,

Μελέτη: Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με την πνευματική υγεία

Η συνεχής άσκηση και γενικότερα το να παραμείνει κάποιος δραστήριος ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας

Το να είσαι και να παραμένεις σωματικά δραστήριος σε όλη την ενήλικη ζωή συνδέθηκε με καλύτερη πνευματική απόδοση στην ηλικία των 69 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας διαχρονικής μελέτης, επιβεβαιώνοντας και επιστημονικά το γνωστό αρχαιοελληνικό ρητό, «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε όλες τις ομάδες των ενηλίκων, υποδηλώνοντας ότι η σωματική δραστηριότητα ακόμη και μια φορά το μήνα συνδέεται με καλύτερη πνευματική υγεία και γνωστική ικανότητα, ανέφερε η Sarah-Naomi James, PhD, του University College του Λονδίνου, στο Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatryopens

Advertisment

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη δρ Σάρα-Ναόμι Τζέιμς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας, νευροχειρουργικής και ψυχιατρικής «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», μελέτησαν 1.417 ανθρώπους ηλικίας 69 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε γνωστικά τεστ (προσοχής, προσανατολισμού, γλώσσας, ομιλίας, μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας δεδομένων κ.α.)

Η μελέτη παρακολούθησε 1.417 συμμετέχοντες σε μια μακροχρόνια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο με ανθρώπους που γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα το 1946. Οι συμμετέχοντες (53% γυναίκες) ανέφεραν ότι έκαναν κάποια μορφής άσκησης σε πέντε διαφορετικά χρονικά σημεία της ζωής τους (ηλικίες 36, 43, 53, 60-64 και 69 ετών).

Η γνωσιακή ικανότητα στην ηλικία των 69 ετών αξιολογήθηκε με βάση το εγκχειρίδιο Addenbrooke’s Cognitive Examination-III για την αξιολόγηση της γνωστικής κατάστασης, τα τεστ εκμάθησης λέξεων για τη μέτρηση της λεκτικής μνήμης και τα τεστ οπτικής αναζήτησης για τη μέτρηση της ταχύτητας επεξεργασίας εικόνων.

Advertisment

Συνολικά, το 11% των συμμετεχόντων ήταν σωματικά ανενεργοί και στα πέντε χρονικά διαστήματα. Το 17% ήταν ενεργό σε ένα τουλάχιστον, το 20% ήταν ενεργό σε δύο, το 20% ήταν ενεργό στο τρία, το 17% ήταν ενεργό στο τέσσερα και το 15% ήταν ενεργό στα πέντε.

Σε σύγκριση με εκείνους που ήταν ανενεργοί, εκείνοι που ήταν σωματικά δραστήριοι με μία ή περισσότερες δραστηριότητες το μήνα είχαν υψηλότερες γνωστικές βαθμολογίες στην ηλικία των 69 ετών.

Τα άτομα που ήταν πιο ενεργά σωματικά σε οποιαδήποτε ηλικία είχαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία ταχύτητας γνωστικής οπτικής αναζήτησης στην ηλικία των 69 ετών, αλλά οι συσχέτιση μεταξύ μέτριας σωματικής δραστηριότητας και ταχύτητας οπτικής αναζήτησης ήταν λιγότερο ξεκάθαρη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, «Η ενθάρρυνση των αδρανών ενηλίκων να γίνουν πιο δραστήριοι σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς και η ενθάρρυνση των ήδη δραστήριων ενηλίκων να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα πολύ περισσότερα οφέλη στην γνωστική λειτουργία αργότερα». Η συνεχής άσκηση και γενικότερα το να παραμείνει κάποιος δραστήριος ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας και εξασθένηση της γνωστικής ικανότητας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση