“Βγαίνοντας” από μια διατροφική διαταραχή: Τα βασικά βήματα προς έναν υγιή εαυτό

Υπάρχουν 6 στάδια που πρέπει να περάσει ένα άτομο με διατροφική διαταραχή για να επιτύχει την ανάρρωση.

"Βγαίνοντας" από μια διατροφική διαταραχή: Τα βασικά βήματα προς έναν υγιή εαυτό

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, από παιδιά έως ενήλικες. Στις επόμενες παραγράφους θα συζητήσουμε τα στάδια αλλαγής που πρέπει να περάσει ένα άτομο προκειμένου να αναρρώσει από μια διατροφική διαταραχή, καθώς και μακροπρόθεσμα σχέδια θεραπείας, τρόπους αποφυγής υποτροπής, υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης, ανάπτυξη καλύτερης σχέσης με το φαγητό, αποδοχή του εαυτού μας και βελτίωση της εικόνας του σώματος.

Βασικά συμπεράσματα:

Υπάρχει μια ποικιλία διατροφικών διαταραχών που υπάρχουν σήμερα και γι’ αυτό είναι σημαντικό, αν υποψιάζεστε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο παλεύει με τις διατροφικές συνήθειες, να ενημερωθείτε για τα σημάδια και τα συμπτώματα.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζετε διατροφική διαταραχή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Υπάρχει μια ποικιλία επαγγελματιών, αδειούχων θεραπευτών που ειδικεύονται στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών και μπορούν να σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε θετικές αλλαγές γύρω από τις διατροφικές συνήθειες και τη σχέση κάποιου με το φαγητό και την εικόνα του σώματος.

Η ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή δεν είναι πάντα ένας γραμμικός κύκλος, καθώς είναι δυνατόν να βιώσετε μια υποτροπή. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας ή με το αγαπημένο σας πρόσωπο, αν συμβεί μια υποτροπή, και να έχετε ένα σχέδιο πρόληψης της υποτροπής

Επιπολασμός των διατροφικών διαταραχών και πώς διαμορφώνονται

Οι διατροφικές διαταραχές είναι δυστυχώς ένα συνηθισμένο ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και νεαροί ενήλικες, με ένα στα πέντε παιδιά να υποφέρουν σε παγκόσμια κλίμακα και περίπου το 8% των ανθρώπων να αναπτύσσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους διατροφική διαταραχή. Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι περίπου 28,8 εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν μια διατροφική διαταραχή στη ζωή τους.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει μια διατροφική διαταραχή, όπως η γενετική, το τραύμα, η ιδιοσυγκρασία και ως μηχανισμός αντιμετώπισης για να βοηθήσει με κάτι άλλο που συμβαίνει στη ζωή. Ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθεί ένας επιβλαβής μηχανισμός αντιμετώπισης είναι η αντικατάστασή του με κάτι άλλο, όπως οι υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης, ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας θεραπείας και ανάρρωσης.

Η πραγματική ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή περιλαμβάνει:

 • Να ακούτε το σώμα σας
 • Συντονισμό με τα συναισθήματά σας
 • Να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον εαυτό σου
 • Θεραπεία μιας διατροφικής διαταραχής

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας παλεύει με μια διατροφική διαταραχή, είναι σημαντικό για τη σωματική σας υγεία και την ψυχική σας ευεξία να αναζητήσετε επαγγελματική θεραπεία και βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ένα καλό μακροπρόθεσμο σχέδιο θεραπείας για την ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή περιλαμβάνει:

Επαγγελματική θεραπεία. Τόσο η ατομική όσο και η ομαδική θεραπεία σε τακτική βάση είναι σημαντικές για κάποιον που αναρρώνει από μια διατροφική διαταραχή. Εάν είστε μέλος της οικογένειας ή αγαπημένο πρόσωπο κάποιου που αντιμετωπίζει διατροφική διαταραχή, υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για μέλη της οικογένειας κάποιου που αντιμετωπίζει διατροφική διαταραχή, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε για εξωτερική υποστήριξη.

Οικογενειακή θεραπεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας να εντοπίσετε τις προσωπικές τους ιδέες γύρω από το φαγητό, το βάρος, την εικόνα και άλλες πτυχές.

Διατροφική συμβουλευτική. Μέρος της ανάπτυξης μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό περιλαμβάνει την εκμάθηση του πώς να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, χωρίς ακραίους περιορισμούς, σε τακτική βάση.

Ιατρική παρακολούθηση. Η διασφάλιση ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο με τη θεραπεία σας από άποψη υγείας είναι σημαντική κατά την ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή.

Θεραπεία διαμονής. Αυτό δεν απαιτείται για όλους όσους αναρρώνουν από διατροφική διαταραχή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο.
Ανάρρωση από διαταραχή πρόσληψης τροφής: στάδια αλλαγής

Υπάρχουν 6 στάδια από τα οποία πρέπει να περάσει ένα άτομο με διατροφική διαταραχή προκειμένου να επιτύχει την ανάρρωση και την αλλαγή που επιδιώκει. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάρρωση δεν είναι πάντα γραμμική. Ένα άτομο μπορεί να περάσει από διάφορα στάδια αλλαγής πριν φτάσει σε κατάσταση ανάρρωσης ή ύφεσης.

Τα 6 στάδια προς την ανάρρωση

Στάδιο 1. Αναγνώριση

Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου σταδίου, ένα άτομο με διατροφική διαταραχή μπορεί να μην πιστεύει ότι έχει πρόβλημα, παρόλο που οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να παρατηρούν προειδοποιητικά σημάδια, όπως η αποφυγή φαγητού, η ενασχόληση με το βάρος ή την εμφάνισή του, η κατανάλωση και η κάθαρση και άλλα.

Είναι σημαντικό ως αγαπημένο πρόσωπο κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου να είστε ευγενικός και να εκπαιδεύσετε ή να καθοδηγήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο προς την κατεύθυνση της συνειδητοποίησης ότι διαμορφώνεται ένα ζήτημα που μπορεί να έχει εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του.

Η οικογένεια και οι φίλοι δεν πρέπει επίσης να περιέλθουν σε κατάσταση άρνησης. Αντίθετα, να είναι μια φωνή λογικής και υποστήριξης χωρίς να επιτρέπουν τις εκλογικεύσεις του ατόμου σχετικά με τη συμπεριφορά του. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας ανοιχτά και με ειλικρίνεια.

Στάδιο 2. Προβληματισμός

Μόλις ένα άτομο είναι σε θέση να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα, εισέρχεται στο στάδιο του στοχασμού. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου θα γίνουν ανοιχτοί στο να λάβουν θεραπεία ή βοήθεια και να ανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους ανέπτυξαν τη διατροφική διαταραχή. Αυτό μπορεί να γίνει με έναν εκπαιδευμένο, εξουσιοδοτημένο θεραπευτή.

Η κατανόηση του γιατί αναπτύχθηκε μια διατροφική διαταραχή και πώς αυτή δεν εξυπηρετεί πλέον το άτομο είναι ένα σημαντικό στοιχείο της αλλαγής. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να εκπαιδευτούν σχετικά με τη διαταραχή, να είναι καλοί ακροατές και να αναζητήσουν εξωτερική υποστήριξη μέσω μιας ομάδας υποστήριξης ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι σημαντικό να μην προσπαθείτε να “φτιάξετε” το άτομο.

Στάδιο 3. Προετοιμασία

Μόλις ένα άτομο με διατροφική διαταραχή είναι έτοιμο να κάνει αλλαγές, εισέρχεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, είναι έτοιμοι για αλλαγή, αλλά δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το πώς θα την πραγματοποιήσουν. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για να αναπτύξουν υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης και να εντοπίσουν τυχόν εναύσματα που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδια ή τρικλοποδιές στην αλλαγή που επιδιώκουν.

Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτό το στάδιο για να βοηθήσει όλους να διερευνήσουν τα δικά τους συστήματα πεποιθήσεων που έχουν γύρω από το φαγητό, την εικόνα του σώματος, το βάρος και άλλες σχετικές πτυχές. Είναι επίσης μια καλή στιγμή για τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους να ανακαλύψουν και να καθορίσουν το ρόλο τους ως συστήματα υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάκαμψης.

Στάδιο 4. Δράση

Όταν ένα άτομο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τη διατροφική του διαταραχή, έχει φτάσει στο στάδιο της δράσης. Σε αυτό το σημείο έχουν γίνει ανοιχτοί στην καθιέρωση νέων συμπεριφορών και ιδεών γύρω από το φαγητό και την εικόνα του σώματός τους και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν φόβους που έχουν γύρω από την αλλαγή.

Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία είναι σημαντικό να ακολουθήσουν τις θεραπευτικές συστάσεις που τους έχουν δοθεί από τον γιατρό και τον θεραπευτή τους, καθώς και να απομακρύνουν από το περιβάλλον τους τα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση, όπως τα διαιτητικά τρόφιμα, οι ζυγαριές και το υπερβολικό άγχος.

Είναι σημαντικό για την οικογένεια και τους φίλους να δείχνουν ενσυναίσθηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να θέτουν επίσης υγιή όρια, κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές, ενώ παράλληλα να γιορτάζουν τις θετικές αλλαγές που βλέπουν. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε να εστιάζετε στην εμφάνιση, το βάρος και το σχήμα του αγαπημένου σας προσώπου, αλλά να του μεταφέρετε τα θετικά πράγματα που αγαπάτε σε αυτό και δεν είναι σωματικά και πόσο εκτιμάτε την υγεία και την ευημερία του.

Στάδιο 5. Συντήρηση

Το στάδιο της δράσης θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες περίπου σταθερής θετικής αλλαγής προτού το άτομο εισέλθει στο στάδιο της συντήρησης.

Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία είναι σημαντικό για τους οικείους τους να γιορτάσουν πραγματικά τις αλλαγές που είδαν τους τελευταίους έξι μήνες περίπου, να προσέξουν την πιθανότητα να συμβεί μια υποτροπή και να συνεχίσουν να μιλούν θετικά και να είναι υποστηρικτικοί, ενώ προσαρμόζονται στις νέες αλλαγές που είναι σε θέση να επιτύχει το άτομο.

Ίσως χρειαστεί να επαναπροσδιορίσετε τα όριά σας ως γονέας ή φίλος και σε αυτό το στάδιο και να είστε σε επιφυλακή για τυχόν εναύσματα ή προειδοποιητικά σημάδια πιθανής υποτροπής.

Στάδιο 6. Πρόληψη της υποτροπής

Ένα άτομο μπορεί να μην φτάσει στο στάδιο 6 αμέσως μετά την παραμονή του στο στάδιο 5, καθώς η ανάρρωση δεν είναι πάντα γραμμική και είναι σύνηθες να συμβαίνουν υποτροπές. Εάν συμβεί μια υποτροπή, είναι σημαντικό να μην κατηγορεί κανείς τον εαυτό του ή να μην τον ντροπιάζει. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να συνεχίσετε την πορεία σας προς την αλλαγή. Η συνέπεια και η επιμονή θα σας βοηθήσουν πολύ στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, το άτομο επικεντρώνεται στην πρόληψη της υποτροπής και μπορεί επίσης να σκεφτεί να τερματίσει τη θεραπεία του, ανάλογα με το πώς απαντά στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Έχουν κατακτηθεί τα στάδια της αλλαγής στους πρωταρχικούς τομείς της διατροφικής μου διαταραχής;
 • Έχω αναπτύξει τις δεξιότητες αντιμετώπισης που χρειάζομαι για να διατηρήσω τις αλλαγές που έχω κάνει;
 • Υπάρχει σχέδιο πρόληψης της υποτροπής;
 • Θα ήμουν πρόθυμος να ξαναμπώ σε θεραπεία σε μελλοντικό χρόνο, αν χρειαστεί;

Συμβουλές για την αποφυγή υποτροπής

Ακόμη και αν ένα άτομο έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι σκόπιμο να διακόψει τη θεραπεία του, αυτό δεν το καθιστά απρόσβλητο από το να υποτροπιάσει. Ορισμένες συμβουλές για την αποφυγή μιας υποτροπής περιλαμβάνουν:

 • Ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης.
 • Η γνώση των παραγόντων που σας ωθούν στο πρόβλημα και του τρόπου αποφυγής τους ή αντιμετώπισής τους με τη χρήση των υγιών δεξιοτήτων αντιμετώπισης.
 • Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης.
 • Εφαρμογή θετικών δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα ρουτίνας σας.
 • Τηρώντας το σχέδιο θεραπείας σας και τις συμβουλές, τις οδηγίες και τους κανόνες που καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε την επιθυμητή αλλαγή.

Εάν και όταν συμβεί μια υποτροπή, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό, αντίθετα, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να κάνετε ό,τι μπορείτε για να επιστρέψετε στις υγιείς συνήθειές σας και να αναζητήσετε υποστήριξη, εφόσον χρειάζεται. Είναι σημαντικό να ζητάτε βοήθεια αν νιώθετε ότι μπορεί να υποτροπιάσετε και να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τους άλλους σχετικά με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας.

Η ανάρρωση από μια διατροφική διαταραχή είναι εφικτή και δεν χρειάζεται να ζείτε τη ζωή σας όμηροι των ανθυγιεινών δεξιοτήτων αντιμετώπισης που προκάλεσαν την ανάπτυξη της διαταραχής. Με λίγο χρόνο και υπομονή, καθώς και επιμονή προς την κατεύθυνση των απαραίτητων αλλαγών, μπορείτε να μάθετε να αναπτύσσετε μια πιο υγιή σχέση όχι μόνο με το φαγητό, αλλά και με τον εαυτό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας, καθώς και με την αυτοεικόνα και την αξία σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε