,

Μπορεί η τελειομανία να οδηγήσει στην κατάθλιψη;

Η τελειομανία και ο νευρωτισμός: Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει την κατάθλιψη.

Μπορεί η τελειομανία να οδηγήσει στην κατάθλιψη;

Πολύ συχνά, βάζουμε την κατάθλιψη σε ένα κουτί. Της βάζουμε ταμπέλες, την ορίζουμε και αποφασίζουμε ότι μοιάζει μόνο με έναν τρόπο. Αλλά ακόμα πιο συχνά, η κατάθλιψη κρύβεται πίσω από μια μάσκα. Συνήθως, βλέπουμε την κατάθλιψη ως μια θλίψη που κινείται αργά και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Με αυτόν τον ορισμό, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η τελειομανία είναι το πιο απομακρυσμένο χαρακτηριστικό από την κατάθλιψη: Το να νοιάζεσαι πάρα πολύ σε σχέση με το να μην νοιάζεσαι καθόλου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι και οι δύο είναι πολύ πιο περίπλοκες από τις ετικέτες τους.

Η τελειομανία και ο νευρωτισμός: Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει την κατάθλιψη

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες της κατάθλιψης. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνει τον νευρωτισμό: Η τάση να βιώνει κανείς μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση.

Advertisment

Αλλά ο νευρωτισμός συνδέεται επίσης με την τελειομανία: Το να κρατάμε τον εαυτό μας ή τους άλλους σε μη ρεαλιστικά πρότυπα. Όταν η τελειότητα είναι το πρότυπο, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν είστε ποτέ “αρκετοί”. Μπορεί να σας κάνει να επικρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας και τους άλλους, οδηγώντας σας να ζείτε σε μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι συνάδελφοί μου ερευνητές και εγώ θέσαμε το ερώτημα: Μπορεί το να είσαι τελειομανής να βοηθήσει στην πρόβλεψη και κατανόηση της κατάθλιψης; Αφού πραγματοποιήσαμε μια μετα-ανάλυση 10 διαχρονικών μελετών, να τι βρήκαμε:

Η τελειομανία παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη της κατάθλιψης – ακόμη και αφού ληφθεί υπόψη ο νευρωτισμός

Advertisment

Στη μελέτη μας του 2016, διαπιστώσαμε ότι ο νευρωτισμός ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της κατάθλιψης όσον αφορά την προσωπικότητα. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς τον νευρωτισμό ως παράγοντα, η τελειομανία είχε σημαντικό αντίκτυπο. Στην πραγματικότητα, και οι επτά διαστάσεις της τελειομανίας (ανησυχία για τα λάθη, αμφιβολίες για τις πράξεις, τελειομανείς στάσεις, προσωπικά πρότυπα, αυτοκριτική, αυτοπροσανατολισμένη τελειομανία και κοινωνικά προδιαγεγραμμένη τελειομανία) ήταν προγνωστικοί παράγοντες καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Οι τελειομανείς τείνουν να αισθάνονται, να σκέφτονται και να ενεργούν με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη

Οι διαστάσεις της τελειομανίας περιλαμβάνουν την αυτοαμφισβήτηση, την αυτοκριτική, την ανησυχία για τα λάθη και τα μη ρεαλιστικά πρότυπα για τον εαυτό σας και τους άλλους. Όταν αμφιβάλλετε συνεχώς και υποτιμάτε τον εαυτό σας, είναι εύκολο να μην αισθάνεστε αρκετοί. Δυστυχώς, αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί οι τελειομανείς είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη;

Η τελειομανία είναι ένα άκρως κοινωνικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας. Επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους και τον εαυτό μας. Οι τελειομανείς μπορεί να αναπτύξουν κατάθλιψη εξαιτίας των εξής:

Ανθυγιεινές σχέσεις

Οι τελειομανείς θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό τους και τους άλλους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεταμένες σχέσεις και αρνητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Απαισιόδοξη στάση

Εξαιτίας αυτών των υψηλών προτύπων, οι τελειομανείς τείνουν να βλέπουν τους άλλους με αρνητικό μάτι. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προσεγγίζουν τις καταστάσεις με απαισιόδοξη στάση – είναι ήδη απογοητευμένοι.

Κακές δεξιότητες αντιμετώπισης

Οι τελειομανείς είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν καθημερινά στρεσογόνους παράγοντες, αλλά δεν αναπτύσσουν υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης για να τους διαχειριστούν. Έχουν την τάση να αποφεύγουν ή να αναβάλλουν τις λίστες με τις δουλειές τους για να αποφύγουν την πίεση και τις προσδοκίες.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η τελειομανία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση. Αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους μόνο όταν έχουν επιτύχει την “τελειότητα”.

Χαμηλή ικανοποίηση

Οι τελειομανείς προσπαθούν πάντα να “φτάσουν” τα υψηλά τους πρότυπα. Ως αποτέλεσμα, τείνουν να αισθάνονται λιγότερο χαρούμενοι με τις επιτυχίες τους και είναι συνεχώς δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους.

Πρόβλεψη και αντιμετώπιση της κατάθλιψης για τους τελειομανείς

Είστε αρκετοί!

Με την αναπλαισίωση και την κατανόηση των τελειοθηρικών σας τάσεων, μπορείτε να αρχίσετε να αίρετε το βάρος των μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να εφοδιαστείτε με δεξιότητες αντιμετώπισης, θετική νοοτροπία και αυτοεκτίμηση. Μπορείτε να αρχίσετε να θεραπεύετε τη σχέση σας με τον εαυτό σας και τους άλλους. Καθώς το κάνετε α;υτό, μπορείτε να απελευθερωθείτε από την πίεση της τελειομανίας και να βρείτε την ελπίδα μέσα από την κατάθλιψη.

Αναφορές

Smith, M. M., Sherry, S. B., Rnic, K., Saklofske, D. H., Enn, M., & Gralnick, T. (2016). Are perfectionism dimensions vulnerability factors for depressive symptoms
after controlling for neuroticism? A meta-analysis of 10 longitudinal studies. European Journal of Personality, 30(2), 201-212.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα κρυφά πλεονεκτήματα του να μεγαλώνουμε
Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...
Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση