, , , ,

Πώς η καθιστική ζωή μπορεί να μας προκαλέσει ροχαλητό

Αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές για να σταματήσουμε το ροχαλητό, οι ερευνητές συνιστούν να δοκιμάσουμε κάτι που μάλλον δεν γνωρίζατε.

Πώς η καθιστική ζωή μπορεί να μας προκαλέσει ροχαλητό

Αν αντιμετωπίζετε χρόνια πρόβλημα με το ροχαλητό, δεν πρέπει να αγνοείτε αυτούς τους ενοχλητικούς θορύβους. Το έντονο και συνεχές ροχαλητό είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικό: μπορεί να αποτελεί σημάδι αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, μιας δυνητικά επικίνδυνης διαταραχής ύπνου, όπου η αναπνοή σταματά και ξεκινά καθώς κοιμάστε.

Αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές για να σταματήσουμε το ροχαλητό, οι ερευνητές συνιστούν να δοκιμάσουμε κάτι που μάλλον δεν γνωρίζατε. Έρευνα του 2017 από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας της Αμερικής αναφέρει ότι η λύση αυτή είναι πολύ απλή: να σηκώνεστε συχνά όταν κάθεστε, ή τουλάχιστον να κινείτε τα πόδια σας παραπάνω όσο κάθεστε.

Advertisment

Η έρευνα βρίσκεται δημοσιευμένη στο Respiratory Physiology and Neurobiology και οι ερευνητές χρειάστηκαν 16 συμμετέχοντες που να ροχαλίζουν. Όλοι τους ήταν υγιείς και κανένας τους δεν ήταν υπέρβαρος. Αφού μέτρησαν το ποσοστό υγρού στις κνήμες των εθελοντών, οι ερευνητές τους ζήτησαν να κάτσουν για 4 ώρες – και στη συνέχεια παρατήρησαν το ροχαλητό τους το βράδυ.

Γιατί όμως είχε σημασία το υγρό στις κνήμες τους; Όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα: «Η παρατεταμένη καθιστική θέση ενισχύει την κατακράτηση υγρού στα πόδια, το οποίο στη συνέχεια ανακατανέμει στον λαιμό κατά τη διάρκεια του ύπνου και συνεισφέρει στο ροχαλητό».

Οι ερευνητές ήθελαν επίσης να εξετάσουν μια πιθανή λύση: Οι μισοί εθελοντές πίεζαν τα πόδια τους σε πετάλια ώστε να διατηρούν την κίνηση στα πόδια τους. Οι άλλοι μισοί άφηναν τα πόδια τους να κρέμονται όπως κάνουμε οι περισσότεροι όταν καθόμαστε σε γραφείο ή καναπέ. Μετά από μία εβδομάδα, ανέστρεψαν τη θέση των εθελοντών πριν τελικά μετρήσουν ξανά το ροχαλητό τους.

Advertisment

Το ποσοστό των υγρών στα πόδια φυσικά τριπλασιάστηκε όταν οι εθελοντές κάθονταν χωρίς να κινούνται και ροχάλιζαν έντονα κάθε βράδυ. Αλλά όταν κινούσαν τα πετάλια – και διατηρούσαν την κίνηση, είχαν λιγότερο συσσωρευμένα υγρά και το ροχαλητό τους έπεσε περισσότερο από το μισό.

Ο γιατρός και κλινικός ψυχολόγος Michael Breus ανέφερε ότι αν υπάρχει επιπλέον υγρό στον λαιμό, ο οισοφάγος σας γίνεται στενότερος. Όταν ξαπλώνετε μετά από μια μεγάλη μέρα καθιστικής στάσης, το έξτρα υγρό στα πόδια μετακινείται στο λαιμό και πιέζει την αναπνευστική οδό. Αυτό αναγκάζει τον αέρα να κινηθεί ταχύτερα και προκαλείται δόνηση και στη συνέχεια ροχαλητό.

Γι’ αυτό, η λύση των ερευνητών είναι να κινείστε συχνά μέσα στην ημέρα και ιδιαίτερα τα πόδια σας, αν θέλετε να μειώσετε την επίδραση που αυτό έχει στο ροχαλητό σας και φυσικά στην αναπνοή σας.

Πηγή:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28214605/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση