, , ,

Έρευνα: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης

Η μελέτη αφορά 250.000 γυναίκες, για τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία από τη γέννησή τους μέχρι την εμμηνόπαυση.

Έρευνα: Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Τα αντισυλληπτικά χάπια αύξαναν τον κίνδυνο κατά 73% τα δυο πρώτα χρόνια χρήσης. Η νέα ευρείας κλίμακας μελέτη αφορά 250.000 γυναίκες, για τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία από τη UK Biobank, από τη γέννησή τους μέχρι την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, το χρόνο που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με κατάθλιψη, καθώς και πότε εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχουν λάβει διάγνωση. Η μέθοδος αντισύλληψης που μελετήθηκε ήταν ο συνδυασμός αντισυλληπτικών χαπιών.

Advertisment

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που άρχισαν τη λήψη αντισυλληπτικών στην εφηβεία, είχαν 130% υψηλότερη εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ η αύξηση στις ενήλικες χρήστριες έφτανε το 92 %. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν όταν οι γυναίκες συνέχισαν τη χρήση μετά τα πρώτα δυο χρόνια.

Οι έφηβες όμως είχαν αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης ακόμα και αφού σταμάτησαν να παίρνουν αντισυλληπτικά, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στις ενήλικες χρήστριες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν καλή ανοχή στις ορμόνες που περιέχουν τα αντισυλληπτικά, χωρίς να έχουν αρνητικές συνέπειες στη διάθεσής τους.

Τα αντισυλληπτικά δεν συμβάλλουν μόνο στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και στην πρόληψη παθήσεων όπως ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Κάποιες από αυτές όμως μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη μετά τη χρήση τους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Advertisment

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση