Αν κάποιος έχει δουλέψει για χρόνια σε ραδιόφωνο, γνωρίζει πως οι ηχολήπτες δεν έχουν την καλύτερη ακοή σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και η βασική αιτία που συμβαίνει αυτό είναι επειδή φορούν πολλές ώρες τα ακουστικά. Βέβαια είναι απαραίτητο αξεσουάρ στην εργασία τους και δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας κονσόλας χωρίς αυτά.
Μια νέα επιστημονική μελέτη προειδοποιεί πως η συχνή χρήση ακουστικών στα αυτιά και η ακρόαση πολύ δυνατής μουσικής ή παρακολούθησης συναυλιών με τη μουσική στη διαπασών επιφέρει τον κίνδυνο να χαθεί μέρος της ακοής.
Advertisment
Οι ερευνητές, του Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Global Health”, ανέλυσαν και αξιολόγησαν 33 σχετικές διαθέσιμες έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 19.046 άτομα 12-34 ετών. Ο παγκόσμιος πληθυσμός των ατόμων 12-34 ετών υπολογίστηκε σε περίπου 2,8 δισεκατομμύρια.
Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές μη ασφαλούς ακρόασης είτε λόγω της συχνής χρήσης ακουστικών, είτε της συχνής συμμετοχής σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική, αφορούν αντίστοιχα το 24% και το 48% των νέων. Ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και νέων με κίνδυνο για απώλειας ακοής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 670 εκατομμύρια έως 1,35 δισεκατομμύρια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τουλάχιστον 430 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ήδη μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ακοής. Οι έφηβοι και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως δείχνει και η νέα μελέτη.
Advertisment