Οι χημικές ουσίες στα καθημερινά πλαστικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους

Οι χημικές ουσίες ενδέχεται να μεταβάλλουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό προωθώντας την ανάπτυξη των λιποκυττάρων.

Οι χημικές ουσίες στα καθημερινά πλαστικά αντικείμενα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους

Οι χημικές ουσίες στα πλαστικά οικιακά αντικείμενα, όπως τα μπουκάλια ποτών, τα δοχεία γιαουρτιού και οι σακούλες κατάψυξης, μπορεί να συμβάλλουν στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι χημικές ουσίες ενδέχεται να μεταβάλλουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό προωθώντας την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων με παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975.

Advertisment

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 2016 περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι. Από αυτά τα άτομα, περισσότερα από 650 εκατομμύρια είχαν παχυσαρκία. Το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, μη σχετιζόμενη με το αλκοόλ λιπώδη ηπατική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι έρευνες δείχνουν ότι παράγοντες όπως οι αλλαγές στη διατροφή δεν επαρκούν για να εξηγήσουν την έκταση της επιδημίας παχυσαρκίας και την ταχύτητα με την οποία έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ένας πιθανός ένοχος είναι η επίδραση των συνθετικών χημικών ουσιών στο περιβάλλον μας που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες. Αυτοί επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, τον μεταβολισμό και το βάρος, μεταξύ άλλων σωματικών λειτουργιών.

Οι πιο γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι η δισφαινόλη Α και οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες υπάρχουν σε ορισμένα πλαστικά. Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη γονιμότητα του ανθρώπου, ενώ πειράματα στο εργαστήριο δείχνουν ότι μπορεί επίσης να προάγουν την παχυσαρκία.

Advertisment

Ωστόσο, τα πλαστικά περιέχουν χιλιάδες χημικές ουσίες. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από πλαστικό περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα πολυμερή, αλλά οι κατασκευαστές προσθέτουν επίσης χημικά συμπληρώματα και πρόσθετα για να επιτύχουν τις επιθυμητές ιδιότητες. Μια μελέτη του 2019 εκτιμά ότι μόνο οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων θα μπορούσαν να περιέχουν περισσότερες από 4.000 γνωστές ουσίες που εμφανίζονται σε βάσεις δεδομένων χημικών ουσιών.

Χημικές ουσίες αγνώστου ταυτότητας

Ωστόσο, οι βιολόγοι του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ υποψιάστηκαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές άγνωστες χημικές ουσίες στα πλαστικά προϊόντα που δεν εμφανίζονται στις βάσεις δεδομένων.

Χρησιμοποίησαν μεθανόλη για να εξάγουν χημικές ουσίες από 34 προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σακούλες κατάψυξης, δοχεία γιαουρτιού, μπουκάλια ποτών, συσκευασίες λαχανικών, μαξιλαράκια για τρίψιμο και καπάκια ποτηριών καφέ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας υψηλής ανάλυσης, η οποία αναγνωρίζει τόσο γνωστές όσο και άγνωστες ουσίες, για να βρουν χημικές ουσίες. Εντόπισαν συνολικά 55.300 χημικά χαρακτηριστικά και εντόπισαν προσωρινά 629 ουσίες που υπάρχουν ήδη σε βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων 11 που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν τον μεταβολισμό.

Τέλος, δοκίμασαν εκχυλίσματα από καθένα από τα προϊόντα σε έναν τύπο πρόδρομου κυττάρου ποντικού που μπορεί να διαφοροποιηθεί σε λιποκύτταρα. Συνέκριναν την επίδραση των εκχυλισμάτων με εκείνη μιας χημικής ουσίας αναφοράς – ενός φαρμάκου για τον διαβήτη που ονομάζεται ροσιγλιταζόνη (Avandia) και έχει γνωστές μεταβολικές επιδράσεις.

Τα χημικά κοκτέιλ από τέσσερα από τα 34 προϊόντα μετέτρεψαν τα πρόδρομα κύτταρα σε λιποκύτταρα που ήταν μεγαλύτερα και περιείχαν περισσότερο λίπος από ό,τι τα κύτταρα που έλαβαν θεραπεία με ροσιγλιταζόνη. Οι χημικές ουσίες από 11 από τα προϊόντα προκάλεσαν το σχηματισμό λιποκυττάρων. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο Environmental Science & Technology.

«Είναι πολύ πιθανό ότι δεν πρόκειται για τους συνήθεις ύποπτους, όπως η δισφαινόλη Α, που προκαλούν αυτές τις μεταβολικές διαταραχές», λέει ο πρώτος συγγραφέας Johannes Völker, Ph.D., ο οποίος ανήκει στο τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου.

«Αυτό σημαίνει ότι και άλλες χημικές ουσίες από τα πλαστικά, εκτός από αυτές που ήδη γνωρίζουμε, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία», προσθέτει. Τονίζουν ότι οι συσκευασίες τροφίμων δεν είναι η μόνη πιθανή πηγή χημικών ουσιών που διαταράσσουν τον μεταβολισμό.

Οι ουσίες μπορεί επίσης να βρεθούν στον οργανισμό μέσω του δέρματος – για παράδειγμα, από πλαστικές παντόφλες ντους ή κατά την εισπνοή σκόνης που έχει έρθει σε επαφή με πλαστικά δάπεδα.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά, καθώς τα πειράματα έλαβαν χώρα σε κύτταρα που αναπτύσσονται στο εργαστήριο και όχι σε ολόκληρα ζώα.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/chemicals-in-everyday-plastic-items-may-lead-to-weight-gain

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση