, , ,

Τι επιπτώσεις έχει η ανατροφή ενός παιδιού από έναν εγωκεντρικό γονέα

Πολλά παιδιά υποφέρουν από σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα από τη συμβίωση με έναν εγωκεντρικό γονέα.

Τι επιπτώσεις έχει η ανατροφή ενός παιδιού από έναν εγωκεντρικό γονέα

Πολλά παιδιά υποφέρουν από σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα από τη συμβίωση με έναν εγωκεντρικό γονέα. Το παιδί αγνοείται και χρησιμοποιείται ως προέκταση του γονέα. Συχνά, αυτό σημαίνει ότι οι φυσικές επιθυμίες και ανάγκες, οι απόψεις και οι συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού μένουν ανεκπλήρωτες.

Η σχέση αντιστροφής ρόλων

Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον απορροφημένο από τον εαυτό του γονέα. Η σχέση είναι μονόπλευρη και κατευθύνεται από τον γονέα. Ένας τέτοιος γονέας επιστρατεύει το παιδί για τη δική του φροντίδα και εξυπηρέτηση. Αυτό δημιουργεί μια σχέση αντιστροφής ρόλων που είναι ακατάλληλη για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την ευημερία του παιδιού.

Advertisment

Οι αυτο-απορροφημένοι γονείς έχουν πολλά χαρακτηριστικά στον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τα παιδιά τους. Αυτοί οι γονείς χειραγωγούν το παιδί για να διασφαλίσουν ότι τα φώτα του θαυμασμού παραμένουν στον γονέα. Τους λείπει η ενσυναίσθηση για τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού. Μπορεί να δείχνουν ζήλια με κάθε βήμα που κάνει το παιδί προς την εξατομίκευσή του και συνεπώς την ανεξαρτησία του.

Ποιες είναι οι συναισθηματικές αντιδράσεις των παιδιών

Τα παιδιά επηρεάζονται από το να μεγαλώνουν με έναν γονέα που επικεντρώνεται αποκλειστικά στον εαυτό του. Όταν ένα παιδί δεν σχετίζεται ως άτομο, ως ξεχωριστό πρόσωπο από τον γονέα, υπάρχουν πολλές συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες για το ίδιο.

Όταν δεν λαμβάνεται υπόψη η ατομικότητα ενός παιδιού, αυτό επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει άγχη και κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις, κατάχρηση ουσιών και συμπεριφορές φυγής.

Advertisment

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συνεπειών που υφίστανται τα παιδιά όταν μεγαλώνουν με έναν εγωιστή γονέα. Υπάρχουν διακριτά μοτίβα στα δεινά τους; Ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχουν. Τα παιδιά αντιδρούν στους εγωκεντρικούς γονείς με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με τον τύπο προσωπικότητάς τους. Αυτός ο τύπος δημιουργείται από τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί διαμορφώνεται συναισθηματικά μέσα στην οικογένεια. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι το στυλ προσωπικότητας διαμορφώνεται σε δύο τύπους – τον παντοδύναμο και τον ανήμπορο.

Οι επιπτώσεις στα παντοδύναμα παιδιά

Τα παντοδύναμα παιδιά προσπαθούν σκληρά να ικανοποιήσουν τους εγωιστές γονείς. Η ετικέτα του παντοδύναμου προέρχεται από την ασυνείδητη πεποίθηση του παιδιού ότι είναι ψυχολογικά ισχυρό και ικανό να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τα αιτήματα του γονέα, όσο ακατάλληλα και αν είναι. Τέτοια παιδιά εκπαιδεύονται στο να είναι συναισθηματικά συντονισμένα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του γονέα. Πρόκειται για μια δύσκολη και αδύνατη αποστολή για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για ένα μικρό παιδί.

Ένα παιδί με παντοδύναμη προσωπικότητα λειτουργεί συμπληρωματικά σε έναν γονέα με επίκεντρο τον εαυτό του. Το παντοδύναμο παιδί θα προσπαθήσει να φροντίσει και να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός εγωιστή γονέα.

Δεδομένου ότι τα παντοδύναμα παιδιά προσπαθούν να κάνουν αυτό που θέλει ο μπαμπάς ή να είναι αυτό που απαιτεί η μαμά, δεν τα καταφέρνουν. Οι εγωιστές γονείς ζητούν πάρα πολλά και είναι ιδιότροποι, αλλάζοντας εύκολα τις απαιτήσεις τους. Όταν αυτά τα παιδιά αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν τους εγωιστές γονείς, νιώθουν ενοχές, αυτομαστιγώνονται και χάνουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Τα παιδιά με παντοδύναμο ρόλο αισθάνονται άγχος, εμφανίζουν κατάθλιψη και πιστεύουν ότι έχουν μικρή αξία επειδή δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του εγωιστή γονέα. Αυτό τα θέτει σε κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές, για ακαδημαϊκή αποτυχία, κοινωνική απόσυρση από τους φίλους, αυτοκτονικές σκέψεις, κατάχρηση ουσιών και διατροφικές διαταραχές.

Οι επιπτώσεις στα ανήμπορα παιδιά

Ο άλλος συναισθηματικά εξαρτημένος ρόλος των παιδιών στις οικογένειες είναι ο ανήμπορος ρόλος. Αυτά τα παιδιά ανατρέφονται διαφορετικά από τα παντοδύναμα. Το «ανήμπορο» αναφέρεται στην εν αγνοία τους πεποίθηση και τις πράξεις της αδυναμίας τους στις σχέσεις τους. Ανατρέφονται να είναι εγωκεντρικά, όπως ο εγωκεντρικός γονέας. Γονέας και παιδί μοιάζουν στην προσωπικότητα.

Ο ανήμπορος γονέας και το ανήμπορο παιδί ανταγωνίζονται σθεναρά ο ένας τον άλλον. Ο καθένας θέλει να είναι το κορυφαίο άτομο στη σχέση. Ο καθένας θέλει το δικό του τρόπο. Τα νεαρά ανήμπορα παιδιά συχνά εκφοβίζονται από τον εγωιστή γονέα τους με υποτιμήσεις και χαρακτηρισμούς.

Άλλες φορές μπορεί να είναι ευνοημένα παιδιά, που θεωρούνται από τους εγωιστές γονείς ως ξεχωριστά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς προβάλλουν τη δική τους ιδιαιτερότητα και εγωκεντρική προσέγγιση στο παιδί. Είναι σαν να κοιτάζουν σε έναν καθρέφτη.

Τα μεγαλύτερα ανήμπορα παιδιά και οι έφηβοι εκφοβίζουν και αντεπιτίθενται στον γονέα τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει λεκτική ή και σωματική σύγκρουση, καθώς και οι δύο ξεσπούν με απαιτήσεις για να κάνουν το δικό τους στη σχέση.

Οι δυσκολίες ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της συμβίωσης με έναν εγωκεντρικό γονέα δεν εξαφανίζονται στο τέλος της παιδικής ηλικίας. Καθώς τα παιδιά ενηλικιώνονται, συνεχίζουν να σχετίζονται με άλλους εγωιστές ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που είχαν συναισθηματικά διαμορφωθεί να κάνουν ως παιδιά.

Τα παιδιά με παντοδύναμη προσωπικότητα συχνά παντρεύονται εγωκεντρικούς συντρόφους. Επικεντρώνονται στην ικανοποίηση και τη φροντίδα του συντρόφου τους. Παραμελούν τον εαυτό τους στη σχέση.

Τα ανήμπορα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν τις ίδιες σχέσεις υψηλής σύγκρουσης με άλλους εγωιστές ανθρώπους. Θα βρίσκονται πάντα σε έναν ανταγωνισμό για να πετύχουν το δικό τους αποτέλεσμα στη σχέση. Μπορεί να έχουν συχνές συναισθηματικές εκρήξεις, ακόμη και σωματικές διαμάχες.

Υπάρχει διέξοδος;

Ας ελπίσουμε ότι οι εγωκεντρικοί άνθρωποι θα θελήσουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους πριν γίνουν γονείς. Μπορούν να το κάνουν αυτό κάνοντας έναν ειλικρινή απολογισμό του δικού τους συναισθηματικού τύπου διαμόρφωσης.

Πώς μεγαλώσατε; Σας επέτρεπαν να κάνετε πολύ το δικό σας; Τα άλλα μέλη της οικογένειας ενέδιδαν στα αιτήματα, τις απαιτήσεις ή τα ξεσπάσματά σας, όσο παράλογα κι αν ήταν; Περιμένετε από τους άλλους να ικανοποιούν τις επιθυμίες σας και να μην σας απογοητεύουν ποτέ;

Αν οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι θετικές για εσάς, τότε πιθανότατα χρειάζεται να τα επεξεργαστείτε όλα αυτά πριν γίνετε γονείς. Αναζητήστε ψυχοθεραπεία και συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προετοιμαστείτε για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με λογικό τρόπο, ακούγοντας τις ανάγκες και τις απόψεις τους και επιβάλλοντας συνετή καθοδήγηση και πειθαρχία.

Πηγή: psychologytoday.com/intl/blog/living-automatic/202205/the-effects-self-centered-parenting-children

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση