, ,

Ψωρίαση και υψηλή αρτηριακή πίεση – Πώς συνδέονται μεταξύ τους

Το 54% των ασθενών με σοβαρά δερματικά προβλήματα λόγω ψωρίασης, εμφανίζουν και υψηλή αρτηριακή πίεση

Ψωρίαση και υψηλή αρτηριακή πίεση – Πώς συνδέονται μεταξύ τους

Πολλοί άνθρωποι που έχουν πραγματικά άσχημα δερματικά προβλήματα από ψωρίαση έχουν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε τα αρχεία πολλών ατόμων με ψωρίαση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με μια δερματική πάθηση που ονομάζεται ψωρίαση, που έχουν άσχημα συμπτώματα, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν ελέγχεται καλά.

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που κάνει το δέρμα σας να έχει τραχιά, ξεφλουδισμένα σημεία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις σας και να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, κάτι που μπορεί να κάνει την καρδιά σας να αρρωστήσει. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν συχνά μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση από τα περισσότερα άλλα άτομα. Αυτό είπε ο υπεύθυνος ομάδας για άτομα με ψωρίαση ονόματι ΚΑΛΥΨΩ, που ονομάζεται Κώστας Λούμος. Η φροντίδα της ψωρίασης βοηθά στη βελτίωση της αρτηριακής σας πίεσης και μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που μερικές φορές μπορεί να επιδεινωθεί όταν υπάρχει πίεση πάνω της.

Advertisment

Έτσι, εάν έχετε ψωρίαση και κάτι πιέζει ή πιέζει το δέρμα σας, μπορεί να προκαλέσει την ψωρίασή σας να γίνει πιο κόκκινη, φαγούρα ή επώδυνη. Είναι όπως όταν έχετε μια γρατζουνιά ή ένα κόψιμο στο γόνατό σας και πονάτε περισσότερο αν το χτυπήσετε κατά λάθος ή το πιέσετε. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τα άτομα με την πάθηση του δέρματος ψωρίαση έχουν συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι εάν η ίδια η ψωρίαση προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση ή εάν άλλα πράγματα όπως το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα ή η κατανάλωση ορισμένων τροφών παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Τα άτομα με ψωρίαση φαίνεται επίσης πιο πιθανό να έχουν άλλα πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως προβλήματα με την ινσουλίνη και τον διαβήτη. Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με μια κατάσταση που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο, η οποία πιθανώς οφείλεται σε φλεγμονή στο σώμα. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα προβλημάτων που μπορεί να κάνουν κάποιον πιο πιθανό να έχει καρδιακή νόσο. Ένα από τα προβλήματα είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, που σημαίνει ότι η δύναμη του αίματός τους που πιέζει τις αρτηρίες τους είναι πολύ ισχυρή. Μερικά άλλα προβλήματα είναι η μεγάλη κοιλιά, το πρόβλημα με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους, το υπερβολικό λίπος στο αίμα τους και η έλλειψη αρκετής καλής χοληστερόλης.

«Όταν έχετε ψωρίαση, η φλεγμονή προκαλεί ή σχετίζεται με πολλές από τις καταστάσεις που οδηγούν σε καρδιακά επεισόδια, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει ο κ. Λούμος. Ο τρόπος με τον οποίο μικροσκοπικά πράγματα που ονομάζονται μόρια κολλάνε μεταξύ τους. Έρευνα έχει βρει μια σύνδεση μεταξύ της ψωρίασης και ορισμένων πραγμάτων στο σώμα μας που μπορούν να αυξήσουν το δέρμα και την αρτηριακή μας πίεση. Το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) είναι σαν ένας μικρός βοηθός στο σώμα μας που αλλάζει μια ορμόνη που ονομάζεται αγγειοτενσίνη Ι σε αγγειοτενσίνη II.

Advertisment

Όταν συμβαίνει αυτό, τα αιμοφόρα αγγεία μας γίνονται μικρότερα και πιο σφιχτά, γεγονός που κάνει την αρτηριακή μας πίεση να ανεβαίνει. Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να έχουν υψηλότερες ποσότητες αγγειοτενσίνης και ΜΕΑ στο σώμα τους. Η αγγειοτενσίνη ΙΙ λέει στα νεφρά να συγκρατούν το αλάτι και το νερό, γεγονός που κάνει το σώμα να έχει περισσότερα υγρά. Αυτό κάνει την αρτηριακή πίεση να ανεβαίνει. Τα άτομα με ψωρίαση μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ενδοθηλίνη-1. Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα και μπορεί επίσης να σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα.

Η χρήση ορισμένων θεραπειών για την ψωρίαση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να έχετε προβλήματα με την καρδιά σας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές προσβολές. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν τα άτομα με ψωρίαση λαμβάνουν θεραπεία για την πάθηση του δέρματος τους, βοηθά επίσης στη βελτίωση της αρτηριακής τους πίεσης και μειώνει τις πιθανότητές τους για καρδιακή προσβολή. Ορισμένα ειδικά φάρμακα για την ψωρίαση μπορεί να καταστήσουν πολύ λιγότερο πιθανό για κάποιον να υποστεί έμφραγμα.

Ο κ. Λούμος είπε ότι όταν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση έπαιρναν φάρμακα που ονομάζονταν αναστολείς TNF, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή. Αυτό συμβαίνει επειδή το φάρμακο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Το φάρμακο όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση του δέρματος, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές προσβολές. Το φως του ήλιου, που κάνει το δέρμα σας καλύτερο εάν έχετε μια δερματική πάθηση που ονομάζεται ψωρίαση, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής σας πίεσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Οι λύσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι τρόποι που βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς και να φροντίζουν το σώμα τους. Περιλαμβάνει πράγματα όπως η τακτική επίσκεψη στο γιατρό, η κατανάλωση θρεπτικών τροφών και η άσκηση. Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να κάνει την αρτηριακή μας πίεση να πέσει και να μειώσει τις πιθανότητες να αρρωστήσει η καρδιά μας.

Για να βεβαιωθεί ότι τα άτομα με ψωρίαση είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν έμφραγμα, η KALYPSO θέλει να πάνε σε έναν τακτικό γιατρό που μπορεί να ελέγξει την αρτηριακή τους πίεση και να μιλήσει για άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να τους θέσουν σε κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Ο κ. Λούμος θέλει οι ασθενείς να είναι υγιείς, γι’ αυτό τους λέει να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος και να κόψουν το κάπνισμα. Τα άτομα με ψωρίαση έχουν συχνά υπερβολικό βάρος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα πρόβλημα που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο. Φαίνεται ότι το λίπος στο σώμα παράγει κάτι που ονομάζεται αγγειοτενσίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι, εάν οι άνθρωποι χάσουν βάρος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης.

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή και τα δύο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικό τρόπο: Σωματική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να κάνετε τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.

Τρώτε λιγότερο αλάτι. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε νάτριο και προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων. Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Το κάλιο βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από το νάτριο. Οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα πορτοκάλια, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι καλές πηγές του μετάλλου. Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, συνιστάται στους άνδρες να περιορίζουν το ποτό τους σε δύο ποτά την ημέρα και στις γυναίκες σε ένα ποτό την ημέρα, σύμφωνα με την American Heart Association. Μειώστε το άγχος.

Το χρόνιο στρες μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο να αναπτύξετε πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. Η εύρεση τρόπων μείωσης ή διαχείρισης του στρες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Θεραπεία συνοδών νοσημάτων Πολλοί άνθρωποι με μια δερματική πάθηση που ονομάζεται ψωρίαση δεν λαμβάνουν τη σωστή φροντίδα για άλλα προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη. Το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να βοηθήσει αυτά τα άτομα δημιουργώντας ένα ειδικό πρόγραμμα για να συντονίσει τη φροντίδα τους και να βεβαιωθεί ότι λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Θέλουμε περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίζουν για την υψηλή αρτηριακή πίεση και πώς να τη φροντίζουν. Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μια δερματική πάθηση που ονομάζεται ψωρίαση, που έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιοπάθεια σε νεαρή ηλικία, θα σταλούν σε έναν ειδικό βοηθό που ονομάζεται συντονιστής φροντίδας. Αυτό το άτομο θα το βοηθήσει να φροντίσει τα πράγματα που το καθιστούν πιο πιθανό να πάθουν καρδιακή νόσο και θα το συνδέσει με έναν γιατρό που μπορεί να βοηθήσει.

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση