5 σημάδια που δείχνουν ότι βιώνουμε «τοξική θετικότητα» στο εργασιακό περιβάλλον

«Όλα θα πάνε καλά», «Τουλάχιστον έχεις εργασία αυτό τον καιρό», «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο»...

5 σημάδια που δείχνουν ότι βιώνουμε τοξική θετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον

«Όλα θα πάνε καλά», «Τουλάχιστον έχεις εργασία αυτό τον καιρό», «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο». Αν έχετε συναντήσει κάποιο εμπόδιο στην καριέρα σας, είναι πιθανό να έχετε ακούσει αυτά τα ενθαρρυντικά αλλά κενά λόγια. Προορίζονται να σας ανακουφίσουν, αλλά δεν έχουν σχεδόν ποτέ κάποια δόση αυθεντικότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην προσφορά θετικής ενθάρρυνσης και τη βεβιασμένη θετικότητα.

Η τοξική θετικότητα εμφανίζεται όταν προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα αληθινά, δυσάρεστα συναισθήματα. Πάει σχεδόν πάντα κόντρα στη φύση μας. Οι άνθρωποι δεν ανταποκρινόμαστε καλά σε αυτό το είδος θετικότητας, επειδή αγνοεί την πραγματικότητα.

Advertisment

Αν η τοξική θετικότητα καλλιεργηθεί στο εργασιακό περιβάλλον, μπορεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα μέσα στην οποία οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μοιραστούν το πώς νιώθουν ειλικρινά σε αυτούς που πρέπει να το ακούσουν και αυτό με τη σειρά του τους αφήνει μόνο το περιθώριο να παραπονιούνται για την κατάσταση σε άλλους.

Με αυτό τον τρόπο, πλήττεται η εμπιστοσύνη και διαμορφώνεται ένα υποκριτικό πλαίσιο στο πώς η επιχείρηση φαίνεται προς τα έξω. Καταλήγει να επηρεάζει ακόμα και το αποτέλεσμα της συνολικής εργασίας, καθώς δεν υπάρχουν πια υγιείς συγκρούσεις.

5 σημάδια που δείχνουν ότι βιώνουμε τοξική θετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον

1. Μας επαναλαμβάνουν να είμαστε θετικοί ενώ υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες

Όταν ένας συνάδελφος μοιράζεται μια βάσιμη ανησυχία, το να τους πούμε να είναι θετικοί είναι απαξιωτικό. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος σε ένα κατάστημα αγχώνεται επειδή του ζητείται να πάρει την ευθύνη για έναν απολυμένο υφιστάμενο. Όταν το επικοινωνεί στον υπεύθυνο, εκείνος του αναφέρει μόνο ότι χρειάζεται να βλέπει το θέμα θετικά.

Advertisment

Μία πιο ενσυναισθητική και ρεαλιστική απάντηση θα περιελάμβανε την ενεργητική ακρόαση από τον υπεύθυνο με φράσεις όπως «Πες μου περισσότερα» ή με την προσπάθεια παράφρασης του προβλήματος «Φαίνεται ότι…». Ο στόχος είναι ο εργαζόμενος να νιώθει ότι ακούγεται.

2. Ο εργοδότης επιμένει ότι «όλα θα πάνε καλά» καθώς το μέλλον της εταιρείας φαίνεται δυσοίωνο

Αυτού του τύπου οι αντιδράσεις δεν δείχνουν μόνο μια τοξική θετικότητα αλλά και μία ανεπαρκής διαχείριση και ηγεσία από την πλευρά του εργοδότη. Μια μελέτη του 2010 ανέφερε ότι τέτοιοι εργοδότες αποφεύγουν συνήθως να πάρουν αποφάσεις, δεν ενδιαφέρονται για την στοχοθέτηση και σπάνια αλληλεπιδρούν με τους εργαζομένους τους.

Αντί να δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις για το μέλλον των εργαζομένων, οι εργοδότες πρέπει να βοηθούν σε καιρό κρίσης, να υπάρχει διαφάνεια και να είναι συγκεκριμένοι σχετικά με τις πράξεις τους. Θα μπορούσαν να πουν κάτι όπως «Δεν ξέρω τι θα συμβεί και αυτή η κατάσταση μόνο ιδανική δεν είναι. Δεν χάνουμε όμως την ελπίδα. Το σχέδιο μου είναι το εξής…». Τέτοιες δηλώσεις εκτιμώνται από τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν θέλουν να μένουν στο σκοτάδι σε σχέση με το μέλλον τους.

3. Ο εργοδότης αρνείται να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις δηλώσεις του

Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει έντονη τοξική θετικότητα στις συναντήσεις που συχνά γίνονται στο τέλος της χρονιάς και αφορούν στην εργασία όλο του έτους. Μπορεί να ακουστούν φράσεις όπως αυτή: «Ναι, το 2020 ήταν άσχημο, αλλά εμείς τα πήγαμε περίφημα». Αν αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο εργοδότης σας χωρίς περαιτέρω συζήτηση, αρνείται να αναγνωρίσει τις καταστροφικές απώλειες που έφερε ο ιός στην κοινότητα.

4. Βιώνουμε ανεργία ή κάποιο είδος απώλειας και μας τονίζουν να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων

Αν είστε ανάμεσα στους εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους φέτος, δεν είστε μόνοι. Αλλά παρά το γεγονός ότι η εμπειρία της ανεργίας είναι συνηθισμένη, έχετε κάθε δικαίωμα να νιώθετε άσχημα. Τοξικά θετικές δηλώσεις όπως «δες τη φωτεινή πλευρά» ή «θα είσαι μια χαρά» δίνουν το σήμα ότι δεν πρέπει να είμαστε κάτι λιγότερο από χαρούμενοι με την παρούσα κατάσταση.

Και δηλώσεις όπως «Πάλι καλά που δεν σου έτυχε…», «Τουλάχιστον δεν είσαι…» ακυρώνουν και υποτιμούν την ιστορία και τα συναισθήματά μας. Αυτό που θα βοηθήσει περισσότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ακούμε περισσότερο παρά να μιλάμε και να μην υποθέτουμε ότι ο ρόλος μας στη συζήτηση αυτή είναι να διορθώσουμε την ανεργία. Μην συμβουλεύετε εκτός κι αν σας έχει ζητηθεί ξεκάθαρα να το κάνετε.

5. Χρησιμοποιούνται επιφανειακές προσπάθειες ισότητες για να αποσιωπηθούν σοβαρές ανησυχίες

Μπορεί μια επιχείρηση να διαλαλεί ότι διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα στο εσωτερικό της, αλλά στην πραγματικότητα, στην πράξη, να μην κάνει τίποτα τέτοιο. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν άδικες μισθολογικές διαφορές ή και κακές συμπεριφορές που να βασίζονται στο φύλο, την ηλικία, την κοινωνική και οικονομική τάξη. Και όλα αυτά να συγκαλύπτονται με το να προβάλλεται η «καλή» εικόνα της επιχείρησης χωρίς καμία προσπάθεια διόρθωσης της κατάστασης εκ των έσω.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/signs-experiencing-toxic-positivity-at-work

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο έρωτας μετά τα παιδιά | 3 τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή
5 λάθη επικοινωνίας που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση
Πώς το ασυνείδητο επηρεάζει τις προσωπικές μας σχέσεις
Το επίπεδο εξουσίας μέσα σε μια σχέση επηρεάζει τον βαθμό που κάποιος βιώνει gaslighting

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση