Emotional coasting | Η ζωή περνάει τόσο γρήγορα που δυσκολευόμαστε να βιώσουμε τα συναισθήματά μας

Μπορεί να είναι μια μορφή άμυνας που μας προστατεύει από το να συγκλονιστούμε ή να αντιμετωπίσουμε συναισθήματα.

Emotional coasting | Η ζωή περνάει τόσο γρήγορα που δυσκολευόμαστε να βιώσουμε τα συναισθήματά μας

Τι είναι το “Emotional Coasting” και γιατί το κάνουμε;

“Συναισθηματικό coasting σημαίνει να περνάς τη ζωή σου χωρίς να σταματάς να αναγνωρίζεις και να επεξεργάζεσαι πλήρως δύσκολα συναισθήματα ή εμπειρίες, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και θετικές”, λέει στο Stylist η θεραπεύτρια και προπονήτρια Bobbi Banks.

“Αυτό μπορεί να είναι μια μορφή αμυντικού μηχανισμού που μας προστατεύει από το να συγκλονιστούμε ή να αντιμετωπίσουμε συναισθήματα που δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε, με άλλα λόγια μας βοηθάει να “περάσουμε””.

Advertisment

Με απλά λόγια, αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να διατηρήσετε τη συνήθη προσπάθεια, την ορμή ή το ενδιαφέρον σας για την καθημερινή ζωή, μπορεί να είστε σε κατάσταση coasting.

Πρόκειται για ένα ολοένα και πιο συνηθισμένο συναίσθημα, καθώς περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε να κατακλύζονται από τα συναισθήματά μας και τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής πιο πολύ από ποτέ.

“Με όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν συναισθηματική ακροβασία”, λέει ο Banks.

Advertisment

“Η πανδημία, ο πόλεμος, οι πυροβολισμοί και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής (για να αναφέρουμε μόνο μερικά) είναι όλα απίστευτα δύσκολα και βαριά γεγονότα για να τα επεξεργαστεί κανείς μεμονωμένα, πόσο μάλλον όταν πρέπει να τα διαχειριστεί όλα μαζί. Η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει επηρεαστεί σημαντικά, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις η συναισθηματική ακροβασία μπορεί να χρησιμεύσει ως αναγκαίος μηχανισμός αυτοπροστασίας”.

Σημάδια που δείχνουν ότι κάνετε συναισθηματική ακροβασία

Σύμφωνα με την Banks, μερικά από τα βασικά σημάδια του συναισθηματικού coasting περιλαμβάνουν:

  • Να είστε πάντα απασχολημένοι και αφηρημένοι
  • Να βιώνετε συναισθηματικό μούδιασμα
  • Δυσκολεύεστε να ονομάσετε ή να νιώσετε τα συναισθήματά σας
  • Να αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι από τον εαυτό σας ή τους άλλους
  • Να μη ζητάτε βοήθεια ή να μην παραδέχεστε ότι αγωνίζεστε
  • Δεν εμφανίζεστε στη θεραπεία ή δεν “κάνετε τη δουλειά”
  • Να είστε πάντα ο δυνατός και να τα βγάζετε πέρα μόνοι σας

Αλλά αν είναι τόσο συνηθισμένο, είναι η συναισθηματική παρακίνηση πάντα κάτι αρνητικό; Μπορούμε ποτέ να “ακροβατούμε” με έναν υγιή τρόπο, όπου θα βρούμε τον εαυτό μας απλά να πηγαίνει με τη ροή της ζωής;

Ο Banks λέει ναι. “Η συναισθηματική ακροβασία μπορεί να γίνει με υγιή τρόπο, αν γίνεται σκόπιμα και με πρόθεση”, εξηγεί.

“Αυτό μπορεί να μοιάζει με τον καθορισμό ορίων με ορισμένους ανθρώπους ή γύρω από το τι συζητάμε, παρακολουθούμε και διαβάζουμε. Αυτός ο τύπος αποστασιοποίησης μπορεί να απελευθερώσει χώρο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να εστιάσουμε στις ανάγκες μας. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αυξημένων συναισθημάτων, του στρες και του άγχους. Η αποστασιοποίηση, ωστόσο, μπορεί να γίνει ανθυγιεινή όταν γίνεται τρόπος ζωής ενός ατόμου και ο μηχανισμός αντιμετώπισης που επιλέγει”.

Πώς να σταματήσετε τον εαυτό σας να κάνει συναισθηματική ακροβασία

Αν έχετε εντοπίσει ότι κάνετε συναισθηματική ακτοπλοΐα με ανθυγιεινό τρόπο και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, ο Banks συμβουλεύει να μην πιέζετε τον εαυτό σας να το αλλάξει αυτό γρήγορα, καθώς κινδυνεύετε να βιώσετε “συναισθηματική πλημμύρα”, δηλαδή να κατακλυστείτε από τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα όταν έχετε μάθει να κινείστε με τα νερά σας ως αποτέλεσμα προηγούμενου τραύματος.

Αντ’ αυτού, προτείνει να ξεκινήσετε με την οικοδόμηση αυτογνωσίας γύρω από αυτή τη συμπεριφορά και τον εντοπισμό του λόγου πίσω από αυτήν. Σκεφτείτε τα εξής: Με ποιους τρόπους η συναισθηματική ακροβασία επηρεάζει τη ζωή σας; Και από τι σας προστατεύει η συναισθηματική ακροβασία;

“Το επόμενο βήμα θα ήταν να μάθετε νέες, πιο υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης πριν προσπαθήσετε να την αντικαταστήσετε”, λέει η Banks. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει mindfulness, διαλογισμό, δοκιμή νέων χόμπι, γιόγκα, περιπάτους, εξάσκηση ασκήσεων αναπνοής και καθορισμό υγιών ορίων.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λύση για όλους. “Εάν δυσκολεύεστε να εξασκήσετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης ή βρίσκετε τον εαυτό σας να βασίζεται σε ανθυγιεινές δεξιότητες αντί αυτών, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Μόλις το κάνετε αυτό, μπορείτε σιγά σιγά να αρχίσετε να μαθαίνετε να αναγνωρίζετε, να αναγνωρίζετε και να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας”, συνεχίζει η Banks.

“Να θυμάστε ότι η υγιής συναισθηματική ρύθμιση είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε και να εξασκηθούμε, είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Δώστε στον εαυτό σας χάρη και προσπαθήστε να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση