Τι συμβαίνει όταν κάνουμε «κρακ» στα δάχτυλά μας; Είναι επικίνδυνο για τις αρθρώσεις; (βίντεο)

Υπάρχει ένας μακροχρόνιος μύθος ότι το «σπάσιμο» των αρθρώσεων μπορεί να βλάψει τα χέρια σας.

Τι συμβαίνει όταν κάνουμε «κρακ» στα δάχτυλά μας; Είναι επικίνδυνο για τις αρθρώσεις; (βίντεο)

Υπάρχει ένας μακροχρόνιος μύθος ότι το «σπάσιμο» των αρθρώσεων μπορεί να βλάψει τα χέρια σας. Ο ήχος σίγουρα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους γύρω σας να ανατριχιάσουν, αλλά τι κάνει αυτούς τους θορύβους και είναι όντως κακό για εσάς;

Υπάρχει ένας χώρος στις αρθρώσεις σας γεμάτος με αρθρικό υγρό, ένα υγρό που μειώνει την τριβή στις αρθρώσεις σας όταν κινείστε. Περιέχει αέρια (οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα).

Advertisment

Όταν «σπάτε» μια άρθρωση, στην ουσία τεντώνετε αυτόν τον χώρο μεταξύ των οστών. Αυτός ο διαστελλόμενος χώρος δημιουργεί αρνητική πίεση, σαν κενό, που απορροφά το αρθρικό υγρό. Σχηματίζει φυσαλίδες, οι οποίες στη συνέχεια καταρρέουν, και αυτό είναι που ακούτε.

Οι περισσότερες ιατρικές πηγές συμφωνούν ότι αν δεν αισθάνεστε πόνο όταν σπρώχνετε τις αρθρώσεις σας, μάλλον δεν έχετε πρόβλημα να συνεχίσετε να το κάνετε. Οι ερευνητές δεν έχουν διαπιστώσει κάποια σχέση μεταξύ του σπασίματος των αρθρώσεων και της αρθρίτιδας.

Μια μελέτη του 1990 σε 300 άτομα διαπίστωσε ότι το ράγισμα των αρθρώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησε σε πρήξιμο των χεριών και μείωση της δύναμης της λαβής, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία έρευνα παρακολούθησης σχετικά με αυτό.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση