,

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αποκωδικοποιεί το γονιδίωμα του καρκίνου του εγκεφάλου

Η δημιουργία του προφίλ του όγκου σε πραγματικό χρόνο μπορεί να καθοδηγήσει τις χειρουργικές θεραπευτικές αποφάσεις.

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αποκωδικοποιεί το γονιδίωμα του καρκίνου του εγκεφάλου

Ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή βοηθά τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τον καρκίνο του εγκεφάλου ενώ χειρουργούν για την αφαίρεσή του. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να τους ενημερώσει αμέσως για τον καρκίνο, ώστε να μπορούν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για το πώς να τον αντιμετωπίσουν. Οι πληροφορίες από το πρόγραμμα γράφτηκαν σε ένα ειδικό βιβλίο για γιατρούς που ονομάζεται περιοδικό Med.

Μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημιούργησε ένα έξυπνο εργαλείο υπολογιστή που μπορεί γρήγορα να καταλάβει τι είδους όγκο στον εγκέφαλο έχει κάποιος ενώ υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Αυτές οι πληροφορίες είναι πραγματικά σημαντικές, αλλά συνήθως χρειάζεται πολύς χρόνος για να τις ανακαλύψετε.

Advertisment

Όταν οι γιατροί γνωρίζουν τι είδους κύτταρα υπάρχουν σε έναν όγκο, μπορούν να καταλάβουν πόσο από τον εγκέφαλο πρέπει να αφαιρέσουν και εάν πρέπει να χορηγήσουν φάρμακο απευθείας στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η γνώση από τι αποτελείται ο όγκος μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν πόσο επικίνδυνος είναι, πώς δρα και πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε διαφορετικές θεραπείες.

Και η ειδική λέξη για αυτό το πράγμα είναι ΓΟΗΤΕΙΑ.

Υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται CHARM που βοηθά τους γιατρούς να μελετούν όγκους εγκεφάλου. Κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας πολλά δείγματα από άτομα με ένα συγκεκριμένο είδος όγκου στον εγκέφαλο που ονομάζεται γλοίωμα. Όταν δοκίμασαν το εργαλείο, ήταν πολύ καλό στο να πει αν ένας όγκος είχε ορισμένες αλλαγές στα κύτταρά του και μπορούσε επίσης να διακρίνει τρεις διαφορετικούς τύπους γλοιωμάτων με βάση τα κύτταρά τους. Το εργαλείο εξέτασε επίσης τον ιστό γύρω από τον όγκο και βρήκε μερικές σημαντικές αλλαγές σε έναν λιγότερο επιθετικό τύπο γλοιώματος. Το εργαλείο μάλιστα ανακάλυψε πώς η εμφάνιση ενός κυττάρου συνδέεται με το είδος του όγκου που είναι.

Advertisment

Το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους ερευνητές δωρεάν. Προτού όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία, πρέπει να ελεγχθεί σε πραγματικές καταστάσεις και να εγκριθεί από τον FDA. Οι ερευνητές λένε επίσης ότι ενώ το εργαλείο εκπαιδεύτηκε για να εντοπίζει έναν τύπο καρκίνου του εγκεφάλου, μπορεί επίσης να εκπαιδευτεί για τον εντοπισμό άλλων τύπων.

Το να μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιώντας μόρια μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο πιο αποτελεσματικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη σωστή θεραπεία την κατάλληλη στιγμή.

Με πληροφορίες από in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση