,

Τοιχογραφίες σε σχολεία των Αθηνών εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους! (βίντεο)

Τα Murals είναι πλέον μια σύγχρονη μορφή τέχνης σε πολλές αστικές πόλεις του κόσμου.

Τοιχογραφίες σε σχολεία των Αθηνών εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους! (βίντεο)

Street artists είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δημιουργίες τους επί τοίχου σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας. Η Urban Act συνεργάστηκε με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες δίνοντας τους την ευκαιρία να επενδύσουν με εντυπωσιακά murals σχολεία της Αθήνας.

Οι συνθέσεις τους επί τοίχου, μία πολύχρωμη σοφή κουκουβάγια, ένα υδάτινο τοπίο σε μπλε και πράσινο, ένα δεντρόσπιτο βγαλμένο από τα παραμύθια κι ένα πανέμορφο πτηνό μέσα σε ζωηρά χρώματα, τα έργα αυτά διακοσμούν ήδη τέσσερα σχολεία της Αθήνας.

Advertisment

Τα Murals είναι πλέον μια σύγχρονη μορφή τέχνης σε πολλές αστικές πόλεις του κόσμου και με αυτόν τον τρόπο, το γκρίζο τοπίο των πόλεων παίρνει χρώμα, κάτι που μέσα από προγράμματα αξιοποιεί και ο Δήμος της Αθήνας, στηρίζοντας έτσι τους καλλιτέχνες και φέρνοντας την πόλη της Αθήνας ένα βήμα πιο κοντά σε διάφορες μορφές της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αυτές οι δημόσιες τοιχογραφίες, ανήκουν στο δεύτερο μέρος του προγράμματος «From the roots to the sky», και μόλις ολοκληρώθηκαν έδωσαν μια πιο ευχάριστη και ανθρώπινη εικόνα στα σχολικά προαύλια και δημιούργησαν ένα ευχάριστο περιβάλλον, που προσομοιάζει εκείνο του φυσικού, ώστε να παίζουν και να το απολαμβάνουν τα παιδιά.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε για το γεγονός: «Μέσα από αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα και τη συνεργασία μας με τους ταλαντούχους street artists από όλο τον κόσμο, η Αθήνα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική και ζωντάνια. Η πόλη και τα σχολεία της γίνονται ο ιδανικός «καμβάς», αποδεικνύοντας ότι με τον αναγκαίο σεβασμό στον δημόσιο χώρο και στο περιβάλλον, τα έργα τέχνης «του δρόμου», μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της αισθητικής ταυτότητας της σύγχρονης Αθήνας».

Advertisment

Τα τέσσερα θέματα των τοιχογραφιών είναι εμπνευσμένα κυρίως από το φυσικό τοπίο με το οποίο και διακοσμούν τα σχολεία της Αθήνας.

Ποιες είναι οι τέσσερις τοιχογραφίες και οι δημιουργοί τους

  • Στον Άγιο Ελευθέριο, στην οδό Σαρανταπόρου 20  εικονογράφος από την Αργεντινή,  Fio Silva δημιούργησε μια εύθυμη και δυναμική κουκουβάγια, καλωσορίζοντας έτσι συμβολικά τους μαθητές.

H Fio Silva συμμετείχε σε διαγωνισμό μαζί με άλλους 40 καλλιτέχνες από διάφορες χώρες του κόσμου, κερδίζοντας το έπαθλο να ταξιδέψει και να ζωγραφίσει τοιχογραφίες στις πρωτεύουσες της street art, στις οποίες μεταξύ αυτών είναι  και η Αθήνα.

Τα έργα της είναι εμπνευσμένα κυρίως από την φύση. Οι έντονοι χρωματισμοί που χρησιμοποιεί στις δημιουργίες της  απεικονίζουν τον φυσικό κόσμο όπου μεταδίδει την ενέργεια στις συνθέσεις της εντυπωσιάζοντας όσους τα βλέπουν. Έργα της θα συναντήσει κανείς σε πολλούς τοίχους του κόσμου και ανάμεσα τους στην Νότια Αμερική, την Βρετανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία κ.ά.

  • Στον Κεραμικό Στον βρεφονηπιακό σταθμό της οδού Θερμοπυλών , η η Sisa Soldati καθηγήτρια εικαστικών για ενήλικες και παιδιά με καταγωγή από την Αργεντινή δημιούργησε μια υπέροχη τοιχογραφία εμπνευσμένη από αγρό στην φύση δίπλα σε νερό, ένα έργο σε ύφος εξπρεσιονισμού, που ονόμασε «Φυσική Μνήμη».

Μια γάτα χασμουριέται νωχελικά, ένα στοιχείο που όπως ανέφερε η ίδια η καλλιτέχνιδα, το πρόσθεσε για να «ελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να προκαλέσει γέλιο και διάλογο με τα παιδιά που τόσο αγαπά».

  • Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ένα ποταμάκι «τρέχει» στους Αμπελόκηπους, ενώ το μεγάλο δέντρο, ακριβώς από πάνω, φιλοξενεί ένα σπίτι, που συναρπάζει τους μαθητές. Ένα έργο του Έλληνα street artist BillyGee, με το οποίο και διακόσμησε έναν χαμηλό τοίχο στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Μιλώντας για την κεντρική ιδέα του έργου, ο δημιουργός του, ανέφερε: «Η γειτονιά των Αμπελοκήπων που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, δεν προσφέρει στους κατοίκους σχεδόν καμία επαφή με τη φύση. Η ιδέα μου λοιπόν ήταν να δημιουργήσω ένα «μυστικό παράθυρο». Ελπίζω ότι ο καθένας που κοιτάζει τον πίνακα, μπορεί να ονειρευτεί και να δημιουργήσει συναισθήματα μαζί με ιστορίες. Τα παιδιά είναι το μέλλον και τούς προσφέρω αυτόν τον πίνακα θέλοντας να τα εμπνεύσω να δημιουργήσουν το δικό τους δεντρόσπιτο».

  • Στου Γκύζη στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών,  ο Έλληνας εικονογράφος και muralist, Bilos, ζωγράφισε επάνω σε κτιστή επιφάνεια,  μια μεγάλη εικόνα φανταστικών μορφών εμπνευσμένων από τον κόσμο της φύσης, κάτι που υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και τα παιδιά του νηπιαγωγείου με το οποίο συστεγάζεται.

Με την προτροπή του Bilos, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου δημιούργησαν κι εκείνοι το δικό τους καλλιτεχνική τοιχογραφία διακοσμώντας έτσι τον τοίχο του σχολείου τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση