,

Εσωστρεφείς και “Ενσυναισθητικοί Εξωστρεφείς” | Οι διαφορές που μας βοηθούν να τους ξεχωρίσουμε

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε ποιο είναι το δικό σας στυλ, ώστε να μπορείτε να το τιμήσετε.

Εσωστρεφείς και "Ενσυναισθητικοί Εξωστρεφείς" | Οι διαφορές που μας βοηθούν να τους ξεχωρίσουμε

Στο βιβλίο μου για τους ενσυναισθητικούς, τονίζω ότι αυτοί και οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν διαφορετικό στυλ κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τον κόσμο. Οι περισσότεροι ενσυναισθητικοί είναι εσωστρεφείς, αν και ορισμένοι είναι εξωστρεφείς. Άλλοι ενσυναισθητικοί που ονομάζονται αμφίπλευροι έχουν ιδιότητες και των δύο. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε ποιο είναι το δικό σας στυλ, ώστε να μπορείτε να το τιμήσετε. Κάθε μέρα, ο τρόπος σας μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το δικό σας ενεργειακό επίπεδο ή την ανάγκη σας. Η παρακολούθηση αυτών των διακυμάνσεων είναι μια μορφή αυτοφροντίδας που θα σας κρατήσει ισορροπημένους.

Εσωστρεφείς

Οι εσωστρεφείς ενσυναισθητικοί, όπως εγώ, έχουν ελάχιστη ανοχή στην κοινωνικοποίηση και την κουβεντούλα. Τείνουν να είναι πιο ήσυχοι στις συγκεντρώσεις και προτιμούν να φεύγουν νωρίς. Συχνά προτιμούν να παίρνουν τα δικά τους αυτοκίνητα, ώστε να μην αισθάνονται παγιδευμένοι ή εξαρτημένοι από τους άλλους για μια βόλτα. Ως εσωστρεφής ενσυναισθητικός, αγαπώ τον στενό κύκλο των φίλων μου και ως επί το πλείστον μένω μακριά από μεγάλα πάρτι. Τα θορυβώδη εστιατόρια ή οι δυνατές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι υπερδιέγερση για το ευαίσθητο σύστημά μου.

Advertisment

Μια συνηθισμένη πρόκληση για τους εσωστρεφείς ενσυναισθητικούς είναι ότι μπορεί να μείνουν πολύ ώρα σε συγκεντρώσεις μόνο και μόνο για να είναι ευγενικοί, αν και είναι κουρασμένοι και θα προτιμούσαν να πάνε σπίτι τους. Ως εσωστρεφής, μπορώ να απολαύσω την κοινωνικοποίηση σε ομάδες για συνήθως δύο με τρεις ώρες πριν νιώσω εξαντλημένος. Όλοι οι φίλοι μου το γνωρίζουν αυτό για μένα και δεν το παίρνουν προσωπικά όταν δικαιολογούμαι νωρίς.

Εξωστρεφείς

Αντίθετα, οι εξωστρεφείς ενσυναισθητικοί είναι πιο λεκτικοί και διαδραστικοί όταν συναναστρέφονται. Απολαμβάνουν τα συνεχή πειράγματα με τους άλλους περισσότερο από ό,τι οι εσωστρεφείς ενσυναισθητικοί. Μπορούν επίσης να παραμείνουν περισσότερο σε κοινωνικές καταστάσεις χωρίς να εξαντλούνται ή να υπερδιεγείρονται.

Οι εξωστρεφείς ενσυναισθητικοί εξακολουθούν να χρειάζεται να ασκούν επιμελή αυτοφροντίδα και να βρίσκουν χρόνο για να αποσυμπιεστούν μετά από μια κατάσταση υψηλής διέγερσης για να διατηρήσουν την ισορροπία τους. Η συνεχής αυτογνωσία και αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας.

Advertisment

Αμφιστρεφείς

Οι ενσυναισθητικοί μπορεί επίσης να είναι αμφίπλευροι. Ως ψυχίατρος, με ρωτούν συχνά αν ένας ενσυναισθητικός μπορεί να παρουσιάζει τόσο εσωστρέφεια όσο και εξωστρέφεια. Η απάντηση είναι “ναι”. Οι Αμφιστρεφείς μπορούν να ενσαρκώνουν τις ιδιότητες τόσο των εσωστρεφών όσο και των εξωστρεφών. Είναι ικανοί να επιδεικνύουν και το ένα και το άλλο στυλ σχετίζεσθαι ανάλογα με την κατάσταση, το ενεργειακό τους επίπεδο και τη διάθεσή τους.

Οι αμφιστρεφείς είναι εξαιρετικοί στο να ακούνε έναν φίλο που έχει ανάγκη, όπως και οι εσωστρεφείς. Κατά καιρούς, μπορεί επίσης να τους αρέσει να βρίσκονται σε υψηλής ενέργειας κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με μια ομάδα ανθρώπων- κάτι που ένας εσωστρεφής ενσυναισθητικός μπορεί να μην θέλει να κάνει.

Είτε είστε εσωστρεφής, είτε εξωστρεφής, είτε αμφίπλευρος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα όριά σας όταν πρόκειται για κοινωνικοποίηση. Είναι απελευθερωτικό να έχετε στρατηγικές αυτοφροντίδας για την πλοήγηση σε κοινωνικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε: “Ποιο είναι το ιδανικό μου χρονικό όριο για να κοινωνικοποιηθώ;”.

Ρωτήστε επίσης: “Προτιμώ τις μικρότερες συγκεντρώσεις από τις μεγάλες ομάδες; Προτιμώ να πηγαίνω σε μια εκδήλωση με άλλους, να οδηγώ μόνος μου ή να παίρνω Uber, ταξί ή Lyft;” Εάν ο σύντροφός σας ή οι φίλοι σας επιθυμούν να μείνουν περισσότερο, ίσως να θέλετε να κανονίσετε τη δική σας μεταφορά, ώστε να μην είστε εγκλωβισμένοι. Η αποσαφήνιση των αναγκών σας θα ενισχύσει το πρόγραμμα αυτοφροντίδας σας και θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα στον κόσμο.

“Για να ανακουφιστώ από την πίεση σε κοινωνικές καταστάσεις, θα αναγνωρίζω τις ενσυναισθητικές μου ανάγκες και θα ενεργώ σύμφωνα με αυτές. Δεν χρειάζεται να κολλήσω πουθενά αν νιώθω άβολα”.

Judith Orloff M.D.

Πηγές

Domina Petric, “The Introvert-Ambivert-Extrovert Spectrum,” Clinical Pharmacology and Toxicology, University Hospital Center, Split, Croatia.

Open Journal of Medical Psychology, Vol.11 No.3, July 2022, https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=118380

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση