, ,

Νίκος Μαυράκης: «Η οικονομική ελευθερία είναι εφικτή»

Οι παράδοξοι τρόποι απόκτησης της οικονομικής ανεξαρτησίας.

Ο Νίκος Μαυράκης είναι ένας «διαπιστευμένος επενδυτής» όπως ορίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ως άτομο με καθαρή αξία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πρωταρχική του κατοικία). Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδα διοργανώνοντας σεμινάρια Οικονομικής Ελευθερίας. Η επόμενη ζωντανή δωρεάν ομιλία του είναι στις 3 Μαΐου 2023 και μπορείτε να γραφτείτε εδώ .

Η πρώτη ομιλία του Νίκου Μαυράκη στο Ελληνικό κοινό ήταν στο συνέδριο Leading Minds τον Φεβρουάριο του 2022. Η ομιλία είχε τίτλο  “Η οικονομική ανεξαρτησία είναι εφικτή για κάθε ´Ελληνα και Ελληνίδα: Η διαπίστωση ενός ηγέτη επιχειρήσεων που μεγάλωσε στην Ελλάδα και εργάζεται 23 χρόνια στις ΗΠΑ.”

Advertisment

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στο βίντεο ή να διαβάσετε την απομαγνητοφώνηση παρακάτω

Διαβάστε ολόκληρη την απομαγνητοφωνημένη ομιλία

Καλησπέρα σας. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι σήμερα μαζί σας ζωντανά από τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τόσους διακεκριμένους και διακεκριμένες Έλληνες και Ελληνίδες. Σήμερα θα μιλήσω για την οικονομική ανεξαρτησία γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι εφικτή για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που την θέλει.

Advertisment

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να σας δώσω κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Θα ήθελα να παρακολουθήσετε με ανοιχτό μυαλό γιατί είμαι σίγουρος ότι θα ακούσετε κάποια πράγματα που ίσως δεν τα έχετε ακούσει ποτέ ή έρχονται σε αντίθεση με αυτά που πιστεύετε σήμερα. Να είστε λοιπόν πρόθυμοι να μάθετε κάτι καινούργιο. Κρατήστε πολλές σημειώσεις γιατί οι έρευνες λένε ότι όταν γράφουμε κάτι, το θυμόμαστε πολύ περισσότερο από ό,τι μόνο όταν το ακούμε.

Όσο εγώ μιλάω, θέλω εσείς να πιστέψετε ότι έχετε τη δυνατότητα να καλυτερέψετε την ποιότητα της ζωής σας. Βλέπετε, εγώ έχω την πεποίθηση ότι όλος ο κόσμος, ανεξαρτήτως ηλικίας, τόπο κατοικίας και τωρινής οικονομικής κατάστασης, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Μέχρι όμως ο καθένας από εσάς να το πιστέψει, δύσκολα θα δείτε αποτελέσματα, τουλάχιστον ουσιαστικά.

Οι προθέσεις μου σήμερα είναι να σας εμπνεύσουν, να σχεδιάσετε μια εξαιρετική ζωή, όπως ακριβώς εσείς την ονειρεύεστε. Να σας δείξω έναν άλλον τρόπο να βλέπετε τα χρήματα και να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε πώς να καλυτερέψετε την οικονομική σας κατάσταση, ακόμα και αν πιστεύετε ότι αυτό δεν είναι εφικτό για σας. Στόχος μου είναι η δική σας επιτυχία.

Βλέπετε σήμερα είμαι σε μια θέση που λαμβάνω πάρα πολύ ικανοποίηση από το να ακούω ανθρώπους να μου λένε ότι τους βοήθησα να πάνε πιο κοντά στην επιτυχία τους, ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα. Γιατί για τον καθένα από μας η επιτυχία έχει άλλο νόημα.

Ποιος είμαι λοιπόν και γιατί είμαι εδώ σήμερα να σας μιλήσω για αυτό το θέμα; Θα σας πω ότι μεγάλωσα στην αγαπημένη μου Ρόδο, όπου έζησα μέχρι και τα 17 μου χρόνια και μόλις τελείωσα το λύκειο βρέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σίγουρα θα κάνω κάποια λάθη στα ελληνικά, συγχωρέστε με λείπω 23 χρόνια από την Ελλάδα και δεν εξασκώ τα ελληνικά όσο πολύ θα ήθελα. Παρόλα αυτά θα σας πω ότι απέκτησα 3 πτυχία από αμερικάνικα πανεπιστήμια, ένα master και ένα bachelor στη μηχανική ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και ένα mba στη διαχείριση τεχνολογίας. Τα 3 πτυχία μη σας τρομάζουν, γιατί σας λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να με βοηθήσουν να φτάσω στην οικονομική ανεξαρτησία.

Βρέθηκα λοιπόν να δουλεύω σε διάφορες ηγετικές θέσεις με το αποκορύφωμα της καριέρας μου να είμαι στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Όπως με βλέπετε στα αριστερά κουστουμαρισμένο και να αποτελεί ουσιαστικά το να είμαι αξιωματικός στο τμήμα επιστήμης και μηχανικής ολόκληρου του αμερικανικού στρατού, αποτελώντας έτσι το κεντρικό σημείο επαφής όλου του πολιτικού προσωπικού του στρατού. Συγκεκριμένα, 16.000 ανθρώπους και το Πεντάγωνο.

Μετά από 14 χρόνια καριέρας στο Υπουργείο Άμυνας Αμερικής, πήρα τη δύσκολη απόφαση να παραιτηθώ από το δημόσιο και να βγω στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί συνέχισα σε άλλους ηγετικούς χώρους, και μετά από 15 χρόνια συνολικής υπηρεσίας σε διευθυντικές θέσεις αποφάσισα να ακολουθήσω τις συμβουλές των δικών μου μεντόρων και να ασχοληθώ επαγγελματικά πλέον με την καθοδήγηση προσωπικού στελεχών αλλά και ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Να σας πω επίσης ότι στην Αμερική είμαι ένας διαπιστευμένος επενδυτής, όπως ορίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που σημαίνει ότι είμαι ένα άτομο με καθαρή αξία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αρχική μου κατοικία.

Να σας πάω όμως πίσω στο 2014, όπου μέχρι τότε νόμιζα ότι ζούσα το αμερικάνικο όνειρο. Ήμουν ήδη 5 χρόνια στο σπίτι που είχα αγοράσει, ένα μοντέρνο διαμέρισμα λίγα μόνο μέτρα από από τον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης με θέα το Μανχάταν από όλα μου τα παράθυρα και το μπαλκόνι. Επίσης είχα αγοράσει μια ολοκαίνουργια BMW X5 είχα μια πολύ ωραία σύντροφο και φαινομενικά όλα φαινόντουσαν τέλεια.

Στην πραγματικότητα όμως μέσα μου ένιωθα πολύ κενός. Ήμουν συνεχώς αγχωμένος και δεν ήξερα πώς να αλλάξω την κατάστασή μου. Βλέπετε ξόδευα τον περισσότερο χρόνο σε μια εργασία που δεν με γέμιζε πια και η οποία μου έδινε ένα μισθό ο οποίος ίσα ίσα κάλυπτε τα έξοδά μου. Το δάνειο του σπιτιού, το δάνειο αυτοκινήτου και ό,τι άλλο χρειαζόμουν για να ζήσω και βέβαια μια φορά το χρόνο διακοπές στην Ελλάδα.

Εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη διαδικασία προσωπικής βελτίωσης. Το ’14 ξεκίνησα να διαβάζω και διάβασα πάνω από 100 βιβλία προσωπικής εξέλιξης.

Πήγα σε σεμινάρια που διεξήγαγαν άνθρωποι παγκόσμιας κλάσης και προσπάθησα να έρθω κοντά σε ανθρώπους τους οποίους θαύμαζα γιατί έβλεπα ότι είναι χαρούμενοι με τη ζωή τους και έτσι κατάφερα να πάρω συμβουλές από δισεκατομμυριούχους στην Αμερική και από CEO πολύ σπουδαίων εταιρειών.

Αυτοί οι άνθρωποι μου άλλαξαν ριζικά τον τρόπο σκέψης γιατί κατάλαβα ότι δεν ήταν ούτε τυχεροί, ούτε καλύτεροι, απλώς κάνανε άλλα πράγματα για να φτάσουν εκεί βρισκόντουσαν. Φτάσαμε λοιπόν στο 2020 όπου κατάφερα κάτι που 6 χρόνια πριν ήταν ένα απόμακρο όνειρο. Να μπορώ να έχω το ίδιο επίπεδο ζωής και ακόμα καλύτερο, χωρίς να βασίζομαι στον μισθό μου. Όλα αυτά τα ακίνητα που βλέπετε στην οθόνη σας είναι ακίνητα που εγώ σήμερα εκμεταλλεύομαι οικονομικά χωρίς να ξοδεύω σχεδόν καθόλου χρόνο.

Επίσης να σας πω κάποια άλλα στοιχεία που θα σας φανούν αρκετά ενδιαφέροντα. Πολλά από αυτά δεν μου ανήκουν καν. Το πιο μεγάλο μου κέρδος είναι από τα ακίνητα της Ελλάδος και τέλος όλα αυτά τα ακίνητα αντιστοιχούν σε μία μόνο πηγή ροής από τις 6 που έχω σήμερα ως κέρδη επιχειρήσεων, κέρδη μετόχων, επιτόκια καταθέσεων και τα λοιπά και τα λοιπά. Σκεφτείτε ότι 6 χρόνια μόνο πριν βασιζόμουν μόνο σε ένα μισθό, ο οποίος δεν έφτανε να καλύψω τα έξοδά μου και είχα ένα καταναλωτικό χρέος 60.000 δολαρίων.

Ο λόγος λοιπόν που πρέπει να θέλουμε να αποκτήσουμε πολλά χρήματα δεν είναι η απληστία, αλλά επειδή εκτιμάμε τον χρόνο μας. Βλέπετε, τα χρήματα αγοράζουν χρόνο και αγοράζουν χρόνο με 2 τρόπους. Πρώτον, μας επιτρέπουν να σταματάμε να ανταλλάσσουμε τον πολύτιμό μας χρόνο, δουλεύοντας για άλλους, ώστε να πάρουμε χρήματα και δεύτερον μας επιτρέπουν να πληρώσουμε άλλους ώστε να κάνουν πράγματα που ίσως μας απελευθερώνουν ακόμα περισσότερο χρόνο.

Βλέπετε, χρήματα μπορούμε να χάσουμε πολλά. Μπορούμε, όμως, να κερδίσουμε ακόμα παραπάνω στη συνέχεια. Τον χρόνο μας, όμως, όταν το ξοδέψουμε τον έχουμε χάσει για πάντα.

Για να δούμε τι έχει αλλάξει στη ζωή μας τα τελευταία 20 χρόνια. Η εφημερίδα στα δεξιά που βλέπετε μας δείχνει το τραγικό γεγονός με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στην Αμερική και αν κοιτάξουμε καλά θα δούμε ότι το 2001 αυτή η εφημερίδα πουλιόταν για 1 $. Σήμερα η Wall Street Journal κυκλοφορεί ακόμα αλλά κοστίζει 5 $. Έχουμε λοιπόν μια συνολική αύξηση 400% ή 20% πάνω κάθε χρόνο.

Και να δουμε ενα τυχαιο παραδειγμα απο την Ελλαδα. Το λιποζάν, ένα προϊόν που μου αρέσει πάρα πολύ γιατί ακόμα δεν το έχω βρει στην Αμερική, το οποίο 8 χρόνια πριν έκανε 1 € και σήμερα κατά μέσο όρο κοστίζει στην Ελλάδα 2,90 €, μια αύξηση 190% ή αλλιώς πάνω από 23% κάθε χρόνο. Το 2011 ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα ήταν 1460,20 €. 10 χρόνια αργότερα, το 2021 ήταν 1060 και 45 λεπτά. Μια μείωση 27% μέσα σε 10 χρόνια.

Δεν γνωρίζετε αυτά τα νούμερα. Τα ακούτε συνεχώς; Θα έπρεπε να ακούτε συνεχώς, αλλά είναι νούμερα που έχει ανακοινώσει το ελληνικό κράτος και όπως όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όταν μιλάμε για τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στην Ελλάδα. Τα χρήματα λοιπόν έχουν μεγάλη σημασία για όλους.

Οι ειδικοί μας λένε ότι η αγοραστική δύναμη του ευρώ έχει πέσει 30% από την ημέρα που βγήκε στην κυκλοφορία το 1998. Δηλαδή σήμερα, κατά μέσο όρο, μπορούμε να αγοράσουμε 30% λιγότερο προϊόν και υπηρεσίες από ό,τι μπορούσαμε το 1998. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ότι τα προϊόντα ακριβαίνουν, διότι το ευρώ χάνει συνεχώς αγοραστική αξία.

Βλέπετε αυτά τα 2 πράγματα; Εμείς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Επίσης, όταν μάθουμε πώς δουλεύει η οικονομία θα καταλάβουμε ότι αυτά τα πράγματα θα γίνονται συνεχώς. Το δολάριο, για παράδειγμα, που είναι στην κυκλοφορία για πολύ περισσότερα χρόνια από το ευρώ, έχει χάσει πολύ παραπάνω αξία από ό,τι το ευρώ.

Στη συνέχεια το το αληθινό πρόβλημα είναι ο κόσμος. Δεν έχει αρκετό εισόδημα και έχει συμβιβαστεί με αυτό, γιατί ίσως πιστεύει ότι δεν έχει την επιλογή. Δεν έχει τρόπο να το αλλάξει.

Για να δούμε λοιπόν, γιατί ο περισσότερος κόσμος πραγματικά δυσκολεύεται να αποκτήσει περισσότερα χρήματα

Όλοι μας από μικρή ηλικία έχουμε ακούσει εκφράσεις, όπως:

Μην παραπονιέσαι

Να είσαι ικανοποιημένος γιατί έχεις περισσότερα από άλλους

Μην αφήσεις μια σταθερή δουλειά

Δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Οι πλούσιοι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι

Μη μιλάς για χρήματα, τα χρήματα χαλάνε τον άνθρωπο.

Τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία

Δεν θέλω να σας πείσω αν αυτά είναι αληθινά ή όχι, αλλά θέλω να σας πω ότι επειδή έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις ξανά και ξανά, ειδικά σε μικρή ηλικία. Έχουν μπει στο υποσυνείδητό μας και λειτουργούμε σύμφωνα με αυτά. Αυτές οι πεποιθήσεις μας κάνουν να αποφεύγουμε την αναζήτηση περισσότερων χρημάτων. Στην πραγματικότητα όμως, ο Νούμερο 1 λόγος που ο κόσμος νιώθει άγχος παγκοσμίως είναι τα χρήματα. Οι επιστημονικές έρευνες παγκοσμίως βρίσκουν ότι ο κόσμος νιώθει όλο και χειρότερα.

Το 78% των εργατών ζει μήνα με το μήνα, μισθό με μισθό. Σε μια δική μου μικρή έρευνα με την ερώτηση «Τι σας σταματάει σήμερα από το να νιώσετε ευτυχία» 100 άνθρωποι απάντησαν «Η έλλειψη χρημάτων».

Μήπως λοιπόν όλα αυτά που μάθαμε να πιστεύουμε για το χρήμα μας εμποδίζουν από το να δημιουργήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε;

Βλέπετε, τα χρήματα προσφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα από τον χρόνο όπως έχω πει. Προσφέρουν την επιλογή να αποφασίσετε που θα πάτε διακοπές και πόσες φορές το χρόνο θα πάτε διακοπές, που θα σπουδάσουν τα παιδιά σας κλπ.

Σας δίνουν τη δυνατότητα να βοηθήσετε ουσιαστικά τον εαυτό σας και τους άλλους. Όλοι βοηθάμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Όλοι συντηρούμε μια οικογένεια ή ίσως βοηθάμε κάποιους ανθρώπους που είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από μας. Αλλά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά κάποιον οικονομικά δεν μπορούμε εμείς να είμαστε αγχωμένοι για το τι θα γίνει αν χάσουμε τη δουλειά μας ή τι θα γίνει αν δεν μπορούμε να πείσουμε τον οικείο μας και τα λοιπά και τα λοιπά

Το χρήμα προσφέρει άνεση και το χρήμα προσφέρει αυτοπεποίθηση. Αν καταφέρετε να αποκτήσετε πάρα πολλά χρήματα εξαιτίας της πειθαρχίας που χτίσατε και του εργασιακού σας ήθους σας εγγυούμαι ότι θα έχετε μια αυτοπεποίθηση η οποία θα είναι σχεδόν ακλόνητη και δεν θα χαθεί ακόμα και αν χάσετε χρήματα.

Εκφράσεις, όμως, όπως οι παρακάτω, δημιουργούν μια νοοτροπία έλλειψης:

Δεν είναι για μας, είναι για πλούσιους

Αυτό είναι πολύ ακριβό για το πορτοφόλι μας

Κάνε οικονομία.

Φύλαξε τα χρήματά σου στην τράπεζα

Απέφυγε τα δάνεια, είναι κακά

Τα πράγματα είναι δύσκολα στην Ελλάδα

Πρέπει να φύγεις από την Ελλάδα για να βγάλεις λεφτά

Εδώ δεν είμαστε Αμερική (κάτι που ακούω εγώ συχνά)

Όταν έρχομαι, γιατί πλέον μου αρέσει να έρχομαι 2-3 φορές το χρόνο, είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ να ακούω και το ακούω συνεχώς γιατί έχω την απάντηση έτοιμη. Μιας και ανέφερα την Αμερική για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Αμερική και πόσο καλύτερα είναι τελικά τα πράγματα. Σήμερα ο μέσος Αμερικανός εργάτης βγάζει 4290 $ τον μήνα ή περίπου 3781 € σε σχέση με την Ελλάδα. Ένα πολύ ικανοποιητικό ποσό…

Το 76% των Αμερικανών ζει από μισθό σε μισθό πριν τελειώσει ο μήνας

Το 69% των Αμερικανών έχει λιγότερα από 1000 $ σε αποταμιεύσεις

Το 39% των Αμερικανών δεν έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη 400 δολαρίων

Το 84% του πλούτου της Αμερικής ανήκει στο 10% του πληθυσμού της

Το 96% των Αμερικανών δεν μπορεί να περάσει ένα κουίζ για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό.

Σήμερα ο μέσος συνταξιούχος παίρνει 1657 $ τον μήνα, όταν η ανώτατη σύνταξη είναι 3345 $ το μήνα. Να σας θυμίσω ότι ο μέσος εργάτης βγάζει 4290 € το μήνα σήμερα και οι πιο πολλοί από αυτούς ζουν ίσα ίσα.

Η ιδέα λοιπόν να δουλεύουμε σκληρά μια ολόκληρη ζωή για να έχουμε χρόνο και χρήματα όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησής μας είναι μια αποτυχημένη φόρμουλα. Ο κανόνας αφθονίας μου λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι ποτέ η έλλειψη χρημάτων. Θέλετε χρήματα; Υπάρχουν άφθονα στο εγγυούμαι. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη επινοητικότητας. Και είναι δική μου πεποίθηση ότι ο περισσότερος κόσμος δεν νιώθει καλά, κυρίως γιατί δεν είναι οικονομικά μορφωμένος.

Βλέπετε, δεν μπορούμε να έχουμε μια εξαιρετική ζωή. Αναγκαζόμαστε να ανταλλάσσουμε συνεχώς τον πολύτιμό μας χρόνο για χρήματα, ειδικά σε μια εργασία η οποία δεν μας γεμίζει πια. Και ακούμε συχνά στις τηλεοράσεις και στις ειδήσεις ότι ο κόσμος όλο και πιο πολύ αποσυνδέεται από την εργασία του. Έχω ακούσει διάφορους λόγους για το πώς αυτό μπορεί να συμβαίνει, αλλά επειδή έχω δουλέψει με χιλιάδες προσωπικό θα σας πω ότι εγώ πιστεύω ότι ο βασικός λόγος είναι η χαμηλές απολαβές.

Είτε είναι μισθός, είτε είναι σύνταξη, είτε είναι τα κέρδη της επιχείρησής μας, τα πιο πολλά χρήματα πάνε σε φόρους και έξοδα. Είναι πάρα πολύ λογικό να είμαστε μέσα σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν ξέρουμε να βγούμε και σιγά σιγά να μην νιώθουμε καλά. Και δυστυχώς οι περισσότεροι εργοδότες παγκοσμίως δεν προσφέρουν τις κατάλληλες ευκαιρίες που θα μπορούσαν για να δημιουργήσουν κίνητρο για το προσωπικό τους.

Είναι λοιπόν πολύ λογικό αν κάποιοι από σας βασίζεστε σε ένα εισόδημα, ένα μισθό, μια σύνταξη ή τα κέρδη της επιχείρησής σας να νιώθετε κολλημένοι και να μην ξέρετε πώς να απελευθερώσετε χρόνο για σας. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι έχετε 5 προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσετε.

1. Έλλειψη κατεύθυνσης

Βλέπετε, η σαφήνεια μας δίνει δύναμη, όμως είναι το πιο δύσκολο πράγμα για όλο τον κόσμο. Λίγοι άνθρωποι ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν στα επόμενα 5, 10, 20 χρόνια και εξαιτίας αυτού ερχόμαστε συνεχώς σε σύγκρουση όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους.

2. Έλλειψη ενέργειας

Πολλοί πιστεύουν ότι ο ύπνος και το φαγητό μας δίνει ενέργεια, αλλά εγώ θα σας πω ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα αποτελούν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας. Ένα συναίσθημα μπορεί να μας δώσει πάρα πολλή ενέργεια ή να μας την απορροφήσει ολόκληρη.

3. Έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης

Δυστυχώς, οι περισσότερες συμβουλές που δίνονται είναι κακές. Και είμαι λίγο απόλυτος σε αυτό. Οι περισσότερες συμβουλές είναι κακές. Εάν δεν πάρουμε συμβουλές από κάποιον που είναι πιο μπροστά από εμάς και έχει καταφέρει αυτά που θέλουμε να καταφέρουμε, μάλλον οι συμβουλές (δεν θα είναι κακοπροαίρετες απαραίτητα), θα είναι βασισμένες πάνω στις δικές τους φοβίες και περιοριστικές πεποιθήσεις.

Μια δική μου λοιπόν συμβουλή είναι να παίρνεις συμβουλές από ανθρώπους με τους οποίους θα ήσασταν διατεθειμένοι να αλλάξετε θέση και να είχατε τη δικιά τους ζωή. Από αυτούς τους ανθρώπους να πάρετε συμβουλές.

4. Έλλειψη υποστήριξης και καθοδήγησης

Εάν δεν έχουμε κάποιον να μας σηκώνει ή ακόμα χειρότερα, έχουμε κάποιον που μας συνεχώς ρίχνει, είναι πολύ δύσκολο να είμαστε εστιασμένοι εκεί που πρέπει για να πάμε μπροστά. Να βρούμε λοιπόν ανθρώπους που μπορούν να μας καθοδηγήσουν και να μας ανοίξουν το δρόμο.

5. Έλλειψη συναρπαστικών στόχων

Αν έχετε δύσκολους στόχους τους οποίους ακόμα και να τους πραγματοποιήσετε, δεν θα αλλάξει ουσιαστικά η ζωή σας, μάλλον δεν θα τους πραγματοποιήσετε. Πότε πρέπει να θέτετε στόχους οι οποίοι είναι μεγάλοι, τους οποίους θέλετε πάρα πάρα πολύ να τους καταφέρετε; Καταφέρετε το αποτέλεσμα να είναι πολύ ουσιαστικό για σας. Αλλιώς στο μυαλό σας θα σας πείσει ότι δεν αξίζει να μπείτε στον κόπο.

Θα σας πω λοιπόν ότι όσον αφορά την εξέλιξή μας, οι απαντήσεις που ψάχνουμε δεν είναι μέσα μας, είναι στις πράξεις αυτών που είναι πιο μπροστά από μας. Είναι στη σοφία των μεντόρων μας και είναι στην ικανότητα των εξειδικευμένων συμβούλων να μας ξεμπλοκάρουν. Και μιας και μιλάω για συμβούλους, θέλω να σας δώσω σήμερα τις δικές μου 7 αρχές επιτυχίας.

Οι 7 Αρχές της Επιτυχίας

1. Αναγνωρίζω ότι οι αλλαγές είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες

Όταν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια αλλαγή, γιατί ξέρουμε ότι τη χρειαζόμαστε και νιώθουμε την δυσκολία, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε ικανοί και ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από μας. Όλοι νιώθουν μια δυσκολία όταν πάνε να αλλάξουν. Κάποιοι βρίσκουν το θάρρος και κάποιοι δεν το βρίσκουν. Αν θέλουμε να επιτύχουμε, πρέπει να ξέρουμε ότι συνεχώς πρέπει να αλλάζουμε. Αυτό που μας έφερε μέχρι εδώ σήμερα δεν θα είναι το ίδιο μυαλό και ίδιες πράξεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

 2. Οι αδυναμίες δεν είναι πρόβλημα, εφόσον μπορώ να βρω τη λύση

Βρείτε άλλους ανθρώπους να καλύψουν τα κενά σας. Εσείς αφοσιωθείτε στις δυνατότητές σας και τα ταλέντα σας; Τι είναι αυτό που κάνετε πάρα πολύ καλά;

Διότι δεν μπορεί να είμαστε ουσιαστικά στη ζωή μαθητές του 20 για πάντα. Δεν μπορεί να είμαστε άριστοι για πάντα και αν θέλουμε να είμαστε άριστοι κάπου πρέπει να αφοσιωθούμε μόνο εκεί.

3. Εντοπίζω τα προβλήματα μου, αλλά δεν τα ανέχομαι για πολύ

Όλος ο κόσμος έχει προβλήματα και πρέπει να έχει προβλήματα διότι αν δεν έχουμε προβλήματα θα πει ότι είμαστε αδρανείς. Το θέμα είναι να μην τα ανεχόμαστε για πάρα πολύ καιρό.

4. Ένα πρόβλημα είναι μια αναπάντητη ερώτηση

Σκεφτείτε το αυτό. Κάποιοι είχαν το ίδιο πρόβλημα με εσάς και βρήκανε τη λύση.

5. Δεν υπάρχει αποτυχία εφόσον δεν εγκαταλείψω την προσπάθεια

Πάρα πολλές φορές συμβαίνουν κάποια πράγματα τα οποία μας ρίχνουν και εκείνη τη στιγμή νιώθουμε αποτυχία. Όμως αν δεν αφήσουμε αυτό το γεγονός να μας σταματήσει, δεν είναι αποτυχία.

6. Είναι αδύνατο να εξελιχθώ μέσα σε μια ζώνη άνεσης

Τη στιγμή που νιώσετε στη συνεργασία σας πως ό,τι και να συμβεί, ξέρετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με κλειστά τα μάτι, είστε σε μια ζώνη άνεσης και πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να βγείτε και να σκεφτείτε ποιο είναι τώρα το επόμενο βήμα για σας.

Η πρόοδος φέρνει την ευτυχία

Για κάποιους από εσάς που έχετε πολύ μεγάλα όνειρα και πρέπει να έχετε μεγάλα όνειρα. Αν συνεχώς είμαστε αφοσιωμένοι στο αποτέλεσμα και σκεφτόμαστε πόσο μακριά είμαστε εμείς από το αποτέλεσμα αυτό θα μας φέρει πολύ αρνητικά συναισθήματα.

Αν αφοσιωθούμε όμως μόνο στην πρόοδο, πιστέψτε με, θα νιώθετε ευτυχία καθημερινά ό,τι και να συμβαίνει.

Θα σας πω λοιπόν ότι το μέγεθος του εισοδήματός σας σχετίζεται με τη φιλοσοφία σας και όχι με τη συνολική εικόνα της οικονομίας στην Ελλάδα ή στον κόσμο.

Βλέπετε, όλος ο κόσμος σχεδόν μπορεί να επιτύχει σε υψηλότερο επίπεδο αν έχει πρόσβαση σε περισσότερη εκπαίδευση, εξάσκηση, μέντορες και πρότυπα που καθοδηγούνται από την αριστεία. Θα σας πω λοιπόν 8 αλήθειες που πιστεύω ότι τις πιο πολλές δεν τις έχετε ακούσει.

8 σημαντικές αλήθειες για τα χρήματα

1. Τα χρήματα είναι άχρηστα μέχρι να χρησιμοποιηθούν

Τα χρήματα είναι κομμάτια χαρτιού ή νομίσματα τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως αξία όταν κάθονται στην άκρη ή όταν κάθονται στην τράπεζα. Μάλιστα χάνουν όλο και παραπάνω την αξία τους και είναι ακόμα πιο άχρηστα. Τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάπου ώστε να μας δώσουν παραπάνω αξία.

2. Υπάρχουν άφθονα χρήματα στον κόσμο

Υπάρχουν άφθονα χρήματα στον κόσμο γιατί πολύ απλά δεν σταματάμε να τα εκτυπώνουμε και μάλλον δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τα εκτυπώνουμε.

3. Κανείς δεν αποκτά πολλά χρήματα συνεχώς τυχαία

Ναι, όντως, μπορεί κάποιος κάποια στιγμή να κέρδισε αρκετά χρήματα τυχαία από μια επένδυση, από μια προαγωγή που δεν περίμενε, όμως κανείς δεν αποκτά συνεχώς χρήματα τυχαία. Βγάλτε την τύχη από τη φόρμουλα της επιτυχίας σας.

4. Πολλά χρήματα κερδίζει όποιος συγκεντρώνει την προσοχή του συνεχώς στην απόκτηση χρημάτων

Εσείς σκέφτεστε πώς να αποκτήσετε περισσότερα χρήματα ή πώς να φυλάξετε περισσότερα χρήματα;

5. Ακόμα πιο σημαντικό από το μέγεθος του εισοδήματος είναι το πού ξοδεύεται το εισόδημα

Ξοδεύεται σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες ή σε κάτι άλλο, το οποίο μπορεί να μας προσφέρει και άλλο χρήμα;

6. Ο μισθός ξοδεύεται μία μόνο φορά, εκτός αν χρησιμοποιηθεί για αγορά περιουσιακών στοιχείων που παράγουν συνεχώς παθητικό εισόδημα.

7. Επειδή έχουμε χρήματα δεν σημαίνει ότι είμαστε στη θέση να αγοράσουμε κάτι που θέλουμε

Για παράδειγμα, αν εγώ είμαι υπάλληλος και έχω μισθό 1000 ευρώ, δεν είμαι σε θέση να αγοράσω ένα κινητό 1000 € ακόμα και αν έχω 5000 € στην άκρη.

8. Ο περισσότερος κόσμος έχει λανθασμένα υπολογίσει πόσα χρήματα θα χρειαστεί στο μέλλον

Δυστυχώς αυτό δεν μας βοηθάει στο να κάνουμε και άλλα πράγματα για να αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα τώρα. Εγώ θα σας πω ότι μάλλον όλοι σας θα αποκτήσετε κάποια στιγμή 100.000 € αφού δουλέψετε σκληρά, είτε για τον εργοδότη σας, είτε για τους πελάτες σας, κάποιοι θα το καταφέρετε σε 20 χρόνια, κάποιοι σε 10, κάποιοι σε 5, κάποιοι ίσως σε 1, αν είστε σε θέση όπου μπορείτε να δώσετε πάρα πολύ αξία για να έχετε πάρα πολλούς πελάτες,

Θα σας πω όμως επίσης ότι εγώ έβγαλα ένα εκατομμύριο ευρώ όταν τα χρήματα δούλευαν για μένα. Και ξέρω ότι κάποιοι με ακούτε και αυτό το ποσό σας είναι πάρα πολύ απόμακρο και ίσως πιστεύετε ότι δεν ταιριάζει σε εσάς, αλλά θα σας πω ότι το 33% των Αμερικανών που είναι εκατομμυριούχοι δεν έβγαλαν ποτέ περισσότερα από 100.000 $ σε ένα εργάσιμο έτος.

Mε 100.000 $ σήμερα στην Αμερική δεν μπορεί να ζήσει κάποιος άνετα στη Νέα Υόρκη ή στο Σαν Φρανσίσκο, στη Βοστώνη ή στην Ουάσινγκτον, άρα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πόσο είναι το εισόδημά μας. Επίσης, η οικονομική ανεξαρτησία έχει άλλους όρους για τον καθένα μας.

Οικονομική ανεξαρτησία σημαίνει πως μπορούμε να αποκτήσουμε αρκετό εισόδημα για να πληρώσουμε τα έξοδα διαβίωσής μας, χωρίς βέβαια να πέσει η ποιότητα ζωής μας, χωρίς να χρειάζεται να ανταλλάσσουμε χρόνο για χρήματα. Ποιο είναι αυτό το ποσό; είναι 1000 € είναι 2000 €; Ό,τι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε όπως εμείς θέλουμε με την οικογένειά μας.

Όταν καταφέρουμε να έχουμε αυτό το ποσό χωρίς να ανταλλάσσουμε χρόνο για εργασία, είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι. Πώς γίνεται αυτό στην Ελλάδα; Σας δείχνω μια εικόνα που δείχνει τη φορολογία στο εισόδημα στις πιο αναπτυγμένες χώρες στον κόσμο. Η μπλε μπάρα είναι συγκεκριμένα για τον φόρο εισοδήματος και όντως η Ελλάδα, αν δούμε τη μπλε γραμμή, είναι από τις χώρες που έχει το πιο μεγάλο φόρο στο εισόδημα και γι’ αυτό η ελληνικοί μισθοί είναι τόσο χαμηλοί, γιατί ο εργοδότης σας δίνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στο κράτος.

Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση όταν μιλάμε για τη φορολογία των κεφαλαιακών κερδών, δηλαδή τα κέρδη από επενδύσεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με τη χαμηλότερη φορολογία όταν εγώ και κάποιοι άλλοι στην Αμερική δίνουμε 45% φόρο.

Η Ελλάδα, επίσης, έχει πολύ καλύτερες φορολογίες σε κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ακίνητα όπως είναι οι μετοχές και όπως είναι τα μερίσματα. Σε μερικές περιπτώσεις είναι μηδενικά.

Και ξέρω ότι κάποιοι ακούτε μετοχές, όπως εγώ ξέρω από τους δικούς μου γονείς που είναι τρομαγμένοι, αλλά σας μιλάω για μετοχές που αγοράζουμε και έχουμε εμείς στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο. Μετοχές και περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι άνθρωποι που είναι πιο καλά στα οικονομικά τους, όσον αφορά τις επενδύσεις τους.

Τα συμπεράσματά μου λοιπόν, είναι ότι τα κέρδη είναι καλύτερα από τους μισθούς. Είναι καλύτερα από τους μισθούς γιατί μπορούμε με πιο λίγα κέρδη να έχουμε περισσότερο χρήμα στη διάθεσή μας από ό,τι θα είχαμε με το μισθό μας που χάνει πάνω από το 50% σε φόρους.

Επίσης, ακόμα και η Ελλάδα έχει φορολογικά πλεονεκτήματα. Και υπάρχουν ευκαιρίες γύρω μας που ίσως δεν γνωρίζουμε. Και τέταρτον, όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες πλέον σήμερα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ίδια περιουσιακά στοιχεία στα οποία επενδύουν οι οικονομικά επιτυχημένοι της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου, χωρίς να φύγουν από την Ελλάδα. Το μυστικό πίσω από την οικονομική ανεξαρτησία είναι πολλαπλές πηγές εσόδων.

Όπως έχουμε πει, ο πιο πολύς κόσμος βασίζεται σε ένα μισθό ή σε μια σύνταξη ή στα επιχειρηματικά κέρδη, όμως το να βγάζουμε πολλά λεφτά και να μην έχουμε τρόπο να ξεφύγουμε από αυτό που μας δίνει αυτά τα χρήματα, δεν μας δίνει ανεξαρτησία. Μπορεί να έχουμε πολλά λεφτά στην άκρη, αλλά δεν έχουμε τον χρόνο που θέλουμε και δεν έχουμε την ποιότητα ζωής που θα θέλαμε να έχουμε.

Όσο πιο πολλές πηγές εσόδων έχουμε, τόσο πιο γρήγορα θα διασφαλίσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και τόσο πιο γρήγορα θα μείνει ακλόνητη. Δηλαδή αν χαθεί μια πηγή δεν θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας. Βλέπετε, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε οικονομική ανεξαρτησία για μας και την οικογένειά μας, κάνοντας μόνο οικονομία. Κανένας δεν θα το καταφέρει αυτό. Και να αναφέρω 2 κοινές περιοριστικές πεποιθήσεις που ξέρω ότι οι πιο πολλοί από μας έχουμε.

Η πρώτη λέει ότι πρέπει να έχουμε χρήματα για να βγάλουμε χρήματα, και σας λέω εγώ σήμερα ότι στο ξεκίνημά σας δεν χρειάζεστε να έχετε χρήματα για να βγάλετε και άλλα χρήματα.

Και δεύτερον, πολλοί πιστεύουμε ότι για να αποκτήσουμε πολλά χρήματα πρέπει να πάρουμε μεγάλα ρίσκα. Το έχουμε ακούσει ξανά και ξανά, όμως η αλήθεια είναι ότι πρέπει να πάρουμε μελετημένα ρίσκα. Βλέπετε, οι πιο πολλοί από μας που επενδύουμε και έχουμε καταφέρει να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα επενδύουμε σε ευκαιρίες που έχουν πολύ χαμηλό ρίσκο απώλειας χρημάτων και ταυτόχρονα πολύ υψηλή απολαβή.

Από τη μια μεριά δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουμε τα χρήματά μας και από την άλλη θέλουμε να πάνε τα χρήματά μας σε μια επένδυση που θα έχει υψηλές απολαβές ακόμα και αν πάρει περισσότερο χρόνο.

Παρακολουθήστε ζωντανά το Νίκο Μαυράκη

Νίκος Μαυράκης

Στις 3 Μαΐου 2023 στις 19.00 θα πραγματοποιήσει μια δωρεάν ομιλία με τίτλο “Οι παράδοξοι τρόποι απόκτησης οικονομικής ελευθερίας”. Μπορείτε να εγγραφείτε απευθείας εδώ 

Credits

Πηγή ομιλίας: Συνέδριο Leading Minds (leadingminds.gr)

Παραγωγή, απομαγνητοφώνηση, υποτιτλισμός: Alternative Media

Ομιλητής: Νίκος Μαυράκης

Λίγα λόγια για το Νίκο Μαυράκη

Ο Νίκος Μαυράκης μεγάλωσε στην Ρόδο και στα 17 του χρόνια βρέθηκε στις ΗΠΑ για σπουδἐς. Διαθέτει Πτυχίο BA και μεταπτυχιακό MA στη Μηχανική Υπολογιστών (Computer Engineering) και MBA στη Διαχείριση Τεχνολογίας (Technology Management) από το Stevens Institute of Technology στο NJ. Έκτοτε λόγω της εργασίας του έχει κατοικήσει στην Ουάσιγκτον, στην Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Εώς και το 2017, ο Νίκος εργαζόταν στο Πεντάγωνο της Αμερικής ως αξιωματικός για το τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής του Αμερικανικού Στρατού, αποτελώντας ουσιαστικά το κεντρικό σημείο επαφής μεταξύ 16.000 μελών του πολιτικού προσωπικού και του Πενταγώνου.

Το 2019, άφησε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για να βοηθήσει μια εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο του REAL ESTATE (unicorn αξίας άνω των 7 Δισ. δολαρίων) που το 2021 μπήκε στο χρηματιστήριο (NYSE) να δημιουργήσει το τμήμα τεχνικής υποστήριξης των μηχανικών της εταιρείας. Μέσα σε 3 χρόνια, ο Νίκος μεγάλωσε την ομάδα του κατά 600% και εξαπλώθηκε σε 6 πόλεις στην Αμερική και την Ινδία, ενώ εξυπηρετούσε 32.000 κτηματομεσίτες.

Παρά τους ηγετικούς του ρόλους, ο Νίκος αποκαλεί τον εαυτό του μαθητή της ζωής. Επιδιώκει συνεχώς την καθοδήγηση από άτομα παγκόσμιας κλάσης και εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η ικανότητα του να επιλύει περίπλοκα προβλήματα, μαζί με την επιθυμία του να ανακαλύπτει και να καλλιεργεί τις δυνατότητες των συνανθρώπων του, τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καθοδήγηση (coaching) προσωπικού, στελεχών και ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως high performance coach, ο Νίκος πετυχαίνει να ανοίγει τον δρόμο σε άτομα από όλον τον κόσμο ώστε να καταφέρουν τον επόμενο επαγγελματικό και οικονομικό τους στόχο. Είναι επίσης ο ιδρυτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων Οικονομικής Ανεξαρτησίας, τα οποία προσφέρει και στα Ελληνικά. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες και στρατηγικές για να φτάσουν οι συμμετέχοντες στην οικονομική ανεξαρτησία όπως κατάφερε ο Νίκος με την καθοδήγηση από τους δισεκατομμυριούχους μέντορες του πριν γίνει 40 χρονών.

Ο Νίκος είναι επίσης ένας «διαπιστευμένος επενδυτής» όπως ορίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ως άτομο με καθαρή αξία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πρωταρχική του κατοικία). Είναι επίσης γείτονας στο Μαϊάμι και επενδυτής του παγκοσμίου γνωστού celebrity επιχειρηματία Grant Cardone!

Οι εμπειρίες του Νίκου από τη ζωή του και τις ενασχολήσεις του στην Ελλάδα του προσδίδουν ένα μοναδικό προνόμιο να μπορεί να καθοδηγεί άτομα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να περιορίζεται από τον τρόπο σκέψης και δράσης της Ελληνικής πραγματικότητας. Μάλιστα ο Νίκος πιστεύει ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες στην Ελλάδα απ’ ότι ο κόσμος γνωρίζει!

Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση