Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη των Μάγια στη μεξικανική ζούγκλα

Οι ζούγκλες της Λατινικής Αμερικής κρύβουν αρκετά μυστικά και ένα από αυτά αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη των Μάγια στη μεξικανική ζούγκλα

Παρόλη την τεχνολογία των δορυφορικών εικόνων, οι ζούγκλες της Λατινικής Αμερικής κρύβουν αρκετά μυστικά και ένα από αυτά αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Μία ομάδα αρχαιολόγων μετά από πορεία 60 χιλιομέτρων βαθιά στη ζούγκλα του νότιου Μεξικού, ανακάλυψε μία χαμένη πόλη των Μάγια για την οποία δεν υπήρχαν αρχεία ύπαρξης.

Η πόλη ονομάστηκε Ocomtun που σημαίνει “Πέτρινη Στήλη”. Η περιοχή με την πυκνή βλάστηση περιέχει πλατείες, μεγάλα κτίρια σε σχήμα πυραμίδων, πέτρινες στήλες και άλλες κατασκευές, όλα τοποθετημένα σε ένα σχέδιο ομόκεντρων δακτυλίων. Πριν να φτάσουν εκεί οι επιστήμονες, είχαν σκανάρει την περιοχή με LIDAR για να αποκαλυφθούν τα κτίρια τα οποία ήταν κρυμμένα από τη βλάστηση.

Advertisment

Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη των Μάγια στη μεξικανική ζούγκλα

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι βρίσκεται σε ένα λόφο, περιτριγυρισμένη από τεράστιες εκτάσεις υγροβιότοπων. Ο πυρήνας της καλύπτει περισσότερα από 50 εκτάρια και έχει διάφορα μεγάλα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων πυραμίδων 15 μέτρων σε ύψος. – Ivan Sprajc, αρχαιολόγος του Slovenian Academy of Sciences and Arts Τα τροπικά δάση που περικυκλώνουν την πόλη έχουν έκταση 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η τεράστια πυκνότητα της βλάστησης το κάνει ένα από τα λιγότερα εξερευνημένα μέρη του κόσμου.

Η πόλη μάλλον αποτελούσε ένα κομβικό σημείο κάποια στιγμή μεταξύ 250 και 1.000 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της Κλασσικής εποχής δηλαδή του πολιτισμού των Μάγια. Περαιτέρω ανάλυση σκευών που βρέθηκαν εκεί θα δώσει στους επιστήμονες μία ακριβέστερη εικόνα για το πότε είχε κατοικηθεί αυτή η περιοχή. Η πτώση των Μάγια ξεκίνησε από τον 9ο αιώνα μ.Χ., κυρίως λόγων εμφυλίου, ξηρασίας και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. Ωστόσο μόλις τον 17ο αιώνα, η τελευταία πόλη των Μάγια έπεσε στα χέρια των Ισπανών κατακτητών.

Advertisment

Με πληροφορίες από unboxholics.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση