Η νηστεία δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο | Τι να προσέξετε για να μην πάρετε παραπανίσια κιλά

Αν δεν προσέξουμε μπορεί να πάρουμε κιλά αντί να χάσουμε.

Κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν.

Η μακρά περίοδο των 40 ημερών της νηστείας αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Από την διατροφή σας το διάστημα αυτό θα απουσιάζει το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Η εκκλησιαστική παράδοση επιτάσσει, για όσους ακολουθούν αυστηρά την νηστεία το λάδι και το κρασί να καταναλώνονται μόνο την ημέρα του Σαββάτου και Κυριακής, με εξαίρεση την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Advertisment

Μπορείτε όμως κατά την περίοδο της νηστείας με δεδομένο ότι αλλάζουν οι διατροφικές σας συνήθειες, να είναι μια καλή ευκαιρία να χάσετε βάρος; Ναι μπορεί να συμβεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αν δεν προσέξουμε μπορεί να πάρουμε κιλά αντί να χάσουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τροφές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες που υποκαθιστούν την πρωτεΐνη.

Βάλτε στο μενού σας προϊόντα ολικής άλεσης

Κατά την νηστίσιμη περίοδο θα αυξήσετε την κατανάλωση ψωμιού, ρύζια και ζυμαρικά, μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μειώνουν το αίσθημα της πείνας και συμβάλλουν κατά του μετεωρισμού και δυσκοιλιότητας.

Προσθέστε ενδιάμεσα γεύματα

Κατά την διάρκεια της ημέρας συνίσταται να τρώτε συχνά μικρά γεύματα, δεν θα σας αφήσουν να πεινάσετε και θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τα τσιμπολογήματα. Ενδιάμεσα των γευμάτων μπορείτε να τρώτε ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή εναλλακτική πρόταση τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε σπιτικές μπάρες δημητριακών.

Advertisment

Τρώτε λιγότερα ζυμαρικά και ρύζι, αντικαταστήστε με όσπρια

Τα όσπρια είναι εκτός από νηστίσιμα πολύ θρεπτικά. Μπορείτε να προσθέσετε στο πρόγραμμα της εβδομάδας περισσότερα όσπρια μια καλή πηγή σιδήρου και πρωτεϊνών. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε συνταγές που να έχουν σαν βάση τα όσπρια όπως μπιφτέκια φακής, ρεβίθια στον φούρνο με πάπρικα κ.α.

Φάτε καλό πρωινό

Δεν μπορείτε να φάτε αυγά, δεν μπορείτε να φάτε τυρί, δεν μπορείτε να φάτε γιαούρτι. Το πρωινό είναι αρκετά σημαντικό κατά την διάρκεια της νηστείας το οποίο πρέπει να είναι προσεγμένο. Αντί λοιπόν, για ψωμί που είναι η εύκολη λύση ή φέτες με μέλι, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα μπολ δημητριακά με φρέσκα φρούτα και γάλα αμυγδάλου.

Tips

Μειώστε όσο μπορείτε το λάδι, όσοι το εντάσσεστε στα νηστίσιμα φαγητά. Πολλά νηστίσιμα όπως όσπρια, λαδερά φαγητά και σαλάτες μπορεί συμβάλουν στην αύξηση βάρους, αν βάζετε πολύ λάδι. Μία και μόνο κουταλιά λαδιού περιέχει 135 θερμίδες.

Προσοχή απαιτεί ακόμα και η κατανάλωση φρούτων. Μέχρι 3 φρούτα την ημέρα είναι αρκετά ώστε να μην πάρετε βάρος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση