, ,

Μεσογειακή διατροφή: Μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από το… πιάτο μας

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ιδανικό μοντέλο βιώσιμης διατροφής.

Βιώσιμη και υπεύθυνη διατροφή η οποία θα είναι σύμμαχος της υγείας μας αλλά και της υγείας του πλανήτη προωθεί το WWF-World Wide Fund for Nature. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ξεκινά το πρόγραμμα Eat4Change το οποίο στοχεύει στην κινητοποίηση των πολιτών και ειδικά των νέων σε πιο βιώσιμες διατροφικές συνήθειες και πρακτικές παραγωγής. Παράλληλα στοχεύει στην ανάδειξη της διατροφής ως αποτελεσματικού μέσου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η διατροφή μας ήταν πάντα συνδεδεμένη με τη φύση και την υγεία του πλανήτη, όμως ο τρόπος που παράγονται σήμερα τα τρόφιμα, όχι μόνο δεν είναι βιώσιμος αλλά έχει μερίδιο ευθύνης και για ορισμένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η κλιματική κρίση και απώλεια βιοποικιλότητας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το WWF.

Advertisment

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προκαλείται από το σύγχρονο σύστημα ζωοπαραγωγής, με ποσοστό πάνω από 80% να σχετίζεται με την κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2020» του WWF το σύστημα ζωoπαραγωγής, φέρεται να ευθύνεται επίσης για το 80% της παγκόσμιας αποψίλωσης δασών, για το 70% της απώλειας βιοποικιλότητας σε χερσαίες εκτάσεις και για το 50% της απώλειας της βιοποικιλότητας του γλυκού νερού.

Το πρόγραμμα Eat4 Change έχει στόχο να κινητοποιήσει τους πολίτες και ιδιαίτερα η νεολαία προς τις βιώσιμες διατροφικές συνήθεις και πρακτικές παραγωγής. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ετοιμαστεί εκπαιδευτικό υλικό για να διανεμηθεί προς την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ το WWF έχει έλθει σε επαφή και με σχολές μαγειρικής για την ενημέρωση-εκπαίδευση των νέων σεφ. Επιπλέον μια ομάδα εθελοντών είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα βιώσιμης διατροφής.

Advertisment

Στη μεσογειακή διατροφή η απάντηση

Φαίνεται, πάντως ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μέσα από το… πιάτο μας ακολουθώντας ένα μοντέλο διατροφής με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η διάσημη μεσογειακή διατροφή, ανταποκρίνεται σε αυτό ακριβώς το μοντέλο.

Το ολοκληρωμένο και ισορροπημένο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής βασίζεται σε τοπικά και εποχιακά είδη, πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και λιγότερο κρέας, ζάχαρη έλαια και λίπη.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ιδανικό μοντέλο βιώσιμης διατροφής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, χρήσης γης, κατανάλωσης ενέργειας καθώς και στον περιορισμό υδάτινων πόρων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση