Αγκαλιάζοντας την αλλαγή | Οι κρίσεις ταυτότητας που βιώνουμε μεγαλώνοντας σε κάθε στάδιο της ζωής

Κάθε στάδιο φέρνει νέες προκλήσεις από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση που διαμορφώνουν την αίσθηση του εαυτού μας.

Αγκαλιάζοντας την αλλαγή | Οι κρίσεις ταυτότητας που βιώνουμε μεγαλώνοντας σε κάθε στάδιο της ζωής

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Κάθε στάδιο φέρνει νέες προκλήσεις από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση που διαμορφώνουν την αίσθηση του εαυτού μας. Αυτές οι μεταβάσεις μπορεί να είναι δύσκολες και να προκαλούν την ταυτότητά μας. Ωστόσο, αντί να πολεμήσουμε την αλλαγή, μπορούμε να επιδιώξουμε να σκύψουμε και να μείνουμε για λίγο στην άκρη της ταυτότητάς μας. Το να μείνετε στην άκρη της ταυτότητάς σας είναι ασφαλές, ενώ θα περιηγηθείτε στις αλλαγές που πρέπει να κάνετε, ενώ θα θρηνήσετε αυτό που ήσασταν και θα αναζητήσετε ένα νέο μονοπάτι.

Αυτές οι αλλαγές ταυτότητας προκαλούνται γενικά από μια κρίση ζωής, όχι από επιλογή, και μπορεί να μην είστε συναισθηματικά έτοιμοι. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα βρεθείτε σε αυτές, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να ιππεύσετε το κύμα. Ευτυχώς, η θετική ψυχολογία μας προσφέρει κάποιες ιδέες για το πώς να διαχειριστούμε αυτές τις κρίσεις ζωής.

Advertisment

Παιδική ηλικία

Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος συνεχών αλλαγών και ανάπτυξης. Από την εκμάθηση του περπατήματος μέχρι την έναρξη του σχολείου, κάθε στάδιο φέρνει νέες προκλήσεις που διαμορφώνουν την αίσθηση του εαυτού σας. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στην παιδική ηλικία είναι η μετάβαση από την εξάρτηση από την οικογένεια στην ανεξαρτησία. Αυτό μπορεί να είναι ταραχώδες, καθώς τα παιδιά διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και αναζητούν αυτονομία. Ωστόσο, η παιδική ηλικία είναι μια εποχή θαυμάτων και χαράς, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Εφηβεία

Η εφηβεία είναι επίσης μια περίοδος σημαντικών αλλαγών. Στη μεταβατική περίοδο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης, τα όρια της ταυτότητας σημαδεύονται από σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές. Οι έφηβοι αρχίζουν να διαμορφώνουν την ταυτότητά τους καθώς εξερευνούν τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους. Αυτό όμως μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς αντιμετωπίζουν την πίεση να συμμορφωθούν με τους κοινωνικούς κανόνες και τις προσδοκίες. Είναι επίσης μια εποχή που πρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να κατανοήσεις τη θέση σου στον κόσμο.

Νεαρή ενηλικίωση

Η νεαρή ενηλικίωση είναι η εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων και η συνειδητοποίηση του ποιος είσαι. Μια εποχή σημαντικών αλλαγών, όπως η αποφοίτηση από το κολέγιο, η έναρξη καριέρας ή η δημιουργία οικογένειας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι συγκλονιστικές και προκλητικές, αναγκάζοντάς μας να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα και τις αξίες μας. Είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών, αλλά και μια περίοδος γεμάτη αβεβαιότητα, καθώς ξεκινάμε αυτό το νέο ταξίδι της εδραίωσης της αίσθησης του εαυτού μας.

Advertisment

Μέση ενηλικίωση

Στη μέση ενηλικίωση, νιώθουμε άνετα ή όχι στο πετσί μας και αποκτούμε περισσότερη ή λιγότερη αυτοπεποίθηση για το ποιοι είμαστε. Μπορεί να έχουμε καθιερώσει καριέρα και σχέσεις και να παίρνουμε αποφάσεις σχετικά με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Η μέση ενηλικίωση είναι μια περίοδος παγίωσης και σταθερότητας. Αυτή η περίοδος που επικεντρώνεται στην καριέρα, την οικογένεια και την προσωπική ανάπτυξη μπορεί να ανατρέψει την ταυτότητά μας. Κάποιοι περνούν κρίσεις καθώς εισέρχονται στη μέση ηλικία και αντιμετωπίζουν δυστυχισμένες σχέσεις, θέματα υγείας ή ακόμη και θνησιμότητα. Σε αυτό το στάδιο, οι άνθρωποι μπορεί να αμφισβητήσουν τις επιλογές της ζωής τους και να αναζητήσουν μεγαλύτερο νόημα και σκοπό.

Γήρας

Τέλος, τα γηρατειά είναι μια περίοδος μετάβασης καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το τέλος της ζωής τους. Η συνταξιοδότηση, η απώλεια αγαπημένων προσώπων και η φθίνουσα υγεία μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση της ταυτότητας και του σκοπού μας. Είναι συχνά μια δύσκολη περίοδος συναισθηματικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος ανάπτυξης και προβληματισμού, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν νόημα στη ζωή τους, να συμβιβαστούν με τη θνητότητά τους και να εκτιμήσουν ποιοι είναι και τι έχουν καταφέρει.

Διαχείριση κρίσεων ταυτότητας

Σε όποιο στάδιο της ζωής κι αν βρισκόμαστε, οι κρίσεις ταυτότητας μπορεί να είναι δύσκολο να τις διαχειριστούμε. Η θετική ψυχολογία προσφέρει αρκετές συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων ζωής:

  • Επικεντρωθείτε στην ευγνωμοσύνη. Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη προς τις θετικές πτυχές της ζωής σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μετατοπίσετε την εστίασή σας μακριά από τα δυσμενή γεγονότα ή συναισθήματα και να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή.
  • Εξασκηθείτε στη θετική αυτο-ομιλία. Καλλιεργήστε την ευγενική και συμπονετική εσωτερική ομιλία προς τον εαυτό σας, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση και να αντιμετωπίσετε το άγχος πιο εποικοδομητικά.
  • Ασχοληθείτε με ευχάριστες δραστηριότητες. Το να απολαμβάνετε ευχάριστες εμπειρίες προάγει θετικά συναισθήματα κεντρικής σημασίας για τη βελτίωση της ευημερίας.
  • Αναπτύξτε ανθεκτικότητα. Η ανθεκτικότητα περιλαμβάνει την προσαρμογή στις αντιξοότητες και τη διατήρηση της δύναμης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω διαφόρων ασκήσεων, όπως η επεξεργασία των προκλήσεων στο μυαλό σας ή η προώθηση του νοήματος και του σκοπού της ζωής.

Εν κατακλείδι, η αλλαγή είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και οι κρίσεις ταυτότητας είναι συχνά αναπόφευκτη συνέπεια αυτών των μεταβάσεων. Όμως, σκύβοντας στην αλλαγή και εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές που βασίζονται σε αποδείξεις και προσφέρονται από τη θετική ψυχολογία, μπορούμε να βρούμε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και προβληματισμό.

Επιπλέον, εκτιμώντας την παρούσα στιγμή και εστιάζοντας στις θετικές πτυχές της ζωής μας, μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τη ζωή μας ακόμη και σε περιόδους αλλαγών και προσωπικής ανάπτυξης.

Kathleen Marriott B. Psyc (Hons) MSoH

Βιβλιογραφία:

Bryant, F. B., & Veroff, J. (2007). Savoring: A new model of positive experience. Psychology Press.

Diener, E. (2012). New findings and future directions for subjective well-being research. American Psychologist, 67(8), 590-597.

Reivich, K. J., Seligman, M. E. P., & McBride, S. (2011). Master resilience training in the US Army. American Psychologist, 66(1), 25-34.

Scherer, K. (2001). Appraisal considered as a process of multilevel sequential checking. Appraisal processes in emotion: Theory, methods, research, 92-120.

Sheldon, K. M., Boehm, J. K., & Lyubomirsky, S. (2012). Variety is the spice of happiness: The hedonic adaptation prevention (HAP) model. In Handbook of Cognitive‐Behavioral Therapies (pp. 17-37). Wiley-Black

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν
Η μεγαλύτερη δυστυχία της ζωής είναι να μην μάθεις ποιος πραγματικά είσαι!
Όταν επενδύουμε στους ανθρώπους, ποτέ δεν χάνουμε
Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση