Συντρίμμια έγινε Ρωμαϊκό ιστορικό κάστρο 2.200 ετών από τον σεισμό στη Τουρκία

Ένα αρχαίο κάστρο στο κέντρο της πόλης Γκαζιαντέπ, στη νότια Τουρκία, υπέστη σοβαρές ζημιές.

Συντρίμμια έγινε Ρωμαϊκό ιστορικό κάστρο 2.200 ετών από τον σεισμό στη Τουρκία

Ένα αρχαίο κάστρο στο κέντρο της πόλης Γκαζιαντέπ, στη νότια Τουρκία, υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι αρχαιολόγοι φοβούνται ότι και άλλα ανεκτίμητα ιστορικά μνημεία μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του κάστρου καταστράφηκαν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Μεγάλες ρωγμές είχαν σχίσει άλλους προμαχώνες, ανέφερε η έκθεση, και τμήματα του κοντινού τζαμιού Σιρβάνι είχαν επίσης καταρρεύσει.

Advertisment

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν από το Anadolu και από ένα τοπικό πρακτορείο ειδήσεων έδειξαν πέτρινους τοίχους και σιδερένια κιγκλιδώματα, που είχαν περικυκλώσει το κάστρο, σκορπισμένα στα πεζοδρόμια.


Το Κάστρο Γκαζιαντέπ χτίστηκε τον 2ο και 3ο αιώνα από τους Ρωμαίους και επεκτάθηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ τον 6ο αιώνα. Έχει υποστεί εκτεταμένες ανακαινίσεις τα τελευταία χρόνια.

Η περιοχή που επλήγη σκληρά από τους σεισμούς ήταν μέρος πολλών αυτοκρατοριών, συμπεριλαμβανομένων της Χεττιτικής, της Βαβυλωνιακής, της Περσικής, της Ελληνικής, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής, της Αραβικής και της Οθωμανικής.

Το κάστρο Gaziantep χτίστηκε ως παρατηρητήριο στη ρωμαϊκή περίοδο, τον δεύτερο και τον τρίτο αιώνα. Επεκτάθηκε τον έκτο αιώνα επί Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, σύμφωνα με τα Τουρκικά Μουσεία , μια τοποθεσία που διευθύνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Θεωρείται ένα από τα «καλύτερα παραδείγματα σωζόμενων κάστρων στην Τουρκία», σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Το κάστρο, με μια εκτεταμένη σειρά από υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά νερού, πρόκειται δε για μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τουρκία: Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τον Καζαντζάκη, παρουσία Βαρθολομαίου
Κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού ανεβάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και ποικίλες δράσεις
Το Λούβρο υποδέχεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια έκθεση για τα ολυμπιακά ιδεώδη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση