,

Η θεωρία του αυτο-καθορισμού και η κατανόηση των κινήτρων πίσω από τις αποφάσεις που παίρνουμε

Πώς η Αυτοδιάθεση μπορεί να επηρεάσει την ευημερία

Η θεωρία του αυτο-καθορισμού και η κατανόηση των κινήτρων πίσω από τις αποφάσεις που παίρνουμε

Γιατί κάνεις αυτά που κάνεις; Γιατί βουρτσίσατε τα δόντια σας σήμερα το πρωί, πήγατε στη δουλειά ή κάνετε κλικ σε αυτήν την ανάρτηση; Είναι δυνατόν να αλλάξεις τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι;

Το κίνητρο προσδιορίζει όλη την συμπεριφορά μας. Η θεωρία του αυτοκαθορισμού είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο πλαίσιο για την κατανόηση των κινήτρων και του αντίκτυπου που μπορούν να έχουν διαφορετικοί τύποι κινήτρων σε διαφορετικές πτυχές της ευημερίας μας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις θεμελιώδεις αρχές της θεωρίας του αυτοκαθορισμού και πώς να ζήσετε μια που την καθορίζεται εσείς.

Advertisment

Τι είναι η αυτοδιάθεση

Οι ψυχολόγοι που ανέπτυξαν τη θεωρία του αυτοκαθορισμού τον όρισαν ως εξής: «Αυτοδιάθεση σημαίνει να ενεργείς με αίσθηση επιλογής, βούλησης και δέσμευσης και βασίζεται σε εγγενή κίνητρα και ολοκληρωμένα εξωτερικά κίνητρα» (Deci & Ryan, 2010).

Οι ψυχολόγοι Edward Deci και Richard Ryan παρουσίασαν για πρώτη φορά τη θεωρία του αυτοκαθορισμού (αναφέρεται εν συντομία ως SDT) στο βιβλίο τους το 1985, Intrinsic Motivation and Self-Determination in Human Behavior. Προτείνουν ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι ρύθμισης ή κινήτρων συμπεριφοράς, δύο από τους οποίους είναι αυτόνομοι και δύο από τους οποίους ελέγχονται. Σε αυτή τη θεωρία, η αυτόνομη ρύθμιση είναι η βάση για τον αυτοπροσδιορισμό (Deci & Ryan, 2010).

  • Το αυτόνομο κίνητρο ή ρύθμιση αναφέρεται στο να ενεργούμε από την αίσθηση της προθυμίας, της βούλησης και της επιλογής (Deci, 2017).
  • Το ελεγχόμενο κίνητρο ή η ρύθμιση αναφέρεται στην ενέργεια από μια αίσθηση πίεσης, ζήτησης ή υποχρέωσης (Deci, 2017).

Παραδείγματα Αυτοδιάθεσης

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα αυτοπροσδιοριζόμενων συμπεριφορών:

• Ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια για απόλαυση

Advertisment

• Ασκηθείτε γιατί εκτιμάτε τα οφέλη για την υγεία

• Κόψτε το κάπνισμα γιατί εκτιμάτε να ζήσετε ποιοτικότερη ζωή με τα παιδιά σας

• Ένα παιδί που ολοκληρώνει τις δουλειές του επειδή κατανοεί την αξία της ευθύνης

• Δημιουργία τέχνης για την εγγενή χαρά της

• Επιλέγοντας μια επαγγελματική πορεία με πλήρη αίσθηση προθυμίας

Αρχές Αυτοδιάθεσης

Η θεωρία του αυτοκαθορισμού δηλώνει ότι οι άνθρωποι έχουν τρεις ψυχολογικές ανάγκες για βέλτιστη ευημερία και απόδοση: συγγένεια, ικανότητα και αυτονομία. Όταν κάποιος αισθάνεται συγγενής με άλλους, ικανός να ενεργεί με μια αίσθηση βούλησης, έχει αυτόνομα κίνητρα ή θα αυτοκαθορίζεται (Deci, 2017, Deci & Ryan, 2012).

• Η συσχέτιση αναφέρεται στην ανάγκη να νοιάζεστε για τους άλλους και οι άλλοι για εσάς.

• Η ικανότητα αναφέρεται στην ανάγκη να αισθάνεται κάποιος αποτελεσματικός στη συμπεριφορά του.

• Η αυτονομία αναφέρεται στην ανάγκη να αισθάνεται κανείς ότι ενεργεί από την αίσθηση της θέλησης και της αυτοεπιδοκιμασίας (Vansteenkiste & Ryan, 2013).

Η έρευνα προτείνει ότι για να καλλιεργηθεί ο αυτοπροσδιορισμός στον εαυτό μας ή στους άλλους, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που να ικανοποιεί και τις τρεις παραπάνω ανάγκες.

Πώς η Αυτοδιάθεση μπορεί να επηρεάσει την ευημερία

Γιατί λοιπόν αυτοί οι διαφορετικοί τύποι κινήτρων ή ρύθμισης έχουν σημασία; Αν καταλήξετε με τις ίδιες συμπεριφορές, τότε έχει διαφορά τι τους παρακινεί; Λοιπόν, η δική σας εμπειρία μπορεί να σας πει ότι το είδος των κινήτρων που έχετε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε ενώ συμμετέχετε σε μια συμπεριφορά.

Η έρευνα γύρω από τη θεωρία του αυτοκαθορισμού έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυτόνομη ρύθμιση συνδέεται με μεγαλύτερη συνολική ευημερία. «Οι συμπεριφορές που είναι περισσότερο αυτοκαθορισμένες και λιγότερο ελεγχόμενες συνδέονται με μια ισχυρότερη αίσθηση προσωπικής δέσμευσης, μεγαλύτερη επιμονή, περισσότερα θετικά συναισθήματα, υψηλότερη ποιότητα απόδοσης και καλύτερη ψυχική υγεία» (Deci & Ryan, 2000). Μελέτες έχουν συμπεράνει ότι το αυτόνομο κίνητρο συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη δημιουργικότητα και βελτιωμένη προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων (Deci, 2012).

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι πιθανόν χρήσιμο να μάθετε πώς να αυξάνετε τον όγκο της αυτόνομης ρύθμισης στη ζωή σας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να εργαστείτε για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τον εαυτό σας με βάση τις παραπάνω αρχές της συγγένειας, της ικανότητας και της αυτονομίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση