,

Πώς είναι οι εσωστρεφείς ως παιδιά; 7 κοινά χαρακτηριστικά

Τα εσωστρεφή παιδιά συχνά παρεξηγούνται και μπορούν να θεωρηθούν ως ντροπαλά, ήσυχα και ακόμη και αντικοινωνικά.

Πώς είναι οι εσωστρεφείς ως παιδιά; 7 κοινά χαρακτηριστικά

Τα τελευταία χρόνια, η εσωστρέφεια έχει γίνει δημοφιλές θέμα συζήτησης και έχει αποτελέσει το επίκεντρο πολλών ερευνητικών μελετών.
Ενώ είναι γνωστός ο όρος του τι είναι η εσωστρέφεια και πώς επηρεάζει τους ενήλικες, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με το πώς είναι οι εσωστρεφείς ως παιδιά. Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται τα χαρακτηριστικά των εσωστρεφών παιδιών και πώς διαφέρουν από τους εξωστρεφείς συνομηλίκους τους.

Τα εσωστρεφή παιδιά συχνά παρεξηγούνται και μπορούν να θεωρηθούν ως ντροπαλά, ήσυχα και ακόμη και αντικοινωνικά. Ωστόσο, η εσωστρέφεια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι κοινωνικά απροσάρμοστος. Είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που περιγράφει πώς αντιδρά ένα άτομο στα ερεθίσματα. Οι εσωστρεφείς έχουν την τάση να εστιάζονται στο μέσα τους, προτιμώντας να περνούν χρόνο μόνοι ή με κάποια επιλεγμένα άτομα. Επεξεργάζονται επίσης πληροφορίες βαθύτερα από τους εξωστρεφείς και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να λάβουν αποφάσεις ή να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Advertisment

7 κοινά χαρακτηριστικά των εσωστρεφών παιδιών

  1. Προτίμηση για μοναχικές δραστηριότητες: Τα εσωστρεφή παιδιά προτιμούν συχνά να περνούν χρόνο μόνα τους ή κάποια επιλεγμένα πρόσωπα, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το γράψιμο, τα βιντεοπαιχνίδια, τους αρέσει η ενασχόληση με δημιουργικές αναζητήσεις. Δεν χρειάζονται το ίδιο επίπεδο κοινωνικότητας με τους εξωστρεφείς συνομηλίκους τους και συχνά τα συναντά κανείς κάπου ήσυχα να εξερευνούν τον δικό τους εσωτερικό κόσμο.
  2.  Ευαισθησία στο κοινωνικό περίγυρο: Τα εσωστρεφή παιδιά τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στην ποιότητα του κοινωνικού περιβάλλοντος τους από τα εξωστρεφή, επειδή είναι πιο ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους ή μεγάλα πλήθη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να προσαρμοστούν σε νέες σχέσεις ή καταστάσεις, προτιμώντας πρώτα να παρατηρούν από απόσταση πριν συμμετέχουν.
  3. Προτίμηση για ουσιαστικές συνομιλίες: Τα εσωστρεφή παιδιά μπορεί να δείχνουν προτίμηση για βαθύτερου νοήματος, ουσιαστικές συζητήσεις, προτιμώντας συχνά να μιλούν για πράγματα που έχουν σημασία για αυτά και είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν βαθύτερους δεσμούς με τους συνομηλίκους τους. Μπορεί επίσης να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αφηρημένες έννοιες, όπως η φιλοσοφία και η ηθική.
  4. Σκεπτικά και Στοχαστικά: Τα εσωστρεφή παιδιά τείνουν να είναι πιο σκεπτικά και στοχαστικά από τους εξωστρεφείς συνομηλίκους τους, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο εξετάζοντας τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες των πράξεών τους, καθώς και να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού τους και να σκέφτονται πριν μιλήσουν.
  5. Προσεκτικά: Τα εσωστρεφή παιδιά μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε κινδύνους ή να εκδηλώσουν επικίνδυνη συμπεριφορά, προτιμώντας να είναι πιο προσεκτικά και ζυγισμένα αποφεύγοντας δραστηριότητες που ενέχουν υψηλό βαθμό κινδύνου. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην τάση τους να είναι πιο σχολαστικοί και στοχαστικοί πριν λάβουν αποφάσεις, καθώς είναι πιο πιθανό να εξετάσουν τα πιθανά αποτελέσματα πριν αναλάβουν δράση. Επιπλέον, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των συνεπειών της συμπεριφοράς τους και επομένως να είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν κάτι επικίνδυνο.
  6. Διαφορετική οπτική: Ενώ τα εσωστρεφή παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερη υπομονή και κατανόηση, συχνά προτείνουν μια διαφορετική οπτική σε κάθε κατάσταση. Η ιδιαίτερα αντιληπτική τους φύση, μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθύτερη κατανόηση σύνθετων ζητημάτων και να τους βοηθήσει να δουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Επιπλέον, οι εσωστρεφείς είναι συχνά πιο δημιουργικοί από τους εξωστρεφείς και μπορούν να προσφέρουν μοναδικές λύσεις σε προβλήματα ή προκλήσεις.
  7. Εξαιρετικοί σε κάθε κατάσταση: Με τη σωστή κατανόηση και υποστήριξη, τα εσωστρεφή παιδιά μπορούν να επιτύχουν σε οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή ενός ήσυχου χώρου για να κάνουν διαλείμματα και να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους ή να τους επιτρέψετε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να πάρουν αποφάσεις. Επιπλέον, δίνοντάς τους την ελευθερία να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, όπως η ανάγνωση, η γραφή και οι δημιουργικές αναζητήσεις, μπορεί να τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν. Παρέχοντας ένα ιδανικό για αυτά περιβάλλον, τα εσωστρεφή παιδιά μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να επιτύχουν.

Ενώ τα εσωστρεφή παιδιά μπορεί να απαιτούν περισσότερη υπομονή και κατανόηση, συχνά προτείνουν μια μοναδικά διαφορετική προοπτική σε κάθε κατάσταση. Η στοχαστική, σχολαστική φύση τους μπορεί να είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα, είτε είναι στην τάξη, στην παιδική χαρά ή στο χώρο εργασίας.

Συμπερασματικά, τα εσωστρεφή παιδιά έχουν ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών που τα ξεχωρίζουν από τους εξωστρεφείς συνομηλίκους τους. Τείνουν να προτιμούν μοναχικές δραστηριότητες, είναι πιο ευαίσθητοι στο κοινωνικό περιβάλλον τους, απολαμβάνουν βαθιές συζητήσεις, είναι πιο στοχαστικοί και στοχαστικοί και είναι λιγότερο πιθανό να ρισκάρουν. Με σωστή κατανόηση και υποστήριξη, τα εσωστρεφή παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία
Ν' αγαπάς, για να φωτίζεται ο κόσμος σου…
Αγάπη Εαυτού: Το μεγάλο άλμα προς μια ζωή γεμάτη Φως
«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση