,

Πώς επηρεάζει ο χειμώνας τις διατροφικές μας συνήθειες

Ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο ψυχρός καιρός μπορεί να πυροδοτεί ένα εξελικτικό κατάλοιπο μέσα μας που σχετίζεται με τις θερμίδες.

Πώς ο χειμώνας επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι λιγότερες ώρες ημέρας και ο περισσότερος χρόνος που περνάμε μέσα στο σπίτι, ενώ o COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πότε, πόσο και ακόμη και τι θέλουμε να καταναλώσουμε. Μπορεί να είναι μέρος της βιολογίας μας, αφού οι χειμερινοί μήνες προκαλούν βιολογικές αλλαγές που διεγείρουν την πείνα και αυξάνουν την επιθυμία για πιο ενεργειακά πυκνά (και θερμιδικά) τρόφιμα.

Και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το αίσθημα άγχους από τις αλλαγές που σχετίζονται με τον COVID-19 στην εργασία, το σχολείο και την οικογενειακή ζωή, που μπορεί να συμβάλλουν σε διαφορετικά διατροφικά μοτίβα.

Advertisment

Αλλά επειδή είναι πιο πιθανό να κλίνουμε προς το να χαλαρώνουμε με κούπες ζεστής σοκολάτας και ατελείωτα μπολ πατατάκια ή ζυμαρικά με σάλτσες και τυρί από το τέλος του φθινοπώρου έως την άνοιξη, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε. Εξάλλου, οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο το βάρος μας αλλά και τη διάθεσή μας.

Ο χειμώνας μπορεί στην πραγματικότητα να αυξάνει την αίσθηση πείνας

Τα περισσότερα μέρη της χώρας μας είναι πιο ψυχρά και σκοτεινά αυτή την εποχή του χρόνου. Θα μπορούσαν αυτοί οι παράγοντες να επηρεάσουν τις τροφές που επιθυμούμε; Ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο ψυχρός καιρός μπορεί να πυροδοτεί ένα εξελικτικό κατάλοιπο μέσα μας για να παχύνουμε ώστε να επιβιώσουμε σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως κάνουν πολλά άλλα ζώα.

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 86 περισσότερες θερμίδες την ημέρα το φθινόπωρο σε σύγκριση με την άνοιξη και έτρωγαν περισσότερα λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά τους χειμερινούς μήνες. Αλλά οι ερευνητές που διεξήγαγαν εκείνη τη μελέτη σημείωσαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους αυτό το μέγεθος των «επιπλέον» θερμίδων ήταν αρκετά μικρό.

Advertisment

Μια άλλη θεωρία είναι ότι η αλλαγή της εποχής μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία ορισμένων από τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα και την όρεξη. Μια προηγούμενη ανασκόπηση που εξέτασε δεδομένα σε ανθρώπους και σε ζώα διαπίστωσε ότι οι εποχιακές αλλαγές όντως επηρεάζουν πολλές ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα και την όρεξη, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοκορτικοειδών, της γκρελίνης και της λεπτίνης.

Οι λιγότερες ώρες ημέρας μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην επιθυμία για φαγητό. Το φως του ήλιου είναι ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν την απελευθέρωση της ορμόνης σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει σημαντικά τη διάθεση. Η πρόσληψη υδατανθράκων (χάρη στην ινσουλίνη που απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα) αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης – γι’ αυτό και προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν υδατάνθρακες ως έναν τρόπο βελτίωσης της διάθεσης. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα σε άτομα με εποχική κατάθλιψη, τα οποία μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης και διάθεσης λόγω της μειωμένης έκθεσης στο ηλιακό φως.

Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να επιθυμούμε comfort food κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Φυσικά, το γεγονός ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να λαχταρούμε σοκολατόπιτα, κρουασάν και τυρί τους χειμερινούς μήνες και ειδικά κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής παγκόσμιας πανδημίας δεν σημαίνει ότι η υπερβολική απόλαυση είναι σοφή. Αυτές οι λιγούρες είναι «ηδονική πείνα». Και αν και μπορούμε να ενδίδουμε με μέτρο κάθε τόσο, μπορούμε σίγουρα να επιλέγουμε να ικανοποιούμε την όρεξή μας και με πιο υγιεινούς τρόπους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές φορές η υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ευκαιρίας περισσότερο παρά φυσιολογίας. Αν εργάζεστε ή σπουδάζετε τον τελευταίο καιρό από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό σας φέρνει πολύ κοντά στο ψυγείο και το ντουλάπι.

Αν ο καιρός είναι πολύ κρύος, υγρός ή παγωμένος για να περάσετε πολύ χρόνο έξω, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές σας και το σκοτάδι θα μπορούσε να γίνει το σύνθημα για να αρχίσετε να τσιμπολογάτε.

Τείνουμε επίσης να είμαστε λιγότερο δραστήριοι το χειμώνα και να παραμένουμε λιγότερο ενυδατωμένοι. Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν ζεστά ροφήματα, όπως τσάι ή ακόμη και απλώς ζεστό νερό με λεμόνι, τα οποία θα σας ζεστάνουν. Επιπλέον, σε προηγούμενη μελέτη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι πράγματα που μας παρέχουν θερμότητα, όπως ένα ζεστό ντους ή ένα ζεστό ρόφημα, μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο μοναχικοί.

Αν πρόκειται να ενδώσετε σε μια λιγούρα – και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι περιστασιακά αξίζει να το κάνετε – προσέξτε τις μερίδες σας και, όποτε μπορείτε, αντικαταστήστε με υγιεινές επιλογές. Αν πεθαίνετε για ένα μπολ με ζυμαρικά και τυρί, για παράδειγμα, αντικαταστήστε τα κανονικά ζυμαρικά με επιλογή ολικής άλεσης και προσθέστε άπαχη πρωτεΐνη στο μείγμα, μαζί με μερικά λαχανικά για βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Όμως, γενικά οι ειδικοί προτείνουν να περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας περισσότερες χειμερινές επιλογές τροφών, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, σολομό, εσπεριδοειδή και πολλές σούπες.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/why-do-we-eat-more-in-winter

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση