Βούρτσα ή σφουγγάρι στο πλύσιμο των πιάτων; Σε ποιο αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια;

Τα μικρόβια βρίσκουν στέγη και στα δύο, ωστόσο φαίνεται ότι προτιμούν πολύ περισσότερο τα σφουγγάρια της κουζίνας μας.

Βούρτσα ή σφουγγάρι στο πλύσιμο των πιάτων; Σε ποιο αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια;

Βούρτσα εναντίον σφουγγαριού στο πλύσιμο πιάτων

Τα μικρόβια βέβαια βρίσκουν στέγη και στα δύο, ωστόσο φαίνεται ότι προτιμούν πολύ περισσότερο τα σφουγγάρια της κουζίνας μας. Οι βούρτσες, όπως υποστηρίζουν Νορβηγοί επιστήμονες αποτελούν μάλλον έναν πιο υγιεινό τρόπο να καθαρίζουμε τα πιάτα μας.

«Η σαλμονέλα και άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στις βούρτσες. Ο λόγος είναι ότι τα σφουγγάρια χρησιμοποιούνται διαρκώς και δεν στεγνώνουν ποτέ», εξηγεί ο Trond Møretrø από το νορβηγικό Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, Nofima.

Advertisment

Όσο για τον αριθμό των μικροβίων που μπορεί να κρύβονται μέσα σε ένα σφουγγάρι, αυτός μπορεί να ξεπερνά και τον αριθμό των κατοίκων του πλανήτη δηλώνει χαρακτηριστικά ο Moretro, συγγραφέας της νέας μελέτης.

Αν και πολλά βακτήρια δεν είναι επιβλαβή, όσα από αυτά είναι -όπως η σαλμονέλα- μπορούν να εξαπλωθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, στις επιφάνειες της κουζίνας και στον εξοπλισμό και να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μάλιστα εκείνο που προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες ήταν ότι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τα σφουγγάρια ή το πόσο συχνά τα αλλάζουν δεν επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη μικροβίων.

Advertisment

Όπως υποστηρίζουν, οι καταναλωτές είναι δύσκολο να αποφύγουν τα μικρόβια εφόσον δεν αλλάζουν τα σφουγγάρια της κουζίνας καθημερινά.

Η έρευνα για τα χρησιμοποιημένα σφουγγάρια και τις βούρτσες βασίζεται σε μια εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την ίδια ομάδα ερευνητών, η οποία διαπίστωσε ότι τα επιβλαβή βακτήρια επιβίωσαν καλύτερα στα σφουγγάρια παρά στις βούρτσες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μέρος του βακτηριακού φορτίου των σφουγγαριών της κουζίνας μπορεί να μειωθεί με το βράσιμο ή στον στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτά τα μέτρα από μόνα τους ωστόσο, δεν είναι επαρκή για να διασφαλίσουν ότι το σφουγγάρι θα μειώσει τη διασταυρούμενη μόλυνση. Γι’ αυτό συνιστά να αντικαθίστανται συχνά.

Τα σφουγγάρια αποτελούν κύριο αντικείμενο καθαρισμού σε 10 χώρες της Ευρώπης σε αντίθεση με τις βούρτσες που χρησιμοποιούνται κυρίως στη Νορβηγία και στη Δανία.

Βασικό στοιχείο της διαφοράς τους είναι ότι οι βούρτσες που στεγνώνουν μεταξύ των δυο πλύσεων έχουν μικρότερο αριθμό μικροβίων. Επιπλέον διαθέτουν λαβή που αποτρέπει από την άμεση επαφή με τα βακτήρια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Applied Microbiology.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μόλις 20 λεπτά άσκησης την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για άτομα άνω των 50
Αλκοόλ στην παραλία: Πόσο επικίνδυνο είναι να πίνουμε ποτά κάτω από τον ήλιο
6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση