,

Ανθρώπινος εγκέφαλος: Ανακαλύφθηκαν νευρώνες που αντιδρούν αποκλειστικά στα τραγούδια!

Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλό μας, νευρώνες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία του τραγουδιού!

Ανθρώπινος εγκέφαλος: Ανακαλύφθηκαν νευρώνες που αντιδρούν αποκλειστικά στα τραγούδια!

Το νευρικό σύστημα είναι το σύστημα που ρυθμίζει και ελέγχει τη λειτουργία όλων των οργάνων του ανθρώπινου σώματος καθώς επίσης και την μεταξύ τους αρμονική συνεργασία. Αποτελεί την έδρα των ψυχικών λειτουργιών και μέσω των αισθητήριων οργάνων συμβάλλει στην αντίληψη του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.

Οι νευρώνες είναι τα βασικά κύτταρα του νευρικού συστήματος. Η δομή τους περιλαμβάνει χαρακτηριστικές δομές, τις αποφυάδες που ονομάζονται άξονες και δενδρίτες. Διαθέτουν δύο σημαντικές ιδιότητες, την αγωγιμότητα και την διεγερσιμότητα και μεταδίδουν το ερέθισμα με την μορφή ηλεκτρικών παλμών. Άλλα χαρακτηριστικά τους είναι ότι έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής, σταματούν να αυτοδιαιρούνται από την στιγμή που αρχίζουν να λειτουργούν στο νευρικό σύστημα και απαιτούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Τα νευρογλοιακά κύτταρα έχουν υποστηρικτικό ρόλο και βοηθούν στη διατήρηση του περιβάλλοντος των νευρώνων.

Advertisment

Κατά τη γέννησή μας, εκτιμάται ότι υπάρχουν στον εγκέφαλό μας περίπου 80 εκατομμύρια νευρώνων, ένας αριθμός που μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε ενώ μετά τα 80 χρόνια, υπολογίζεται ότι έχει χαθεί το 30% από αυτούς.

Κατά τη διάρκεια μίας ημέρας, χάνονται και ξαναδημιουργούνται συνεχώς νευρώνες. Χάρη στις διαδικασίες ανάπλασης που έχουν, δημιουργούνται νέες συνδέσεις και αυτό προκαλεί τη νευρογένεση, μια διαδικασία που δημιουργεί νέους νευρώνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη του ανθρώπινου εγκέφαλου, έχουν κάνει κατά το παρελθόν, ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις σε ό,τι αφορά στους νευρώνες, όπως για παράδειγμα ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι, τόσο για την ομιλία όσο και για τη μουσική. Μια πρόσφατη έρευνα όμως, αποκάλυψε ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι νευρώνες και για το τραγούδι.

Advertisment

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλό μας, νευρώνες που ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία του τραγουδιού, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές, γιατί έχουν εξελιχθεί στον άνθρωπο, ειδικοί για το τραγούδι. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το τραγούδι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι νευρώνες του τραγουδιού δεν έχουν μόνο εκείνοι που ασχολούνται ή εκπαιδεύονται στη μουσική και τα τραγούδια αλλά πιθανότατα, όλοι σχεδόν οι άνθρωποι.

Τη «χαρτογράφηση» των νευρώνων του τραγουδιού στον ακουστικό φλοιό, σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που ανταποκρίνονται στην ομιλία και σε εκείνους που ανταποκρίνονται στη μουσική, βοήθησε η μελέτη που είχαν κάνει προηγουμένως οι επιστήμονες, με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (f MRI) των εγκεφάλων 30 άλλων ανθρώπων που άκουγαν επίσης διάφορους ήχους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας“Current Biology” από την ομάδα, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρα Sam Norman-Haignere από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση