, , ,

Η γονιδιακή εξέταση θα μπορούσε να καθοδηγήσει τη χρήση της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο

Νέα έρευνα δείχνει εντυπωσιακές ομοιότητες στις σεξουαλικές επιθυμίες ανδρών και γυναικών.

Ένα τεστ γονιδίων που χρησιμοποιείται ήδη συστηματικά στο NHS μπορεί να καθοδηγήσει τη χρήση της χημειοθεραπείας σε άτομα με καρκίνο του εντέρου προβλέποντας εάν θα ωφεληθούν ή όχι.

Το τεστ θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να επιλέξουν ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι είναι πιθανό να είναι ευαίσθητοι στη χημειοθεραπεία – και να γλιτώσουν άλλους που δεν θα ανταποκριθούν από περιττή τοξικότητα και εξουθενωτικές παρενέργειες.

Advertisment

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, θα επιτρέψουν την πρώτη συνήθη χρήση ενός γενετικού τεστ για την πρόβλεψη του πώς οι καρκίνοι των ασθενών θα ανταποκριθούν στη χημειοθεραπεία στον καρκίνο του εντέρου.

Το γονιδιακό τεστ χρησιμοποιείται ήδη ως μέρος της τυπικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως για την πρόβλεψη της ανταπόκρισης των ασθενών σε άλλα στοχευμένα αντικαρκινικά φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν για να καθοδηγήσουν αμέσως τη χημειοθεραπεία.

Η έρευνα ήταν μια κοινή προσπάθεια μεταξύ επιστημόνων από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, το Imperial College του Λονδίνου και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου . Χρηματοδοτήθηκε από το The Institute of Cancer Research (ICR), το Imperial και το Oncode Institute.

Advertisment

Εξατομίκευση χημειοθεραπείας

Αρχικά, οι ερευνητές ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμα 37 ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου, οι οποίοι είχαν λάβει θεραπεία με τριφλουριδίνη/τιπιρακίλη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο KRAS που ονομάζεται KRASG12, συνδέθηκε με κακή επιβίωση σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία και το επιβεβαίωσαν σε δεδομένα από άλλους 960 ασθενείς από 36 κέντρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέχεια, εξέτασαν δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που ονομάζεται RECOURSE και μπόρεσαν να αποκαλύψουν τον αντίκτυπο της θεραπείας στην επιβίωση ασθενών με διαφορετικές μεταλλάξεις KRAS.

Οι ασθενείς με μετάλλαξη στο γονίδιο KRAS που ονομάζεται KRASG13 – το 8 τοις εκατό αυτών που συμμετείχαν στη δοκιμή – είδαν τη διάμεση επιβίωσή τους να τριπλασιάζεται από 2,9 μήνες χωρίς θεραπεία σε 8,7 μήνες με τη θεραπεία.

Αυτό συγκρίθηκε με κανένα όφελος από τη θεραπεία σε ασθενείς με μεταλλάξεις KRASG12 – τόσο οι ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο όσο και οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία επιβίωσαν κατά μέσο όρο για έξι μήνες.

Για ασθενείς χωρίς μεταλλάξεις στο KRAS, που ονομάζεται επίσης άγριου τύπου KRAS, η επιβίωση βελτιώθηκε κατά περίπου 2 μήνες σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με FTD/TPI σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με μεταλλάξεις KRASG12 – που αντιπροσωπεύουν περίπου το 28 τοις εκατό όλων των ασθενών με καρκίνο του εντέρου – δεν ωφελούνται από την τριφλουριδίνη/τιπιρακίλη και θα πρέπει να αποφεύγουν την περιττή τοξικότητα. Αντίθετα, θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε κλινικές δοκιμές.

Αλλά οι ασθενείς χωρίς μεταλλάξεις στο KRAS μπορεί να ωφεληθούν από την τριφλουριδίνη/τιπιρακίλη και αυτοί με μετάλλαξη KRASG13, είναι πιθανό να τα πάνε πολύ καλά στη θεραπεία.

Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου λαμβάνουν ήδη γονιδιακές εξετάσεις που αναζητούν μεταλλάξεις στο KRAS ως μέρος της τυπικής φροντίδας του NHS, για να επιλέξουν αυτούς που θα ωφεληθούν από το στοχευμένο φάρμακο που ονομάζεται cetuximab.

Οι γιατροί θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αμέσως το ίδιο τεστ για την άμεση θεραπεία με τριφλουριδίνη/τιπιρακίλη με βάση αυτά τα στοιχεία.

Οι ερευνητές ζητούν από τους ρυθμιστές να ενσωματώσουν γρήγορα τα ευρήματα σε κατευθυντήριες οδηγίες, έτσι ώστε η χρήση του τεστ για την άμεση θεραπεία με τριφλουριδίνη/τιπιρακίλη να γίνει τυπική φροντίδα.

Άμεση επίδραση στη φροντίδα των ασθενών

Ο καθηγητής Nicola Valeri, Επίτιμος Καθηγητής Γαστρεντερικής Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει έναν γονιδιωματικό δείκτη στην κλινική που μπορεί να μας πει εάν ο καρκίνος ενός ασθενούς θα είναι ευαίσθητος ή ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία. Ελπίζουμε ότι οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου χωρίς καθυστέρηση».

«Θα είναι δύσκολο για ορισμένους ασθενείς να ανακαλύψουν ότι αυτό το φάρμακο τελευταίας γραμμής δεν θα τους ωφελήσει, αλλά αυτή η δοκιμή θα σημαίνει ότι είναι σε θέση να αποφύγουν τις περιττές παρενέργειες και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής με προχωρημένο καρκίνο. Ευτυχώς, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν επίσης μια ομάδα ασθενών που βλέπουν σημαντικά οφέλη από τη λήψη αυτού του τύπου χημειοθεραπείας».

Ο καθηγητής Kristian Helin, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, Λονδίνο, δήλωσε:

«Η σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου δεν σημαίνει μόνο να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά και να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Αν και η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για πολλούς ασθενείς, μπορεί επίσης να έχει εξουθενωτικές παρενέργειες – και επομένως είναι σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να λειτουργήσει η θεραπεία“.

«Αυτή είναι μια συναρπαστική πρόοδος για τη γονιδιωματική ιατρική – που δείχνει ότι οι γονιδιωματικές δοκιμές δεν είναι μόνο χρήσιμες για την καθοδήγηση της θεραπείας με στοχευμένες θεραπείες, αλλά και για χημειοθεραπείες. Η μελέτη θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο για τα άτομα με προχωρημένο καρκίνο του εντέρου, παρέχοντάς τους ενδεχομένως μια πιο κατάλληλη θεραπεία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση