Τι σημαίνει όταν βλέπετε κάποιον στα όνειρά σας;

Το να ονειρεύεστε κάποιον μπορεί να αποκαλύψει ασυνείδητα συναισθήματα.

Τι σημαίνει όταν βλέπετε κάποιον στα όνειρά σας;

Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ κάποιον, όπως έναν πρώην, έναν συνάδελφο ή ένα φλερτ, ίσως αναρωτηθείτε γιατί μπορεί να εμφανίζεται στα όνειρά σας. Ενώ τα όνειρα συχνά επικεντρώνονται στις σκέψεις και τις ανησυχίες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί επίσης να αντανακλούν τις ασυνείδητες σκέψεις ή τα συναισθήματά σας για τους άλλους. Σε άλλες περιπτώσεις, τα όνειρα μπορεί να αντιπροσωπεύουν συμβολικά κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το να ονειρεύεστε κάποιον μπορεί να αποκαλύψει ασυνείδητα συναισθήματα

Ο ψυχαναλυτής Sigmund Freud έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σύνδεση της ερμηνείας των ονείρων με τον τομέα της ψυχολογίας. Τα όνειρα, πρότεινε ο Φρόιντ, ήταν ένας τρόπος πρόσβασης στο ασυνείδητο μυαλό. Ο Φρόυντ περιέγραψε το ασυνείδητο μυαλό ως μια τεράστια δεξαμενή σκέψεων, συναισθημάτων και επιθυμιών που είναι κρυμμένες από τη συνειδητή επίγνωση.1

Advertisment

Παρόλο που τα περιεχόμενα του ασυνείδητου δεν είναι άμεσα προσβάσιμα, ο Φρόυντ πίστευε ότι αυτές οι σκέψεις, οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά. Ο Φρόυντ πίστευε επίσης ότι το ασυνείδητο μπορούσε να εξερευνηθεί μέσω διαδικασιών όπως η ανάλυση ονείρων, ο ελεύθερος συνειρμός, η ύπνωση, οι φροϋδικές ολισθήσεις και η ψυχανάλυση.

Ο Φρόιντ πίστευε ότι η ανάδειξη των ασυνείδητων πληροφοριών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της ψυχολογικής δυσφορίας. Αν το όνειρο για κάποιον σας έχει αναστατώσει, σας έχει στεναχωρήσει ή απλά σας έχει προβληματίσει, η διερεύνηση του νοήματος του ονείρου σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι μπορεί να σημαίνει.

Γιατί κάποιος εμφανίζεται στα όνειρά σας;

Σύμφωνα με τον Jesse Lyon, αδειούχο σύμβουλο ψυχικής υγείας και ιδιοκτήτη του Lyon Counseling στο Casselberry της Φλόριντα, για να καταλάβετε τι σημαίνει να ονειρεύεστε κάποιον, είναι σημαντικό πρώτα να καταλάβετε ότι τα όνειρα επικοινωνούν πληροφορίες σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Τα επίπεδα αυτά είναι γνωστά ως το έκδηλο περιεχόμενο και το λανθάνον περιεχόμενο.

Advertisment

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ περιέγραψε περίφημα αυτές τις δύο πτυχές των ονείρων στο θεμελιώδες βιβλίο του “Η ερμηνεία των ονείρων”. Ο Φρόυντ πρότεινε ότι τα όνειρα είναι ιδιαίτερα συμβολικά και περιέχουν κυριολεκτικά νοήματα (το έκδηλο περιεχόμενο) και συμβολικά νοήματα (το λανθάνον περιεχόμενο).2

Έκδηλο περιεχόμενο

Το έκδηλο περιεχόμενο ενός ονείρου είναι τα πραγματικά γεγονότα και οι εικόνες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο όνειρο.

Πρόκειται για τις εικόνες και την ιστορία που θυμάστε όταν ξυπνάτε. Αν ονειρεύεστε κάποιον, το έκδηλο περιεχόμενο θα είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το άτομο, η εμφάνισή του, τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα και οι αλληλεπιδράσεις που έχετε μέσα στο όνειρο.

“Το έκδηλο περιεχόμενο είναι πολύ κυριολεκτικό και θα επικοινωνήσει μαζί σας άμεσα για ένα πρόβλημα που έχετε ή μια κατάσταση που βιώσατε”, εξηγεί η Lyon. “Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρευτείτε ότι μπλέκεστε σε έναν καυγά με τον ερωτικό σας σύντροφο επειδή αυτή τη στιγμή βιώνετε συγκρούσεις στη σχέση σας- αυτό είναι μια αρκετά απλή επεξεργασία ονείρου”.

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι να ονειρευτείτε ότι θα παρακολουθήσετε μια συναυλία με έναν στενό φίλο που έχετε να δείτε πολύ καιρό. Το έκδηλο περιεχόμενο θα ήταν τα γεγονότα, τα λόγια και οι αντιδράσεις του φίλου σας και τα άλλα αισθητηριακά και αντιληπτικά στοιχεία που βιώνετε ως ονειροπόλος. Το έκδηλο περιεχόμενο μπορεί, ωστόσο, να μην αντανακλά απαραίτητα το υποκείμενο νόημα του ονείρου. Μέσα από την ανάλυση του λανθάνοντος περιεχομένου -ή του συμβολικού νοήματος- μπορείτε να πάρετε μια καλύτερη ιδέα για το τι μπορεί να σημαίνει το όνειρό σας.

Κρυφό περιεχόμενο

Το λανθάνον περιεχόμενο ενός ονείρου, σημειώνει η Lyon, είναι πολύ πιο προσωπικό και συναισθηματικό. Αυτό περιλαμβάνει το υποσυνείδητο νόημα του ονείρου, ή αυτό που οι ερμηνευτές των ονείρων θα έλεγαν ότι είναι το κρυφό νόημα πίσω από το όνειρό σας. Στο προηγούμενο παράδειγμα της διαφωνίας με έναν σύντροφο, εξηγεί η Lyon, μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο παλεύει με το να αισθάνεται ανάξιο της αγάπης του συντρόφου του.

Το να ονειρεύεστε έναν φίλο που έχετε να δείτε χρόνια, μπορεί να αντιπροσωπεύει συμβολικά μια υποσυνείδητη λαχτάρα για επανασύνδεση ή μια επιθυμία να βρείτε ένα τέλος για άλυτα συναισθήματα. Ή μπορεί να υποδηλώνει μια ευρύτερη επιθυμία για περισσότερη κοινωνική σύνδεση και συντροφικότητα γενικότερα.

Παραδείγματα συμβολισμού ονείρων

“Αν δείτε ποτέ κάποιον να εμφανίζεται στα όνειρά σας, ρωτήστε τον εαυτό σας: “Τι συμβολίζει αυτό το άτομο για μένα;””. προτείνει η Lyon. Αν πρόκειται για το δικό σας:

Αφεντικό: Μπορεί να αντιπροσωπεύει αγώνες με την εξουσία.

Η μητέρα σας: Ίσως να αντιμετωπίζετε αγώνες που σχετίζονται με τη θηλυκότητα και την αυτοτροφοδότηση.

Καθηγητής γυμνασίου: Μπορεί να αντιμετωπίζετε το αίσθημα ότι σας κρίνουν ή σας βαθμολογούν.

Ονειρεύεστε ειδύλλιο και σχέσεις

Τι σημαίνει αν ονειρευτείτε τον έρωτά σας ή ότι βγαίνετε με κάποιον; Το να ονειρευτείτε έναν έρωτα μπορεί να αφορά το προφανές νόημα – σας ενδιαφέρει να είστε μαζί του ερωτικά. Ωστόσο, σημειώνει η Λάιον, αυτό δεν είναι απαραίτητα όλη η ιστορία. Επειδή τα όνειρα έχουν φανερό (ή κυριολεκτικό) περιεχόμενο και λανθάνουσες (ή πιο συμβολικές) σημασίες, είναι σημαντικό να εξετάσετε και τα δύο. Το έκδηλο περιεχόμενο των ονείρων σας μπορεί να αποκαλύπτει βαθύτερα, υποσυνείδητα νοήματα που αξίζει να εξερευνήσετε.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορεί να αναρωτηθείτε, ιδιαίτερα αν έχετε ένα ρομαντικό όνειρο για κάποιον που δεν είναι απαραίτητα ένας πιθανός ερωτικός σύντροφος (όπως για παράδειγμα ενός φίλου ή ενός αφεντικού).

“Η ρομαντική εμπλοκή έχει να κάνει με τη σύνδεση. Έτσι, αν βρίσκεστε σε ραντεβού ή ακόμα και σε σεξουαλική επαφή με κάποιον που δεν θα περιμένατε, το άτομο αυτό συμβολίζει έναν τομέα της ζωής σας με τον οποίο πρέπει να συνδεθείτε βαθύτερα”, εξηγεί η Lyon.

Σημασία πίσω από τα ρομαντικά όνειρα για κάποιον

Σύμφωνα με τη Lyon, αυτά τα όνειρα μπορεί να αφορούν περισσότερο:

Τον έλεγχο της δικής σας ζωής: “Αν ονειρεύεστε ότι κάνετε σεξ με το αφεντικό σας, μπορεί στην πραγματικότητα να μην θέλετε να κάνετε σεξ μαζί του, αλλά σίγουρα πρέπει να εξετάσετε πώς συνδέεστε με τη δική σας εξουσία και διεκδικητικότητα στην κατεύθυνση της ζωής σας”.

Αφήστε να φύγουν οι συναισθηματικές αποσκευές: “Αν ονειρεύεστε ότι κάνετε σεξ με τον πρώην σας, μπορεί στην πραγματικότητα να μην θέλετε να τα ξαναβρείτε μαζί του, αλλά σίγουρα πρέπει να εξετάσετε ποιες άλυτες αποσκευές από το παρελθόν σας πρέπει να συνδεθείτε και να τις αφήσετε να φύγουν”.

Προσωπική ανάπτυξη: “Αν ονειρευτείτε ότι κάνετε σεξ με τον φίλο σας, σκεφτείτε ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του φίλου σας. Οι πιθανότητες είναι ότι το μυαλό σας προσπαθεί να σας διδάξει πώς να αναπτυχθείτε ως άτομο και να συνδεθείτε με αυτά τα αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας”.

Τι μπορεί να μας πει το όνειρο για κάποιον

Τα όνειρα δεν μπορούν μόνο να δώσουν πληροφορίες για τις υποσυνείδητες σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τους φόβους μας. Μπορούν επίσης να προσφέρουν μια προοπτική που μπορεί να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεών σας με τρόπους που υποστηρίζουν τη σύνδεση και την ψυχική ευημερία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, σημειώνει η Lyon, ότι όλοι οι πολλοί ρόλοι που παίζουμε στη ζωή λειτουργούν ως χαρακτήρες που ζουν μέσα στο μυαλό μας. Οι χαρακτήρες που υποδυόμαστε (όπως γονείς, σύντροφοι, φίλοι ή συνάδελφοι) συνθέτουν την πλήρη εικόνα του ποιοι είμαστε ως άτομα.

Κάθε φορά που μας επισκέπτεται κάποιος στα όνειρά μας, πρέπει να εξετάζουμε το κυριολεκτικό νόημα, αλλά στη συνέχεια να πάμε βαθύτερα για να σκεφτούμε πώς αυτό το πρόσωπο στα όνειρά μας μας διδάσκει να συνδεθούμε με έναν νέο χαρακτήρα που ζει μέσα μας.

“Μαθαίνοντας να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε όλους τους διαφορετικούς χαρακτήρες που ζουν μέσα μας, γινόμαστε πιο ολοκληρωμένοι ως άνθρωποι και μπορούμε στη συνέχεια να αγαπάμε τους άλλους με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση”

– JESSE LYON, LMHC

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ερμηνεία των ονείρων είναι άκρως προσωπική. Το συγκεκριμένο νόημα κάποιου που εμφανίζεται σε ένα όνειρο εξαρτάται από παράγοντες που είναι μοναδικοί για εσάς. Η εξέταση των ονείρων σας και η προσπάθεια κατανόησης των νοημάτων τους, τόσο των κυριολεκτικών όσο και των συμβολικών, μπορεί να σας δώσει μεγαλύτερες γνώσεις για τις δικές σας σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σχέσεις σας.

Διαβάστε επίσης: Τί σημαίνει όταν σας κυνηγούν στο όνειρό σας;

Kendra Cherry, MSEd

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

leaderman
spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση