, ,

3 τρόποι για να θεραπεύσετε το εσωτερικό παιδί σας

Επαναπλαισίωση, εγκατάλειψη και απελευθέρωση των συναισθημάτων σας για να αναρρώσετε από το παιδικό τραύμα.

Πολλοί άνθρωποι προσεγγίζουν ειδικούς κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορούν να θεραπεύσουν τον συναισθηματικό πόνο που αναπτύχθηκε κατά την παιδική ηλικία. Μερικές φορές, η ίδια η ζωή τους ανάγκαζε να ωριμάσουν πολύ γρήγορα και να αναλάβουν το ρόλο πριν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Σε άλλες περιπτώσεις, αναφέρουν ότι ήταν «αόρατοι» από τους γονείς τους κατά την παιδική ηλικία και ίσως δεν είχαν την κανονική γονική φροντίδα. Άλλοι υπέστησαν πρόωρη απώλεια ή κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία.

Ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που μπορεί να κατέβαλαν για να απαλύνουν το τραύμα τους, εξακολουθούν να αισθάνονται σαν ένα τραυματισμένο παιδί ζει μέσα τους.

Advertisment

Σε αυτήν την ανάλυση, αναφέρονται τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε το θεραπευτικό σας ταξίδι.

1. Διαμορφώστε ξανά την προσωπική σας ιστορία

Ο χρόνος και η απόσταση μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσετε άλλη οπτική γωνία για τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, παρόλο που η σκέψη τέτοιων τραυμάτων μπορεί ακόμα να ενοχλήσει στο παρόν. Αντί να κοιτάτε στο παρελθόν σας με μια αίσθηση αδυναμίας, σκεφτείτε όλες τις φορές που βγήκατε από δύσκολες καταστάσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να ήταν, η παιδική δύσκολη ηλικία σας διαμόρφωσε για να γίνετε το ανθεκτικό άτομο που είστε σήμερα. Πίσω από πολλούς επιτυχημένους ανθρώπους υπάρχουν δύσκολες παιδικές ηλικίες. Χρησιμοποιήστε το ως έμπνευση ότι είναι δυνατό να θεραπεύσετε και να εξελιχθείτε ομαλά μετά την επιβίωση από μια επώδυνη παιδική και εφηβική ηλικία.

Το να επιστρέφετε νοητικά συνεχώς την παιδική σας ηλικία χωρίς να την επαναπροσδιορίσετε μπορεί να σας κάνει να κολλήσετε σε έναν φαύλο κύκλο. Όταν ξαναδημιουργήσετε με επιτυχία την προσωπική σας ιστορία, μπορείτε να απελευθερωθείτε από αυτόν τον ψυχικά εξουθενωτικό κύκλο.

Advertisment

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Qualitative Social Work, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κουβαλούσαν μαζί τους στο παρόν μια τραυματική εμπειρία, πιθανότητα να βιώνουν μια μετατραυματική ανάπτυξη. Αφιερώνοντας χρόνο για να επαναπροσδιορίσετε το παρελθόν σας καθώς ξεπερνάτε τα εμπόδια και προχωράτε προς τους στόχους σας, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο του εαυτού σας, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία αποκατάστασης.
Η αφηγηματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία, επομένως μην φοβάστε να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει στο ταξίδι προς την θεραπείας σας.

2. Μην αισθάνεστε ντροπή

Η ντροπή είναι ένα αρκετά επιβαρυντικό συναίσθημα που καταστρέφει τον εαυτό σας και ένα από τα πιο δύσκολα να ξεπεραστεί, εάν έχετε βιώσει κακοποίηση ή/και παραμέληση στην παιδική σας ηλικία.

Η ντροπή μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας ως άτομο και μπορεί να σας κάνει να αμφιβάλλετε για την αξία σας. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν αξίζετε την ευτυχία ή την αγάπη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Counseling Psychology, ανέλυσε τους λόγους της ντροπής ως αυτοϋπονόμευση, με την αίσθηση δύναμης και αυτοελέγχου ενός ατόμου να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Και πάλι, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.

3. Απελευθερώστε τα συναισθήματά σας

Μεγάλο μέρος της τρέχουσας αρνητικής σκέψης και των συναισθημάτων σας μπορεί πιθανώς να εντοπιστεί στις βαθιές πληγές από την παιδική σας ηλικία, όταν ίσως δεν υπήρχε η ευκαιρία να τα εκφράσετε ελεύθερα και χωρίς κρίση.

Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να τα επιτρέψουμε να βγουν προς τα έξω. Μην φοβάστε να στηριχτείτε στο σύστημα αυτοθεραπείας σας αν το χρειάζεστε ή να συμβουλευτείτε τον εαυτό σας καθώς προσπαθείτε να θεραπευτείτε.

Τις μέρες που αισθάνεσαι το βάρος του ψυχικού πόνου να βαραίνει τους ώμους σου, να το βιώνεις και να το εξωτερικεύεις από την καρδιά σου. Η αίσθηση ότι η απελευθέρωση συναισθηματικού πόνου είναι μέρος της διαδικασίας θεραπείας. Αγκαλιάστε το χωρίς να το κρίνετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση