, ,

Πάνω από 100 ηγέτες χωρών δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030

Ιστορική δήλωση στη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη.

Πάνω από 100 ηγέτες χωρών δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030

Περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση της γης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, υποστηριζόμενοι από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για επενδύσεις στην προστασία και την αποκατάσταση των δασών.

Η υπόσχεση, που δόθηκε σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε αργά την περασμένη Δευτέρα στις συνομιλίες για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, υποστηρίχθηκε από τους ηγέτες χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν το 85% των δασών του κόσμου.

Advertisment

Η Διακήρυξη των ηγετών της Γλασκώβης για τα δάση και τη χρήση γης θα καλύπτει δάση συνολικής έκτασης άνω των 13 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου εξ ονόματος των ηγετών.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτήτριας της φύσης, και αντ’ αυτού να γίνουμε θεματοφύλακάς της», δήλωσε ο Βρετανός ηγέτης Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή συμφωνία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ένα νέο αμερικανικό σχέδιο θα «βοηθήσει τον κόσμο να επιτύχει τον κοινό μας στόχο να σταματήσει η απώλεια φυσικών δασών» και να αποκαταστήσει τουλάχιστον επιπλέον 200 εκατομμύρια εκτάρια δασών και άλλων οικοσυστημάτων μέχρι το 2030.

«Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την πραγματική οικονομική αξία των φυσικών αποθεμάτων άνθρακα και θα παρακινήσουμε τις κυβερνήσεις, τους ιδιοκτήτες γης και τους ενδιαφερόμενους φορείς να δώσουν προτεραιότητα στη διατήρηση», δήλωσε ο Μπάιντεν. Αρκετές πρόσθετες κυβερνητικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες δρομολογήθηκαν την Τρίτη (2 Νοεμβρίου) για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων δισεκατομμυρίων για τους αυτόχθονες φύλακες των δασών και τη βιώσιμη γεωργία.

Advertisment

Περίληψη των σημαντικότερων δεσμεύσεων που έχουν γίνει στην COP26 μέχρι σήμερα

Ακολουθεί μια παρουσίασε των σημαντικότερων δεσμεύσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην COP26, που συνέταξε το Axios.

Παγκόσμιες δεσμεύσεις:

– Πάνω από 100 χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 85% των δασών του κόσμου δεσμεύτηκαν να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση της γης έως το 2030.

– 105 παγκόσμιοι ηγέτες υπέγραψαν την Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο, μια κοινή πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030.

– Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ δήλωσαν ότι θα αφιερώσουν 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τη Νότια Αφρική να απαλλαγεί από τον άνθρακα στο βαρύτατο από άνθρακα ενεργειακό της σύστημα.

Δεσμεύσεις σε επίπεδο χώρας:

– Η Ινδία δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε καθαρό μηδέν έως το 2070 και να αυξήσει το μερίδιο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από 450 γιγαβάτ (GW) ετησίως σε 500 GW.

Άλλες πρωτοβουλίες:

– Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, μαζί με το Ταμείο Bezos Earth Fund και την ΕΕ δεσμεύτηκαν για περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των δασών, των υγροτόπων και άλλων κρίσιμων αποθεμάτων άνθρακα στο Κονγκό, ανέφερε ο ΟΗΕ.

– Ο Τζεφ Μπέζος δεσμεύτηκε να διαθέσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την «αποκατάσταση των φυσικών βιοτόπων και τη μετατροπή των συστημάτων διατροφής».

– Το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το Ίδρυμα ΙΚΕΑ και το Bezos Earth Fund εγκαινίασαν την Παγκόσμια Ενεργειακή Συμμαχία για τον Άνθρωπο και τον Πλανήτη για την αντιμετώπιση της πρόσβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική κατά την επόμενη δεκαετία. Η συμμαχία θα περιλαμβάνει επίσης κυβερνήσεις και παγκόσμιους κυβερνητικούς φορείς, όπως η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία.

Η μεγάλη εικόνα: Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην COP26 ακολουθούν τις δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τους αριθμούς τους για τη δημόσια χρηματοδότηση του κλίματος σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η Κίνα, ο ηγέτης της οποίας δεν συμμετέχει στην COP26, ανακοίνωσε τον τερματισμό της κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο εξωτερικό. Δεν προσέφερε νέες δεσμεύσεις στην COP26.

Εντούτοις, και τα δύο αυτά βήματα συνοδεύονται από σημαντικές επιφυλάξεις: η δέσμευση των ΗΠΑ πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, ενώ η Κίνα δεν είπε τίποτα για τη διακοπή της εγχώριας χρήσης άνθρακα, όπως σημειώνεται στο Axios. Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ακριβώς αυτό: υποσχέσεις. Δεν είναι υποχρεωτικές, και κανείς δεν θα τιμωρηθεί αν δεν τις τηρήσει. Ωστόσο, σηματοδοτούν τη δυναμική πίσω από ορισμένες πτυχές της δράσης για το κλίμα και προσφέρουν ελπίδα για αποτελεσματικές δράσεις παρά την έλλειψη ενός υποχρεωτικού καθεστώτος.

Πηγή:

brightvibes.com/2491/en/100-world-leaders-pledge-to-end-deforestation-by-2030

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση