χτίζουν δύναμη. Το καλύτερο είναι ότι αυτή η προπόνηση μπορεί να γίνει σχεδόν από οποιονδήποτε οπουδήποτε και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Reformer VS Mat Pilates

Μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν pilates, υπάρχει πολλή συζήτηση για το ποιο είδος είναι ανώτερο: το Mat ή το Reformer Pilates.
Υπάρχει πραγματικά λίγη έρευνα εκεί έξω που συγκρίνει τους δύο τύπους. Μια μελέτη που εξέταζε τη θεραπεία του πόνου στη μέση διαπίστωσε ότι τόσο το reformer pilates όσο και το mat pilates λειτούργησαν εξίσου καλά στη βελτίωση του πόνου στην πλάτη σε άτομα που έκαναν την προπόνηση για έξι εβδομάδες.

Και οι δύο τύποι βελτίωσαν επίσης εξίσου την ικανότητα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως να σηκώνονται από το κρεβάτι ή να πλένουν τα πιάτα. Αλλά όταν οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν τεσσεράμισι μήνες αργότερα, η ομάδα reformer pilates συνέχισε να παρουσιάζει βελτιώσεις στην καθημερινή τους ζωή σε σύγκριση με την ομάδα mat pilates.

Μια άλλη μελέτη από τη Βραζιλία έδειξε επίσης ότι τόσο το reformer pilates όσο και το mat pilates χρησιμοποίησαν τον ίδιο αριθμό μυών και τους ενεργοποίησαν στον ίδιο βαθμό – υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων και ότι και οι δύο είναι εξίσου αποτελεσματικές. Αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, η οποία έδειξε ότι το reformer pilates έκανε τους ανθρώπους να κάψουν περισσότερες θερμίδες (2,6 θερμίδες ανά λεπτό) από το mat Pilates (1,9 θερμίδες ανά λεπτό).

Ο λόγος για τις μικρές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων pilates εξαρτάται από το πώς εκτελούνται. Ενώ το mat pilates χρησιμοποιεί το σωματικό σας βάρος ως αντίσταση κατά τη διάρκεια των κινήσεων, το reformer pilates χρησιμοποιεί την ασταθή πλατφόρμα και τα ελατήρια για να δημιουργήσει αντίσταση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αντίσταση και να ενεργοποιήσει περισσότερους μύες. Αν και αυτό δεν υποστηρίχθηκε από τη βραζιλιάνικη μελέτη, εντούτοις αυτή εξέτασε μόνο μια συγκεκριμένη κίνηση, επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αν και η επιστήμη δεν μπορεί να καταλήξει σχετικά με το εάν το mat pilates ή το reformer pilates είναι καλύτερο για εσάς, αυτό δεν σημαίνει ότι το reformer pilates δεν είναι εξαιρετικό για την υγεία σας. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι άτομα που έκαναν reformer pilates για εννέα εβδομάδες είχαν βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Όπως μπορείτε να δείτε, το pilates γίνεται δημοφιλές για καλό λόγο, καθώς παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και ικανοτήτων μπορούν να το κάνουν, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση