Πρόκειται για μία διαταραχή, συχνά συνοδευόμενη από πόνο, στην οποία ο ιστός που κανονικά βρίσκεται και επενδύει το εσωτερικό της μήτρας -το ενδομήτριο- αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Η ενδομητρίωση συνήθως αναπτύσσεται και επηρεάζει τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τον ιστό που καλύπτει τη λεκάνη. Πιο σπάνια, η ενδομητρίωση μπορεί να εξαπλωθεί και πέρα από τα πυελικά όργανα.
Συμπτώματα της ενδομητρίωσης
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες επηρεάζονται άσχημα, ακόμα και με ήπιου βαθμού ενδομητρίωση, ενώ άλλες ενδέχεται να μην έχουν ιδιαίτερη συμπτωματολογία, ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
Advertisment
Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:
- Πόνος στην πύελο – συνήθως χειρότερος κατά τη διάρκεια της περιόδου
- Έντονος πόνος στη διάρκεια της περιόδου, που σας εμποδίζει να πραγματοποιήσετε τις κανονικές σας δραστηριότητες
- Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ ή μετά το σεξ
- Πόνος στην ούρηση ή την αφόδευση κατά τη διάρκεια της περιόδου
- Αδιαθεσία, δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αίμα στα ούρα κατά τη διάρκεια της περιόδου
- Δυσκολία σύλληψης – Υπογονιμότητα
- Έντονη αιμορραγία στη διάρκεια της περιόδου
Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι συνηθέστερη στις γυναίκες των 30 και 40 ετών. Πρόκειται για μία δυσάρεστη χρονίζουσα κατάσταση, που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών που πάσχουν, καθώς πέρα από την υπογονιμότητα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη, ιδιαίτερα εάν παραμένει αδιάγνωστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η ενδομητρίωση αποτελεί πραγματική πρόκληση για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Και αυτό όχι μόνο γιατί συχνά αποτελεί μία σιωπηρή νόσο χωρίς συμπτώματα αλλά γιατί ακόμα και αν τα συμπτώματα που βιώνει μία γυναίκα εξαιτίας της είναι έντονα, η νόσος μπορεί να παραμένει αδιάγνωστη ακόμα και για μία δεκαετία, όταν θα έχει δημιουργήσει ακόμα πιο σοβαρές παρενέργειες στην γυναίκα και κυρίως στη γονιμότητά της.
Advertisment
Με πληροφορίες από onmed.gr