Διάσημος Οινοκριτικός των New York Times συμπεριλαμβάνει και ξεχωρίζει στη λίστα του δυο Ελληνικά κρασιά!

Ο Έρικ Ασίμοφ ξεχώρισε τη ρετσίνα Gaia Ritinitis και το ξινόμαυρο-νεγκόστα των αδερφών Τάτση.

Είναι γνωστό τα ελληνικά κρασιά έχουν αρχίσει να αποκτούν σημαντικό αντίκτυπο παγκοσμίως. Μια τοποθέτηση ενός εκ των σημαντικότερων σε παγκόσμιο επίπεδο ειδικού στην εκτίμηση του οίνου, έχει σίγουρα ειδική βαρύτητα. Με τις τιμές του κρασιού να έχουν ανέβει σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Eric Asimov δημιούργησε στην New York Times μία αναφορά value for money ετικέτες με προσιτό κόστος με μη αναγνωρισμένα κρασιά, τα οποία μπορούν να ανταμείψουν ποιοτικά τον καταναλωτή πολύ πέρα από τα 20 δολάρια που θα ξοδέψουν.

Η λίστα, 20 κρασιών κάτω των 20 δολαρίων (20 Wines Under $20) του κριτικού γεύσης και οίνου είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, όμως αυτή τη φορά κατέληξε στις ετικέτες του ‘όπως αναφέρει με “περιορισμένες τις επιλογές μου καθώς ήθελε να κρατήσω απόσταση από Αμερικανούς παραγωγούς τους οποίους έχω αναφέρει επανειλημμένα“.

Advertisment

Και συνεχίζει: «Υπήρξαν αρκετά κρασιά από την Ιταλία, την Γαλλία ή ακόμη και την Γερμανία που θα μπορούσαν να βρουν μία θέση στη λίστα, αλλά δεν προέρχονταν από τις διασημότερες, higher-status οινοπαραγωγικές περιοχές των χωρών αυτών».

Τιμητική θέση στην λίστα του Eric Asimov έχουν και δυο ελληνικά κρασιά. Ο Ασίμοφ σχολιάζει πως βρήκε αρκετά γαλλικά και ιταλικά κρασιά, αλλά όχι από τις δημοφιλείς, υψηλού κύρους περιοχές παραγωγής. Στη λίστα του, η πιο «υποεκπροσωπημένη» χώρα είναι η χώρα του με μόλις ένα αμερικανικό κρασί, ένα chambourcin από τη Βιρτζίνια. «Ήταν γευστικό κρασί, αλλά στη λίστα δεν υπήρχαν αμερικανικά καμπερνέ σοβινιόν, πινό νουάρ, σαρντονέ ή ρίσλινγκ», σημειώνει.

Η ρετσίνα Γαία Ρητινίτης Nobilis και το Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα των Τάτσηδων

Οι δύο ελληνικές οινικές προτάσεις του Eric Asimov είναι η Γαία Ρητινίτης Nobilis και το Young Vines Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα 2017 από τα αδέρφια Τάτση.

Advertisment

Η Γαία Ρητινίτης Nobilis είναι μια ξεχωριστή ρετσίνα, με διακριτικές νότες ρητίνης, καλοφτιαγμένη, που ταιριάζει σχεδόν με όλα τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα. Με χρώμα λευκοκίτρινο και πράσινες ανταύγειες διαθέτει δροσερή γεύση, που ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στο σταφύλι και το πεύκο, ενώ το λεμόνι και η αίσθηση μαστίχας συνυπάρχουν ισότιμα.
Η ρετσίνα έχει ένα στυλ που ακολουθείται από την αρχαιότητα, όταν το κρασί αναμειγνύεται με τη ρητίνη της Χαλέπιου πεύκης. Οι σοβαρές ρετσίνες, όπως αυτή εδώ, είναι υπέροχες. Η Γαία Ρητινίτης χρησιμοποιεί σταφύλια ροδίτη ορεινής καλλιέργειας και φρέσκο ρετσίνι για να δώσει αυτό το φρέσκο, αιχμηρό και μυρωδάτο κρασί. Δοκίμασέ το με οποιοδήποτε είδος ελληνικού ή μεσανατολικού φαγητού ή απλά πειραματίσου” είναι το σχετικό σχόλιό του.

Τα αδέρφια Τάτση, Περικλής και Στέργιος, καλλιεργούν βιοδυναμικά στην Μακεδονία, φτιάχνοντας κρασιά με την ελάχιστη επεξεργασία. Αυτή η φιάλη, ένα blend από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, έχει μία υπέροχη σύσταση. Το κρασί αυτό, φτιαγμένο από μείγμα ποικιλιών Ξινόμαυρου και Νεγκόσκα, είναι μια υπέροχη σύσταση. Είναι αρωματικό με αρώματα μενθόλης και γλυκόριζας και, αν και προέρχεται από νεαρά αμπέλια, είναι αρκετά δομημένο για αρνίσια παϊδάκια ή ψητά κρέατα“, παρατηρεί ο Asimov.

Το χαρακτηριστικό χαρμάνι των δύο γηγενών ποικιλιών που έχουν καταστήσει δημοφιλή την Γουμένισσα, αποτελεί ένα από τα κορυφαία δείγματα της οινικής φιλοσοφία της περιοχής αλλά και εκείνης των Τάτσηδων. Εντός του ρουμπινί κρασιού θα ανακαλύψεις πλούσια αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, με βύσσινο και δαμάσκηνο να κυριαρχούν, με πιπεράτες νότες να ολοκληρώνουν τη μύτη. Στο στόμα ακολουθούν βελούδινη υφή, μέτριες τανίνες και αντίστοιχη οξύτητα, κι ένα μακρύ τελείωμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση