Το εντυπωσιακό κτίριο – καθρέφτης που εξαφανίζεται στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας! (βίντεο)

To Maraya είναι το μεγαλύτερο κτίριο-καθρέφτης στον κόσμο και βρίσκεται στην έρημο της Αλ Ούλα στη Σαουδική Αραβία.

Το εντυπωσιακό κτίριο – καθρέφτης που εξαφανίζεται στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας! (βίντεο)

Είναι το μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο που καλύπτεται από καθρέφτες, και σε ορισμένες ώρες της ημέρας μοιάζει να εξαφανίζεται μέσα στην έρημο που το περιβάλλει.

Το Maraya – το όνομα του οποίου σημαίνει «καθρέφτης» ή «αντανακλαστικό» στα αραβικά – είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Σαουδικής Αραβίας, ένας πολιτιστικός πολυχώρος που έχει φιλοξενήσει συναυλίες καλλιτεχνών όπως η Alicia Keys, ο Andrea Bocelli, ο Enrique Iglesias και ο John Legend.

Advertisment

Αλλά είναι επίσης ένα έργο τέχνης από μόνο του. Τοποθετημένο στο άγριο τοπίο της ερήμου στην επαρχία Αλ Ούλα, μόλις 22 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Έγρας («δίδυμος» της Πέτρας στην Ιορδανία), το Maraya ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της ιταλικής εταιρείας σχεδιασμού Giò Forma Studio και της Black Engineering.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι αν ένα κτήριο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το τοπίο, θα πρέπει να το ενισχύσει», λέει ο Florian Boje, αρχιτέκτονας του Maraya, στο CNNi.

Advertisment

«Όταν υποβάλλαμε το σχέδιό μας, το πρώτο πράγμα που γράψαμε ήταν “Τίποτα ορατό δεν πρέπει να χτιστεί εδώ, οπότε αν πραγματικά πρέπει, ας ένας σιωπηλός κύβος – καθρέφτης”».

Το αποτέλεσμα, το οποίο χρειάστηκε έξι μήνες από την ιδέα μέχρι την παράδοση και μόλις 76 ημέρες κατασκευής, αποκαλύφθηκε το 2019.

Οι προκλήσεις της τοποθεσίας

Η τοποθέτηση μεγάλων ποσοτήτων γυαλιού στη μέση μιας καυτής ερήμου μπορεί να μοιάζει με συνταγή για… τύφλωση. Ο Boje και η ομάδα του αναζήτησαν υλικά που θα ενίσχυαν τη θέα του τοπίου χωρίς να επιδεινώνουν την επίδραση του ήλιου και της ζέστης.  Η πρώτη λύση ήταν ένα νέο είδος γυαλιού – κατασκευασμένο με χαλκό Το Giò Forma Studio συνεργάστηκε με την αμερικανική εταιρεία Guardian Glass για τη δημιουργία του Guardian UltraMirror, ενός καθρέφτη ειδικά για το ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα της Σαουδικής Αραβίας. Το κτήριο έχει επενδυθεί με συνολικά 9.740 τέτοια πάνελ.

Το εντυπωσιακό κτίριο – καθρέφτης που εξαφανίζεται στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας! (βίντεο)

Η έντονη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του γυαλιού, οπότε η Guardian Glass ανέπτυξε μια ειδική επίστρωση για το γυαλί του Maraya που θα μπορούσε να αντισταθεί στις αμμοθύελλες, στις τεράστιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και σε άλλες καθημερινές καιρικές προκλήσεις που μπορεί να συμβούν στην έρημο.

Η διακριτική καμπυλότητα στην πρόσοψη σημαίνει ότι, από απόσταση, το κτήριο μοιάζει με μια αστραφτερή οφθαλμαπάτη του γύρω πανοράματος – αλλά καθώς οι επισκέπτες πλησιάζουν, βλέπουν μια τέλεια αντανάκλαση του εαυτού τους.

Τέχνη και γεύσεις στην έρημο

Αν και κάποιοι επισκέπτες μπορεί να αρκεστούν σε φωτογραφίες του Maraya και όλων των αστραφτερών γωνιών του, θα ήταν παράλειψη να μην κατευθυνθούν και στο εσωτερικό του κτήρίου. Εκτός από τις μουσικές παραστάσεις του, το Maraya φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης, με πιο πρόσφατη την πρώτη έκθεση έργων του θρυλικού pop art καλλιτέχνη Άντι Γουόρχολ στη Σαουδική Αραβία.

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το εστιατόριο του Maraya, το Maraya Social, που βρίσκεται στην ταράτσα με απρόσκοπτη θέα στην έρημο. Διευθύνεται από τον Βρετανό σεφ Jason Atherton, ο οποίος κέρδισε ένα αστέρι Michelin για το εστιατόριό του Pollen Street Social στο Λονδίνο. Συνδυάζει την αισθητική της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, με το μενού να αποτελείται από πιάτα-μεζέδες, που οι επισκέπτες μοιράζονται.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά επιδόρπια, και συγκεκριμένα την πουτίγκα μπανάνας και χουρμάδων, από τις χουρμαδιές που περιβάλλουν το κτήριο – ο ορισμός του τοπικού πιάτου. Το αλκοόλ απαγορεύεται στη Σαουδική Αραβία, οπότε πολλά εστιατόρια και κλαμπ – μεταξύ αυτών και το Maraya Social – έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν διασκεδαστικά, εμπνευσμένα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.΄

Πού να μείνετε

Το πλησιέστερο ξενοδοχείο στο Maraya είναι το μεγάλο θέρετρο Banyan Tree. Εμπνευσμένο από την κουλτούρα των Βεδουίνων, διαθέτει εξωτερικές σκηνές-σουίτες, καθώς και υπαίθριες εστίες φωτιάς, ιδιωτικές πισίνες και χώρους παρατήρησης των αστεριών.

Ορισμένοι επισκέπτες επιλέγουν να διανύσουν τα δύο χιλιόμετρα της κοιλάδας με τα πόδια, αλλά το ξενοδοχείο παρέχει επίσης αυτοκίνητα για να τους μεταφέρει μεταξύ των δύο σημείων.

Παρόλα αυτά, είτε φτάνετε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο, ο καλύτερος τρόπος για να δείτε το Maraya είναι να έρθετε περισσότερες από μία φορές. Από την αστραφτερή αυγή μέχρι το ροζ φως του ηλιοβασιλέματος, κάθε ώρα της ημέρας δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Με πληροφορίες από cnn.gr | Photos: FB/Maraya

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση