Τα σημάδια που προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάϊμερ

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα της νόσου είναι η έκπτωση, η διαταραχή της μνήμης καθώς και οι διαταραχές και άλλων νοητικών λειτουργιών.

Τα σημάδια που προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάϊμερ

Το Αλτσχάιμερ είναι μια σταδιακά επιδεινούμενη ασθένεια του εγκεφάλου που καταστρέφει τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες. Πρόκειται για μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσο, η οποία ξεκινά με αργούς ρυθμούς ενώ επιταχύνεται με τα χρόνια. Κύρια χαρακτηριστικά της νόσου είναι οι διαταραχές νοητικών λειτουργιών όπως αφασίες, απραξίες, αγνωσίες, η διαταραχή μνήμης.

Υπάρχουν σημάδια για να αναγνωρίσουμε την διαφορά του Αλτσχάιμερ από την φυσιολογική φθορά,  ώστε να επισκεφτούμε τον ειδικό γιατρό.

Advertisment

Το Αλτσχάιμερ προειδοποιεί και τα σημάδια του διαφέρουν από αυτά της φυσιολογικής φθοράς που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Ποια είναι:

Απώλεια μνήμης στην καθημερινότητά

Το κοινό σημάδι της νόσου,  είναι η εξασθένηση μνήμης. Ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ  ξεχνάει πληροφορίες που έμαθε πρόσφατα, δεν θυμάται ημερομηνίες ακόμα και  γεγονότα, επαναλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις, σε μια εργασία εάν δεν έχει σημειώσεις δεν θα μπορέσει να την ολοκληρώσει χωρίς βοήθεια όπως παλαιότερα

Advertisment

Ξεχνάει πού έχουμε βάλει τα πράγματα του

Ένα ακόμα σημάδι είναι η τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων σε ασυνήθιστα σημεία. Χάνει τα πράγματα του και δεν μπορεί να θυμηθεί που τα έβαλε για να τα βρει και να κατηγορήσει ακόμα ότι του τα έκλεψαν.

Δυσκολεύεται  να προγραμματίσει οτιδήποτε

Ποσοστό των ασθενών με Αλτσχάιμερ έχουν μείωση των ικανοτήτων που συνδέονται με τη δημιουργία πλάνων και την τήρησή τους, δεν μπορούν να εκτελέσουν εργασίες  που σχετίζονται με νούμερα. Συχνά δυσκολεύονται να οδηγήσουν σε μια περιοχή που γνωρίζουν και να φτιάξουν τη λίστα με τα ψώνια για το σούπερ μάρκετ.

Μπερδεύουν τον χρόνο ή τον τόπο

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν την αίσθηση του χρόνου, αλλά και του τόπου. Μπερδεύουν ημερομηνίες, εποχές, έτη, μπορεί να  ξεχάσουν  πού βρίσκονται ή και πώς έφτασαν εκεί.

Δυσκολεύονται να υπολογίσουμε το χώρο

Σημάδι της νόσου είναι οι περιπτώσεις με προβλήματα όρασης αποτελούν σημάδι, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ισορροπία ή την ανάγνωση. Μπορεί να υπαρχει δυσκολία να ξεχωρίσουν χρώματα και χρωματικές αντιθέσεις, ακόμα και να έχουν προβλήματα στην ισορροπία και στην ανάγνωση

Χάνεται η κρίση

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ, μπορεί να να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, γιατί συχνά παρουσιάσουν εξασθένηση της κριτικής σκέψης και της ικανότητας λήψης αποφάσεων ακόμα και να πάρουν λάθος αποφάσεις σε αγορές και χρηματικές συναλλαγές.

Ξεχνούν προτάσεις ή λέξεις

Πολλές φορές ενώ γνωρίζουν ένα αντικείμενο πως το λένε,  μπορεί να μην θυμούνται πως λέγεται ή ακόμα, ακόμα να μην μπορούν να βρουν τις κατάλληλες λέξεις ή να το λένε αλλιώς.

Χάνουν την επαγγελματική και κοινωνική ζωή

Απόσυρση σταδιακά από κοινωνικές δραστηριότητες, οι νοσούντες  εγκαταλείπουν τα χόμπι τους,  η απώλεια μνήμης τους γεμίζει φοβίες και ανασφάλειες

Έντονες αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητά

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό σημάδι των ατόμων που νοσούν με Αλτσχάιμερ είναι  αλλαγή στη διάθεση και την προσωπικότητά τους. Συνήθως βρίσκονται σε σύγχυση, γίνονται καχύποπτοι, να έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη και είναι φοβισμένοι ή ανήσυχοι.

Αν παρατηρήσουμε κάποιο από αυτά τα σημάδια, καλό είναι να επισκεφτούμε γιατρό. Μην ξεχνάτε η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας σχετικής αυτονομίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση