Γιατρός υποστηρίζει ότι βιολογικά είναι 20 χρόνια μικρότερος από την πραγματική του ηλικία, λόγω της διατροφής που ακολουθεί

Ο Hyman αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που κάνει κάθε μέρα, ξυπνώντας στις 6 το πρωί, είναι ο διαλογισμός που διαρκεί για 20 λεπτά

Γιατρός υποστηρίζει ότι βιολογικά είναι 20 χρόνια μικρότερος από την πραγματική του ηλικία, λόγω της διατροφής που ακολουθεί

Ο ειδικός σε θέματα μακροζωίας Δρ Mark Hyman, 63 ετών, από τη Μασαχουσέτη, υποστηρίζει ότι με βάση τους δείκτες κυτταρικής υγείας το σώμα του βιολογικά είναι 20 χρόνια νεότερο εξαιτίας της διατροφής του.

Με 2,3 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram δίνει καθημερινές συμβουλές και κόλπα. Ο Hyman δεν είναι ενάντια στη γήρανση θέλει απλώς μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όπως αναφέρει ότι είναι μια παρανόηση ότι το να γερνάει κάποιος ηλικιακά σημαίνει αυτόματα και παρουσία προβλημάτων υγείας όπως πόνους στις αρθρώσεις, θολότητα σκέψης και χρόνιες παθήσεις.

Advertisment

Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται με την ηλικία, τα οποία ομως είναι αναστρέψιμα. Είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση, σε αντίθεση με μια αναπόφευκτη σωματική γήρανση“, δήλωσε ο Hyman

Μάλιστα αναφέρει ότι οι στρατηγικές μακροζωίας, όπως η καλή διατροφή και η άσκηση, είναι βασικές όχι μόνο για μια μακρά ζωή, αλλά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, και η υγιεινή ρουτίνα του βοηθά στην αποτροπή προβλημάτων σε βάθος χρόνου, ενώ τον διατηρεί σε φόρμα.

Όταν τα χρόνια αρχίσουν να περνούν και ο άνθρωπος να μεγαλώνει τότε είναι που οι ανησυχίες αυξάνονται με τους περισσότερους να προβληματίζονται για την υγεία τους και τι μπορούν να κάνουν για το μέλλον τους . Ο γιατρός δίνει την δική του ερμηνεία στο πως κάποιος μπορεί να καταπολεμήσει πιο σωστά τον χρόνο.

Advertisment

Το νέο του βιβλίο « Young Forever» καταρρίπτει την επιστήμη της υγιούς γήρανσης, με συμβουλές για συνήθειες που επεκτείνουν όχι μόνο τη διάρκεια ζωής αλλά και τη «διάρκεια της υγείας».

Ξεκινά τη μέρα με διαλογισμό, καφέ και χρόνο για να γράψει

Ο Hyman αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που κάνει κάθε μέρα, ξυπνώντας στις 6 το πρωί, είναι ο διαλογισμός που διαρκεί για 20 λεπτά.
Στην συνέχεια, απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ και κάθεται για λίγο χρόνο για να γράψει.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι δύο αυτές συνήθειες και μόνο μπορούν να βοηθήσουν στη μακροζωία. Ο καφές συνδέεται με την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και την άνοια ενώ ταυτόχρονα παρέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία. Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και στη μείωση του στρες, ένας σημαντικός παράγοντας για το πόσο γρήγορα γερνάμε.

Ο γιατρός ακολουθεί συγκεκριμένα τη δίαιτα Pegan και αποκάλυψε ποια είναι τα κύρια συστατικά της. Η δίαιτα αποτελείται κατά 75% από λαχανικά και φρούτα, με ιδιαίτερη έμφαση στα μούρα και τα μη αμυλούχα τρόφιμα.

Η άσκηση ενδυνάμωσης είναι ένας ουσιαστικός παράγοντας της καθημερινότητας σε μια πορεία υγιούς γήρανσης.

Μετά τον καφέ του, ακολουθεί πιστά ένα πρόγραμμα προπόνησης ενδυνάμωσης με ζώνες αντίστασης, που όπως είπε τον βοήθησαν να χτίσει μυς και να μειώσει τον πόνο στην πλάτη.


Παλιά ήταν γιόγκα, τένις ή περπάτημα. Η προπόνηση με αντιστάσεις άλλαξε πραγματικά το σώμα και την υγεία μου“, ανέφερε.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και λίγες ασκήσει ενδυνάμωσης μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία. Ενώ η άρση βαρών είναι μια εξαιρετική μορφή ενδυνάμωσης, οι ζώνες αντίστασης μπορούν να προσφέρουν μια βολική, φορητή επιλογή εάν ταξιδεύετε ή όταν δεν έχετε πρόσβαση σε γυμναστήριο.
Ο Hyman είπε ότι η πρωινή του προπόνηση διαρκεί περίπου 30 λεπτά, αλλά αν είναι δυνατόν, του αρέσει να κινείται όλη την ημέρα με τα πόδια ή ποδήλατο.
Μετά την πρωινή του προπόνηση, ο Hyman κάνει ντους με ατμό και στην συνέχεια με κρύο νερό για τρία λεπτά. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση σε ζεστό και κρύο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει τον μεταβολισμό.

Το υγιεινό πρωινό του είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Μετά την πρωινή του προπόνηση, ο Hymam πίνει αυτό που ονομάζει, “υγιεινό ρόφημα γήρανσης” το οποίο είναι ένας συνδυασμός φυτικών θρεπτικών συστατικών με υγιεινά συστατικά όπως μούρα, σπόρους chia και σπόρους κάνναβης.

Καθώς μεγαλώνετε, η μυϊκή μάζα είναι πιο σημαντική. Είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της υγιούς γήρανσης“, αναφέρει ο Hyman.

Για τον ίδιο, η απόφαση να υιοθετήσει μια διατροφή κυρίως με προϊόντα ολικής αλέσεως τον βοήθησε να αποκτήσει την καλύτερη υγεία της ζωής του, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Ολόκληρες τροφές όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο, τα αυγά βοσκής και τα μικρά άγρια λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο γαύρος και ο άγριος σολομός περιέχουν υγιεινά λίπη».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση