Πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας;

To body positivity είναι ένα είδος κινήματος διεκδίκησης, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μια θετική εικόνα σώματος.

Πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας

To body positivity είναι ένα είδος κινήματος διεκδίκησης, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μια θετική εικόνα σώματος, ανεξάρτητα από το πώς η κοινωνία και η σύγχρονη κουλτούρα αντιλαμβάνονται το ιδανικό βάρος, ύψος και χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου. Κάποιοι από τους στόχους του κινήματος του body positivity περιλαμβάνουν:

– την αμφισβήτηση των κοινωνικών νορμών για το ιδανικό σώμα

Advertisment

– την ενίσχυση της αποδοχής όλων των τύπων σώματος

– το χτίσιμο αυτοπεποίθησης και αποδοχής του σώματός μας ως έχει και

– την κατάρρευση των μη ρεαλιστικών στερεοτύπων για το σώμα.

Advertisment

Το κίνημα επίσης στοχεύει στο να βοηθά τους ανθρώπους να αντιληφθούν πώς τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης συνεισφέρουν στη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το σώμα τους, όπως το πώς νιώθουν με το φαγητό, την άσκηση, το ρουχισμό, την υγεία, την ταυτότητα και την αυτοφροντίδα. Κατανοώντας καλύτερα την επίδραση που έχουν τέτοιες επιρροές, υπάρχει ελπίδα οι άνθρωποι να μπορούν να αναπτύξουν μια πιο υγιή και ρεαλιστική σχέση με το σώμα τους.

Πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας

Ένας από τους κύριους στόχους του body positivity είναι να αναγνωρίσουμε κάποιους από τους τρόπους που η εικόνα του σώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευεξία μας. Η θετική εικόνα σώματος παίζει έναν ρόλο στο πώς οι άνθρωποι νιώθουν για την εμφάνισή τους και πώς κρίνουν την αυταξία τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αρνητική εικόνα σώματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ψυχικών διαταραχών όπως κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές.

Η εικόνα σώματος είναι η υποκειμενική αντίληψη ενός ανθρώπου για το σώμα του – κάτι που μπορεί να απέχει πολύ από την αντικειμενική πραγματικότητα. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά που σχετίζεται με την εικόνα σώματος έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχική μας υγεία και στο πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας.

Η διαμόρφωση της εικόνας σώματος ξεκινά νωρίς στη ζωή. Δυστυχώς, ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν ήδη χτίσει μια αρνητική εικόνα σώματος. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Common Sense Media βρήκε ότι πάνω από το 50% των κοριτσιών και περίπου το 33% των αγοριών 6-8 ετών ένιωθαν ότι έπρεπε να ζυγίζουν λιγότερο. Τα αποτελέσματα επίσης αποκάλυψαν ότι το 25% των παιδιών έχουν δοκιμάσει κάποια μορφή δίαιτας ήδη από την ηλικία των 7.

Τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν ως αποτέλεσμα της κακής εικόνας σώματος περιλαμβάνουν:

– Κατάθλιψη: Οι γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες και κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη θετικής εικόνας σώματος παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαφορά.

– Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αρνητική εικόνα σώματος σχετίζεται με έλλειψη αυτοεκτίμησης στους εφήβους ασχέτως φύλου, ηλικίας, βάρους, εθνικότητας.

– Διατροφικές διαταραχές: Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ικανοποίησης από την εικόνα σώματος συνδέεται με κακή και διαταραγμένη διατροφή, ειδικά στα έφηβα κορίτσια.

Πηγές:

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140197113001619?via%3Dihub

www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10640266.2018.1499335?journalCode=uedi20

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471015311000390?via%3Dihub

www.jahonline.org/article/S1054-139X(10)00092-3/fulltext

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση