,

Εταιρική κουλτούρα: Τι είναι και πώς επηρεάζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων

Ως εταιρική κουλτούρα ορίζεται «ένα σύστημα κοινών αξιών και σημασιών που προσδιορίζει έντονα τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές των ατόμων και των ομάδων. Προσδιορίζει

Ως εταιρική κουλτούρα ορίζεται «ένα σύστημα κοινών αξιών και σημασιών που προσδιορίζει έντονα τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές των ατόμων και των ομάδων. Προσδιορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος. Τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο, τι είναι κατάλληλο και τι ακατάλληλο. Τι είναι και τι δεν είναι προτεραιότητα. Δηλαδή, προσδιορίζει το πώς σκέπτονται και συμπεριφέρονται τα στελέχη, οι εργαζόμενοι σε σχέση με τους πελάτες και τους ανταγωνιστές, τα προϊόντα, την ποιότητα, τις καινοτομίες, την οργάνωση, το μάνατζμεντ, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνεργασία» σύμφωνα με τον καθηγητή Ηγεσίας Δημήτρης Μπουραντά.

Η οργανωσιακή κουλτούρα παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομική απόδοση μιας επιχείρησης, από όσο πιστεύεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Tata Strategic Management Group, οι εταιρείες, οι οποίες έχουν ευθυγραμμίσει τη στρατηγική τους με την κουλτούρα τους είναι πιθανόν να αποφέρουν διπλάσια κερδοφορία, σε σχέση με άλλες που δεν το έχουν κάνει.

Advertisment

Συγκεκριμένα, όταν η κουλτούρα και η στρατηγική είναι ευθυγραμμισμένες, η επιχείρηση είναι πιθανό να καταγράψει ένα περιθώριο κέρδους έως 11.5%. Σε αντίθεση με το 4.8% που δηλώνεται από εταιρείες, στις οποίες η κουλτούρα και η στρατηγική τους δεν είναι συγχρονισμένες μεταξύ τους.

Η έρευνα βασίζεται σε ερωτήσεις που τέθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη (CEOs, managing directors, διευθυντές κλπ) σε 96 εταιρείες διαφορετικών μεγεθών από διαφόρους τομείς. Οι απαντήσεις είναι βασισμένες στην αντίληψη των κορυφαίων στελεχών για την οργανωσιακή τους κουλτούρα και τον συσχετισμό με την στρατηγική της εκάστοτε εταιρείας.

Τι συμβαίνει όμως στην ελληνική κοινωνία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας;

Advertisment

Γνωρίζουν οι Έλληνες τι σημαίνει κουλτούρα και ποια είναι η σημασία της για τη βιωσιμότητα και για την πρόοδο της επιχείρησής τους; Το θέμα είναι πολύπλοκο, καθώς η έννοια έχει πολλές παραμέτρους. Όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα έρευνες για τη χώρα μας. Εμπειρικά, μπορώ να πω μόνον ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το πώς η αγένεια μεταξύ των εργαζομένων επηρεάζει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με έρευνα του Georgetown University. Η αγένεια εκφράζεται μέσω της λεκτικής (λεγόμενα) και της μη λεκτικής (φωνή, γλώσσα σώματος) επικοινωνίας:
▪ Το 66% των εργαζομένων εγκαταλείπουν την προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα
▪ Το 80% των εργαζομένων αδιαφορούν για ό,τι συμβαίνει στην εταιρεία
▪ Η απόδοση κάποιου, που απλώς ακούει αγενή συμπεριφορά από συνάδελφό του, βρέθηκε ότι μειώνεται κατά 25 και ότι οι ιδέες του περιορίζονται κατά 45%.

Δηλαδή, ακόμη κι αν η επιχείρηση αποτελείται από έναν μόνο εργαζόμενο, η σχέση του με τους συνεργάτες και τους πελάτες επηρεάζεται καταλυτικά και πλέον μετρήσιμα από την ευγένεια και τον ωραίο λόγο. Όταν υπάρχει αγένεια, η σχέση γίνεται διεκπεραιωτική.

Εντέλει η κουλτούρα, μέσω της ικανότητας της καλής επικοινωνίας, επηρεάζει την κερδοφορία!


Εάν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για το τί σημαίνει κουλτούρα και πώς αυτή επιδρά πρακτικά στην επιχείρησή σου, τότε, παρακολούθησε το τρίωρο Webinar της Νίνας Καλούτσα με τίτλο”Κουλτούρα και Επιτυχία” . Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

*Η ειδικός Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας Νίνα Καλούτσα (www.ninakaloutsa.com) είναι κάτοχος διπλώματος και master Όπερας του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Στα 25 χρόνια της διδασκαλίας της έχει μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία της σε περισσότερα από 5.000 άτομα, σε σεμινάρια φωνής, public speaking, one-to-one coaching και team building.

Έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες: Google, OTE, Coca-Cola 3E, Johnson & Johnson, Eurobank, Alpha Bank, Booking.com, ALPHATV, LeasePlan, TITAN Cement, Bristol-Myers Squibb, GEP, Antipollution, Resoul, Knauf, European Reliance, Kafkas, CEO Clubs Greece, ReedSmith, TATOI Club, Generation Y κ.ά. Μπορείς να διαβάσεις τι είπαν για τη συνεργασία με τη Νίνα Καλούτσα: https://ninakaloutsa.com/testimonials/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση