“Χρειάζομαι προσοχή”: Τι σημαίνει αυτό και πώς να σταματήσετε να το χρειάζεστε

Η ανάγκη για προσοχή υποδηλώνει ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς να λαμβάνετε προσοχή και επικύρωση από άλλους ανθρώπους.

"Χρειάζομαι προσοχή": Τι σημαίνει αυτό και πώς να σταματήσετε να το χρειάζεστε

Όλοι θέλουν την προσοχή από καιρό σε καιρό. Είναι μια φυσική ανθρώπινη επιθυμία να θέλουμε να λαμβάνουμε επιβεβαίωση και έπαινο. Ωστόσο, η ανάγκη για προσοχή υποδηλώνει ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς να λαμβάνετε προσοχή και επικύρωση από άλλους ανθρώπους. Λόγω αυτής της ανάγκης, μπορεί να επιδείξετε συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή για να λάβετε την προσοχή που επιθυμείτε.

Ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε την προσοχή από φίλους, αγαπημένους και ανθρώπους που θαυμάζετε, η συνεχής ανάγκη για προσοχή είναι ανθυγιεινή. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης ψυχικής υγείας.

Advertisment

Σημάδια ότι χρειάζεστε την προσοχή των άλλων

Μερικοί άνθρωποι που αναζητούν την προσοχή μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι επιδεικνύουν συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής. Οι άνθρωποι που αναζητούν προσοχή εκφράζουν την επιθυμία τους για προσοχή με διάφορους τρόπους.

Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές που παρουσιάζουν οι άνθρωποι που χρειάζονται προσοχή περιλαμβάνουν:

Προσποίηση της αδυναμίας: Μια μέθοδος με την οποία συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή είναι να προσποιούνται αδυναμία σε καταστάσεις που είναι απόλυτα ικανοί να χειριστούν. Η προσποίηση της αδυναμίας τους δίνει μια διέξοδο για να αναζητήσουν την προσοχή των άλλων.

Advertisment

Προκαλώντας συγκρούσεις: Προκαλώντας σύγκρουση δημοσίως ή ιδιωτικά για να δημιουργήσετε μια σκηνή που θα συγκεντρώσει την προσοχή των γύρω σας. Συχνά θα πρέπει επίσης να βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης.

Αναζητούν συνεχώς τη συμπάθεια των άλλων: Παραδείγματα αυτού του είδους συμπεριφοράς περιλαμβάνουν την αναπαραγωγή ενός μικρού τραυματισμού, ώστε η οικογένεια και οι φίλοι να μπορούν να ασχοληθούν μαζί σας. Ή η έκφραση ακραίων συναισθημάτων για μια μικρή απώλεια, όπως μια αγαπημένη τσάντα ή ένα ζευγάρι παπούτσια.

Ανάγκη να σας κάνουν κομπλιμέντα: Είναι φυσιολογικό να θέλετε να σας κάνουν κομπλιμέντα. Ωστόσο, η ανάγκη να σας κάνουν κομπλιμέντα μπορεί να σας κάνει να επιδείξετε ανθυγιεινές συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να ψαρέψετε κομπλιμέντα από τους ανθρώπους. Μερικές φορές η ανάγκη για κομπλιμέντα γεννιέται από ανασφάλειες. Ωστόσο, το ψάρεμα για κομπλιμέντα είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος αντιμετώπισης των ανασφαλειών.

Ψέματα και εξωραϊσμός ιστοριών: Η επινόηση υπερβολικών ιστοριών που είναι εγγυημένες για να προκαλέσουν την αντίδραση των ανθρώπων είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι που χρειάζονται προσοχή.

Αιτίες της συμπεριφοράς που αναζητά προσοχή

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αιτίες της συμπεριφοράς που αναζητά προσοχή. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις συμπεριφορές:

Ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι σωματικές και συναισθηματικές ανασφάλειες μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο την ανάπτυξη μιας προσωπικότητας που αναζητά την προσοχή. Αν και μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος αντιμετώπισης των ανασφαλειών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει επιβάρυνση στις σχέσεις σας με την οικογένεια, τους φίλους, ακόμα και με αγνώστους.1

Διαταραχές προσωπικότητας

Ορισμένες διαταραχές της προσωπικότητας θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ειδικότερα, συχνά εμφανίζουν συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα των ατόμων με ιστριονική διαταραχή προσωπικότητας είναι η εμφάνιση συμπεριφορών που αναζητούν την προσοχή εκτός από το να έχουν ακραίες συναισθηματικές αντιδράσεις.2

Άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η ΔΕΠΥ, το άγχος και η διπολική διαταραχή, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν σε ένα άτομο συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή.

Πώς να σταματήσετε να χρειάζεστε την προσοχή των άλλων

Το πρώτο βήμα για να σταματήσετε να χρειάζεστε την προσοχή είναι να αναγνωρίσετε ότι εμφανίζετε συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή. Μερικοί άνθρωποι που χρειάζονται προσοχή δεν συνειδητοποιούν τι σημαίνει η συμπεριφορά τους ή ότι οι συμπεριφορές αυτές είναι ανθυγιεινές.

Η εργασία για την οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης και η απαλλαγή από τις ανασφάλειες είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να σας βοηθήσει να σταματήσετε να αποζητάτε την προσοχή.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας:

Πηγαίνετε σε ψυχοθεραπεία: Η συζήτηση με έναν επαγγελματία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις ανασφάλειες και να οικοδομήσετε αυτοπεποίθηση. Θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη ρίζα των ανασφαλειών σας και να βρείτε τρόπους για να τις εξαλείψετε. Αν η πηγή της συμπεριφοράς σας που αναζητά την προσοχή είναι επίσης αποτέλεσμα μιας κατάστασης ψυχικής υγείας, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει σε αυτό.

Κρατήστε ημερολόγιο: Το να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτογνωσία για τη συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή σας, σας βοηθάει πολύ στο να την ξεπεράσετε. Η τήρηση ενός καθημερινού ημερολογίου μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μεγαλύτερη αυτογνωσία όταν παρακολουθείτε τις συμπεριφορές σας. Αν δεν είστε σίγουροι αν ένα συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί συμπεριφορά που επιδιώκει την προσοχή, μπορείτε να το συζητήσετε με τον θεραπευτή σας.

Χτίστε την αυτοεκτίμησή σας: Για πολλούς ανθρώπους, η ανάγκη να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, οι συμπεριφορές που επιδιώκουν την προσοχή δεν σας βοηθούν καθόλου να οικοδομήσετε υγιή αυτοεκτίμηση. Η χρήση καθημερινών θετικών επιβεβαιώσεων και η περιβάλλουσα τον εαυτό σας με πραγματικά υποστηρικτικούς ανθρώπους είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα άτομο που χρειάζεται συνεχώς προσοχή

Αν έχετε έναν φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο που χρειάζεται συνεχώς να είναι το επίκεντρο της προσοχής, μπορείτε να τον βοηθήσετε να έρθει στη συνειδητοποίηση.

Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσετε τους ανθρώπους που χρειάζονται συνεχώς την προσοχή να καταλάβουν ότι επιδεικνύουν ανθυγιεινές συμπεριφορές:

Θέστε όρια: Το να ικανοποιείτε τα καπρίτσια ενός ατόμου που αναζητά συνεχώς την προσοχή, απλώς τροφοδοτεί την ανάγκη του για προσοχή. Ο καθορισμός σαφών ορίων όταν επιδεικνύουν συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή μπορεί να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι συμπεριφέρονται ανάρμοστα.

Επικοινωνήστε μαζί τους: Μερικές φορές, ένα άτομο που αναζητά την προσοχή μπορεί να μην γνωρίζει ότι ενεργεί με τρόπο που τραβάει την προσοχή. Πάρτε τους στην άκρη και επικοινωνήστε τους με ήπιο τρόπο τυχόν προβλήματα που παρατηρείτε.

Δείξτε κατανόηση: Οι άνθρωποι που αναζητούν την προσοχή συχνά ενεργούν για βαθύτερο λόγο από το να χρειάζονται απλώς την προσοχή. Μπορεί να έχουν υποκείμενη διαταραχή ψυχικής υγείας ή να αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοεκτίμησης ή εικόνας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπάρχει τρόπος να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα;
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση