, , ,

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Η σύνδεση με το Αλτσχάιμερ και σημασία της ορμονοθεραπείας

Πάνω από το 10% των γυναικών βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία είναι η οριστική παύση εμμηνορρυσίας πριν την ηλικία των 40 χρόνων.

Πρόωρη εμμηνόπαυση: Η σύνδεση με το Αλτσχάιμερ και σημασία της ορμονοθεραπείας

Πάνω από το 10% των γυναικών βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία είναι η οριστική παύση εμμηνορρυσίας πριν την ηλικία των 40 χρόνων.

Η κατάσταση αυτή συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ωστόσο το αν οι αλλαγές στις ορμόνες οδηγούν σε άνοια, δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Advertisment

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, οι γυναίκες που μπαίνουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια, ενώ η έναρξη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) τη στιγμή της διάγνωσης, φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο.

Τα ευρήματα χρειάζεται να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες, δείχνουν ωστόσο πως η έναρξη θεραπείας μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ίσως είναι καλύτερη για την υγεία, καθώς και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση.

H θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει τα σοβαρά συμπτώματα της κλιμακτηρίου -από τις έντονες εξάψεις έως τις ακραίες μεταπτώσεις διάθεσης- ωστόσο οι επιδράσεις της στην υγεία του εγκεφάλου είναι λιγότερο σαφείς.

Advertisment

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τομογραφίες εγκεφάλου 193 γυναικών και 99 ανδρών για να χαρτογραφήσουν την παρουσία δύο πρωτεϊνών, β-αμυλοειδούς και Τau, βασικών χαρακτηριστικών της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και οι τομογραφίες αποκάλυψαν μεγαλύτερα επίπεδα πρωτεΐνης Ταυ στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες ίδιας ηλικίας. Έδειξαν όμως και πολύ ισχυρότερη σχέση μεταξύ του μη φυσιολογικού αμυλοειδούς και του tau στις γυναίκες που εισήλθαν πρόωρα στην εμμηνόπαυση.

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν αν η ορμονοθεραπεία συνδέεται με τη συσσώρευση μη φυσιολογικών πρωτεϊνών, βρήκαν ενδείξεις ότι συνδέεται, αλλά μόνον όταν οι γυναίκες ξεκίνησαν τη θεραπεία πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

«Η ορμονική θεραπεία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη γνωστική ικανότητα, όμως μόνο αν ξεκινήσει αρκετά χρόνια μετά την ηλικία της εμμηνόπαυσης» επιβεβαιώνει η Δρ. Τζίλιαν Κόφλαν, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Τα ευρήματα συμφωνούν με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται στην αρχή της εμμηνόπαυσης, ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας αν αρχίσει αργά.

Με πληροφορίες από www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση