Για τη διαχείριση της απώλειας…

Και αν σε ρωτούσε κάποιος αν όσοι βιώνουν το τραύμα είναι μόνο αυτοί που πονάνε, να απαντήσεις με βεβαιότητα όχι.

Για τη διαχείριση της απώλειας...

Και αν σε ρωτούσαν ποια θα ήταν η καλύτερη συμβουλή για κάποιον που πενθεί, θα ήταν να μπορεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του . .

Και αν σε ρωτούσαν ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτόν που πενθεί και μένει πίσω, να απαντήσεις ότι είναι η νέα ταυτότητα που τον χαρακτηρίζει και ο εγκλωβισμός του στα συναισθήματα και στις σκέψεις του.

Advertisment

Και τα συναισθήματα ποικίλλουν. . . θυμός, απογοήτευση, θλίψη, φόβος, άγχος, πένθος, συχνά όμως και ενοχές αν είναι αυτός που επιβίωσε.

Και αν σου ζητούσε κάποιος πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας, να πεις ότι χρειάζεται χρόνος και ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα. Εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, από το παρελθόν του, από πιθανή συννοσηρότητα, από το ίδιο το τραυματικό γεγονός. .

Υπάρχουν τραυματικά γεγονότα για τα οποία έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε και υπάρχουν και αυτά τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε, τα απρόσμενα, τα βίαια, που νιώθουμε τόσο μικροί, ανήμποροι και αβοήθητοι μπροστά τους. . .

Advertisment

Αν σε ρωτούσε λοιπόν κάποιος για τη διαχείριση της απώλειας, να του πεις ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μέσα στο κεφάλι του και ότι πρέπει να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. . . όσες φορές θέλει, και για όσο χρονικό διάστημα θέλει.

Και αν σε ρωτούσε τι θα τον βοηθήσει, να του απαντήσεις ότι εξαρτάται από την προσωπικότητά του. . . όμως γενικά βοηθάει η ενδυνάμωση των θετικών στρατηγικών και των θετικών στοιχείων της προσωπικότητας, η αναζήτηση νέου νοήματος στη ζωή του, η εκτόνωση της έντασης και των συναισθημάτων του με δραστηριότητες.

Και αν σε ρωτούσε κάποιος αν όσοι βιώνουν το τραύμα είναι μόνο αυτοί που πονάνε, να απαντήσεις με βεβαιότητα όχι. .

Το ψυχικό τραύμα αποτυπώνεται στους διασώστες ως δευτερογενή θύματα, ακόμα και σε αυτούς που παρακολουθούν στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά αν ταυτίζουν τις δικές τους εμπειρίες με αυτές των ανθρώπων που πάσχουν και έχουν πληγεί.

Και αν σκέφτεσαι σε όλα όσα διαβάζεις ένα «αλλά», κάνε το αλλά, αλλαγή και δεσμεύσου στη συμφιλίωσή σου με τα συναισθήματά σου και αφοσιώσου σε ένα στόχο ζωής. . .

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση