,

Μελέτη: Γλυκαντική ουσία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικoύ

Παράγεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια, χρησιμοποιείται ως τεχνητό γλυκαντικό σε περισσότερες από 50 χώρες

Μελέτη: Γλυκαντική ουσία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικoύ

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές ανέφεραν συνδέσεις μεταξύ του δημοφιλούς υποκατάστατου ζάχαρης μηδενικών θερμίδων ερυθριτόλης και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Το γλυκαντικό, το οποίο προστίθεται συχνά σε πολλά τρόφιμα και ποτά με χαμηλές ή μηδενικές θερμίδες, είναι μόνο ένα από τα πολλά υποκατάστατα ζάχαρης που οι ερευνητές αμφισβήτησαν όσον αφορά τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την ασφάλειά τους.

«Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν κάτι υγιεινό για τον εαυτό τους, αλλά άθελά τους μπορεί να κάνουν κακό», είπε ο Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν, καρδιολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ και συγγραφέας της μελέτης.

Advertisment

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της ερυθριτόλης στο αίμα περίπου 4.000 ανθρώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση του υποκατάστατου ζάχαρης στο αίμα ήταν πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον άνω των 60 ετών, είτε είχαν ήδη είτε διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω καταστάσεων όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν τάισαν ποντίκια με ερυθριτόλη, αυτή προάγει το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Η ερυθριτόλη φάνηκε να προκαλεί θρόμβωση στο ανθρώπινο αίμα και στο πλάσμα επίσης. Μεταξύ οκτώ ατόμων που κατανάλωναν ερυθριτόλη σε επίπεδα τυπικά σε μια μπάλα παγωτού ή ένα κουτάκι τεχνητά ζαχαρούχου ποτού, η σακχαρούχα αλκοόλη παρέμεινε στο αίμα τους για περισσότερο από δύο ημέρες.

«Όπως το κοιτάξαμε, συνέχιζε να δείχνει το ίδιο σήμα», είπε ο Δρ Χέιζεν.

Advertisment

«Αυτή η ένωση δεν είναι αβλαβής», είπε ο Δρ. Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής διατροφής στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Και δεν έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία των υποκατάστατων ζάχαρης στους ανθρώπους, είπε. “Αυτό είναι το πρόβλημα. Ανεξάρτητα από αυτή τη μελέτη, απλώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι είναι πραγματικά ασφαλή».

Υπήρχαν, ωστόσο, βασικοί περιορισμοί στη μελέτη, είπε ο Δρ Mozaffarian. Πρώτον, η πλειονότητα των συμμετεχόντων είτε είχε καρδιαγγειακή νόσο είτε είχε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία δυνητικά παρέσυραν τα δεδομένα.

Και ενώ η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της ερυθριτόλης και του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, δεν απέδειξε ότι η ίδια η ένωση προκαλούσε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Η μελέτη περιλαμβάνει έρευνα παρατήρησης που απαιτεί περαιτέρω επικύρωση, είπε ο Δρ Priya M. Freaney, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Northwestern που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αλλά, πρόσθεσε, «είναι αρκετά ανησυχητικό που σίγουρα αξίζει περισσότερη έρευνα».

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις των υποκατάστατων ζάχαρης στην υγεία καθώς έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία 10 χρόνια. Υπάρχει τεράστιος όγκος έρευνας για τα τεχνητά γλυκαντικά γενικά, συχνά με αντικρουόμενα συμπεράσματα, είπε η Marion Nestle, επίτιμη καθηγήτρια διατροφής, μελετών τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Κάποιες προηγούμενες μελέτες που εξετάζουν τις πιθανές σχέσεις μεταξύ τεχνητών γλυκαντικών και καρκίνου καθώς και με καρδιαγγειακές παθήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτών των καταστάσεων, αν και όχι πολύ, είπε η Δρ Nestle. Συμπεραίνουν πάντα ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, πρόσθεσε.

Προηγούμενες ανασκοπήσεις βρήκαν ότι η ερυθριτόλη μπορεί να είναι ένα καλό υποκατάστατο της ζάχαρης, αν και μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας έχει διεξαχθεί σε ζώα, δήλωσε η Joanne Slavin, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Minnesota-Twin Cities που δεν ασχολήθηκε με το νέα έρευνα.

«Θα υπάρξουν μελέτες που θα δείχνουν ότι είναι καλό, κακό ή αδιάφορο», είπε ο Δρ Nestle. Οι άνθρωποι καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες εδώ και χρόνια, πρόσθεσε, «είναι πραγματικά δύσκολο να βάλεις το δάχτυλό σου σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο πρόβλημα».

Και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία των υποκατάστατων ζάχαρης και των εναλλακτικών γλυκαντικών όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ευρύτερης δίαιτας, είπε ο Δρ Σλάβιν.

Ο Δρ Σλάβιν σημείωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών μπορεί ήδη να διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. Εάν έχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία, μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά για να προσπαθήσουν να μειώσουν τη ζάχαρη, είπε. “Αυτό είναι το πραγματικά σημαντικό πράγμα, για να μην λένε οι άνθρωποι: “Γεια, αυτά τα πράγματα είναι τρομερά, μας προκαλούν καρδιακές προσβολές“, είπε ο Δρ Σλάβιν. “Όχι. Αυτό είναι ένα άλλο σημείο δεδομένων που λέει, “Γεια, πρέπει να το εξετάσουμε αυτό.

Για μερικούς ανθρώπους, τα υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ερυθριτόλη μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για όσους προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα των πρόσθετων σακχάρων που καταναλώνουν, είπε ο Δρ Σλάβιν, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Αλλά υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για να μειώσουμε τη συνολική μας κατανάλωση ζάχαρης, σημείωσε ο Δρ Hazen.

Ενώ η έρευνα σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία της ερυθριτόλης εξακολουθεί να εξελίσσεται, οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να αποφύγουν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, είπε ο Δρ Freaney, ειδικά εάν έχουν ήδη καρδιακή νόσο ή διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με μικρές αλλαγές, πρότεινε – εάν καταναλώνετε πέντε τεχνητά ζαχαρούχα ποτά την ημέρα, για παράδειγμα, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε δύο από αυτά με νερό.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση