2 τρόποι συμπεριφοράς για να γίνετε αγαπητοί στην πρώτη συνάντηση

Μια νέα μελέτη δίνει σημαντικές ενδείξεις στους ανθρώπους που φιλοδοξούν να γίνουν αρεστοί στους άλλους.

2 τρόποι συμπεριφοράς για να γίνετε αγαπητοί στην πρώτη συνάντηση

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science δίνει σημαντικές ενδείξεις στους ανθρώπους που φιλοδοξούν να γίνουν αρεστοί στους άλλους. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η συμπεριφορά και οι πράξεις κάποιου μπορεί να οδηγήσουν σε γενική δημοτικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε μοναδικές συνδέσεις με συγκεκριμένους ανθρώπους.

“Οι άνθρωποι σχηματίζουν κρίσεις ο ένας για τον άλλον πολύ γρήγορα κατά τη διαδικασία γνωριμίας και ο βαθμός στον οποίο κάποιος είναι αρεστός σε ένα άλλο άτομο έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της σχέσης”, εξηγούν οι ερευνητές Michael Dufner και Sascha Krause του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία. “Δεν είναι πολλά γνωστά, ωστόσο, για το ποιες ακριβώς είναι οι συμπεριφορές που οδηγούν στο να γίνει κανείς αρεστός. Η έρευνά μας είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό”.

Advertisment

Οι ερευνητές διέκριναν δύο τύπους συμπεριφοράς που μπορούν να οδηγήσουν σε συμπάθεια κατά τη διάρκεια μιας πρώτης συνάντησης:

Η ενεργητική συμπεριφορά παρουσιάζεται συνήθως όταν κάποιος θέλει να κερδίσει τον σεβασμό ή τον θαυμασμό κάποιου. Παραδείγματα αποτελούν η κυρίαρχη ή γεμάτη αυτοπεποίθηση συμπεριφορά.

Η κοινοτική συμπεριφορά, από την άλλη πλευρά, επιδεικνύεται όταν ο στόχος είναι να δημιουργηθούν αμοιβαία υποστηρικτικοί και εμπιστευτικοί δεσμοί με κάποιον.

Advertisment

Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη ζεστή, φιλόξενη και φιλική συμπεριφορά.

Η μελέτη κατέγραψε σύντομες συνομιλίες πρώτης συνάντησης μεταξύ δύο ομάδων συμμετεχόντων, έτσι ώστε κάθε μέλος της μιας ομάδας να αλληλεπιδρά με κάθε μέλος της άλλης.

Η παρατήρηση αυτών των συνομιλιών βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν δύο διαφορετικές μορφές συμπάθειας που προέκυψαν:

Δημοτικότητα (δηλ. πόσο συμπαθές είναι ένα άτομο γενικά στους άλλους)

Μοναδική συμπάθεια (δηλ. πόσο ένα άτομο αρέσει ιδιαίτερα σε ένα συγκεκριμένο άτομο)

Οι ερευνητές εξηγούν επίσης ότι καμία από τις δύο μορφές συμπάθειας δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο σημαντική ή “καλύτερη” από την άλλη. Δηλώνουν χαρακτηριστικά: “Η συμπάθεια δεν είναι η μόνη μορφή συμπάθειας που μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο ισχυρή μορφή της:

Το να είναι κάποιος γενικά αρεστός στους άλλους (δηλαδή η δημοτικότητα) είναι σημαντικό, καθώς δείχνει ότι είναι κοινωνικά ενταγμένος και σεβαστός στην ομάδα του.

Το να είναι κανείς μοναδικά αρεστός σε ένα συγκεκριμένο άλλο άτομο (δηλαδή, μοναδική συμπάθεια) είναι σημαντικό, επειδή συχνά είναι αμοιβαίο και από τους δύο εταίρους αλληλεπίδρασης και αποτελεί το δομικό στοιχείο των αμοιβαία υποστηρικτικών σχέσεων, όπως οι φιλίες ή οι ρομαντικές σχέσεις.

Η μελέτη παρήγαγε δύο βασικά ευρήματα:

Η επίδειξη συχνής κοινοτικής συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή δημοτικότητα.

Όταν επρόκειτο για μοναδική συμπάθεια, η επίδειξη υψηλών επιπέδων κοινοτικής, αλλά όχι πρακτορικής, συμπεριφοράς οδήγησε στο να είναι κανείς ιδιαίτερα αγαπητός στον σύντροφο αλληλεπίδρασης, περισσότερο από ό,τι συμπαθούσαν οι άλλοι σύντροφοί του, καθώς και περισσότερο από ό,τι τους συμπαθούσαν οι άλλοι σύντροφοι αλληλεπίδρασης κατά μέσο όρο.

Τι κάνει λοιπόν κανείς αν θέλει να κάνει καλή πρώτη εντύπωση; Η συμβουλή των ερευνητών είναι να το κρατήσει απλό: “Ένα συμπέρασμα από την έρευνά μας είναι ότι οι κοινοτικές συμπεριφορές, όπως η φιλικότητα, η εξυπηρετικότητα ή η ζεστασιά έχουν θετικές επιδράσεις στο να αρέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ η προσπάθεια να εντυπωσιάσει κανείς τους άλλους μέσω πρακτορικών συμπεριφορών μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ”, εξηγούν. “Έτσι, η συμβουλή μου είναι απλή και ξεκάθαρη: να είστε ευγενικοί και το αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα θετικό”.

Mark Travers, Ph.D.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Γιατί πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επιστρέφουν σε έναν σύντροφο που τους φέρεται άσχημα;
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση