9 φράσεις που δείχνουν συναισθηματική δύναμη, σύμφωνα με ψυχολόγο του Harvard

Τι είναι η συναισθηματική δύναμη και πώς μπορείς να διαπιστώσεις αν την έχεις;

9 φράσεις που δείχνουν συναισθηματική δύναμη, σύμφωνα με ψυχολόγο του Harvard

Το να είμαστε συναισθηματικά δυνατοί σημαίνει να μπορούμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να παραμένουμε ήρεμοι ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι σαν να έχουμε μια υπερδύναμη για το μυαλό και τα συναισθήματά μας, και είναι κάτι πολύ ωραίο να το έχουμε. Το να είσαι συναισθηματικά δυνατός σημαίνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου (όχι απλώς να έχεις αυτοπεποίθηση) και να μπορείς να κατανοείς και να χειρίζεσαι τα δικά σου συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Σημαίνει επίσης να μπορείς να πεις τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και να χρησιμοποιείς αυτά τα συναισθήματα για να κάνεις καλές επιλογές. Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι είναι σαν υπερήρωες. Δεν χάνουν χρόνο αμφισβητώντας τον εαυτό τους. Ξέρουν ότι έχουν καλές και όχι και τόσο καλές ιδιότητες, αλλά αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι. Νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους και δεν αφήνουν τα συναισθήματα των άλλων να τους επηρεάσουν πολύ. Μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στα πράγματα που είναι σημαντικά για αυτούς και να τα κρατήσουν στη ζωή τους. Ο Δρ Cortney Warren, ο οποίος είναι ψυχολόγος, πήγε σε ένα πραγματικά διάσημο πανεπιστήμιο που ονομάζεται Harvard.

Advertisment

Έμαθε ότι όταν οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά δυνατοί, τους βοηθά να χειρίζονται καυγάδες και να κατανοούν πώς νιώθουν οι άλλοι. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν χρειάζονται πάντα κάποιον άλλο να τους πει ότι τα πάνε καλά. Για πολλούς ανθρώπους, το να είναι κανείς συναισθηματικά δυνατός δεν είναι κάτι που έρχεται εύκολα και απαιτεί πολλή προσπάθεια. Μπορούμε να καταλάβουμε πόσο συναισθηματικά δυνατοί είμαστε κοιτάζοντας τις φράσεις που χρησιμοποιούμε. Ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε μόνο μερικές από αυτές τις φράσεις τακτικά, σημαίνει ότι τα πάμε καλά στο να είμαστε συναισθηματικά δυνατοί. Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το σκεφτώ πριν μπορέσω να σας απαντήσω.

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ανθεκτικοί είναι καλοί στο να εκφράζονται καθαρά, να σκέφτονται πριν μιλήσουν και να μην αντιδρούν πολύ γρήγορα χωρίς να σκέφτονται. Παρόμοιες φράσεις σημαίνουν ότι δύο ή περισσότερες προτάσεις ή λέξεις λένε το ίδιο πράγμα αλλά με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Είναι όπως όταν λέτε μια ιστορία στον φίλο σας και εκείνοι λένε την ίδια ιστορία σε κάποιον άλλο, αλλά χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις. Το νόημα παραμένει το ίδιο, αλλά οι λέξεις είναι λίγο διαφορετικές. Έτσι είναι παρόμοιες φράσεις. Χρειάζομαι λίγο χρόνο μόνος γιατί νιώθω μπερδεμένη και δεν θέλω να πω κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μετανιώσω αργότερα.

Δεν ξέρω την απάντηση αυτή τη στιγμή, μπορούμε να το συζητήσουμε ξανά αύριο; Ξέρετε πώς μερικές φορές οι άνθρωποι μας λένε ότι πρέπει να λέμε «όχι» και να βάζουμε όρια με τους άλλους; Λοιπόν, αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερες σχέσεις. Όταν αισθανόμαστε σίγουροι και ασφαλείς, μπορούμε να πούμε στους άλλους τι πιστεύουμε ότι είναι σωστό, τι χρειαζόμαστε και τι θέλουμε για τον εαυτό μας.

Advertisment

Παρόμοιες φράσεις σημαίνουν ότι δύο ή περισσότερες προτάσεις ή λέξεις έχουν την ίδια ή παρόμοια σημασία αλλά γράφονται ή λέγονται με διαφορετικούς τρόπους. Είναι όπως όταν λέτε «Πεινάω» και κάποιος άλλος λέει «Χρειάζομαι φαγητό» – και οι δύο προτάσεις σημαίνουν το ίδιο πράγμα, απλώς με διαφορετικές λέξεις. Σας ευχαριστώ που με ρωτήσατε, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω.

Δεν νιώθω καλά με αυτό που συμβαίνει ή με αυτό που μου λες. Ζητούν πάντα με ωραίο τρόπο αυτό που χρειάζονται. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος είναι κακός μαζί τους, του λένε πώς τον κάνει να νιώθει. Αν κάποιος κάνει κάτι που τον κάνει να νιώθει άβολα, λέει ότι θέλει να σταματήσει. Παρόμοιες φράσεις σημαίνουν λέξεις ή προτάσεις που είναι σχεδόν ίδιες μεταξύ τους.

Είναι όπως όταν λες κάτι με διαφορετικό τρόπο, αλλά εξακολουθεί να σημαίνει το ίδιο πράγμα. Έτσι, αν κάποιος πει «είμαι χαρούμενος» και εσύ πεις «αισθάνομαι υπέροχα», αυτές είναι παρόμοιες φράσεις γιατί και οι δύο σημαίνουν ότι αισθάνεσαι καλά. Όταν λες άσχημα πράγματα για μένα, με κάνει να νιώθω λυπημένος ή θυμωμένος. Αν συνεχίσεις να μου φέρεσαι άσχημα, ίσως χρειαστεί να φύγω γιατί δεν είναι καλό για μένα. Έτσι είμαι και νιώθω χαρούμενος γι’ αυτό. Όταν κάποιος λέει ότι θα κάνει κάτι, στην πραγματικότητα το κάνει. Αυτό τους κάνει εύκολα κατανοητούς και οι φίλοι τους ξέρουν ότι θα μένουν πάντα σε αυτό που πιστεύουν και θα είναι αξιόπιστοι. Παρόμοιες φράσεις είναι λέξεις ή ομάδες λέξεων που σημαίνουν το ίδιο πράγμα ή έχουν παρόμοια σημασία. Μπορεί να έχουν διαφορετικές λέξεις, αλλά το συνολικό τους μήνυμα είναι το ίδιο. Είμαι ακριβώς αυτός που φαίνομαι. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου. Ουάου, όντως συμπεριφέρομαι έτσι; Δεν το είχα συνειδητοποιήσει πριν. Οι άνθρωποι που νιώθουν ασφάλεια και χαρά μέσα τους μπορούν να ακούσουν τα σχόλια των άλλων χωρίς να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους. Μπορεί ακόμη και να πιστεύουν ότι αυτά τα σχόλια μπορούν να τους βοηθήσουν να γίνουν καλύτεροι. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές λέξεις για να πείτε το ίδιο πράγμα. Δεν ήξερα ότι το έκανα πολύ. Ευχαριστώ που μου το ειπες. Ουάου, τη λέω πολύ αυτή τη φράση. Θα προσπαθήσω να τα πάω καλύτερα.

Στις καλές σχέσεις, τα άτομα που νιώθουν ασφάλεια στα συναισθήματά τους θα προσπαθήσουν να αλλάξουν όταν χρειαστεί. Καταλαβαίνουν ότι το να κάνουν κάτι είναι σημαντικό για να αναπτυχθούν ως άνθρωποι και να κάνουν τις σχέσεις τους πιο δυνατές. Παρόμοιες φράσεις σημαίνουν να λέμε ή να γράφουμε πράγματα που έχουν σχεδόν το ίδιο νόημα, αλλά χρησιμοποιώντας διαφορετικές λέξεις. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε διαφορετικά κομμάτια παζλ για να δημιουργήσετε την ίδια εικόνα. Ξέρω ότι αυτό σημαίνει πολλά για σένα, γι’ αυτό θα προσπαθήσω να είμαι πιο ευγενικός και κατανοητός όταν σου μιλάω. Μερικές φορές μπορεί να γίνω λίγο ανυπόμονος, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι λιγότερο δυναμική. Λυπάμαι που περνάς δύσκολες στιγμές.

Πως μπορώ να σας βοηθήσω; Επειδή είναι συχνά καλοί στο να κατανοούν πώς νιώθουν οι άλλοι, μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμοι και ευγενικοί με κάποιον που νιώθει λυπημένος ή αναστατωμένος, ακόμα κι αν δεν φταίει αυτός. Παρόμοιες φράσεις είναι λέξεις ή ομάδες λέξεων που σημαίνουν το ίδιο ή έχουν παρόμοια σημασία. Μπορώ να πω ότι είναι δύσκολο για εσάς, αλλά είμαι εδώ για να σας βοηθήσω αν χρειαστεί. Φαίνεσαι λυπημένος και θέλω να σε κάνω να νιώσεις καλύτερα. Το να έχεις ισχυρές πεποιθήσεις και αξίες σημαίνει να γνωρίζεις τι είναι σωστό και τι λάθος. Μας βοηθά να κάνουμε καλές επιλογές. Όταν κάποιος κάνει κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις μας, οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν και να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι δίκαιο. Παρόμοιες φράσεις σημαίνουν ότι δύο ή περισσότερες προτάσεις ή λέξεις έχουν σχεδόν την ίδια σημασία.

Είναι σαν να λες το ίδιο πράγμα αλλά να χρησιμοποιείς διαφορετικές λέξεις. Έτσι, αν κάποιος πει «Είμαι κουρασμένος» και κάποιος άλλος λέει «Είμαι εξαντλημένος», εννοούν και οι δύο το ίδιο πράγμα. Είναι ακριβώς όπως μπορείτε να πείτε «Είμαι χαρούμενος» ή «Χαίρομαι» για να εκφράσετε ότι αισθάνεστε καλά. Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό είναι σημαντικό, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε ή δεν αισθάνεστε το ίδιο. Δεν νομίζω ότι κάνεις το σωστό και δεν μπορώ να μείνω ήσυχος και να μην κάνω τίποτα.

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να κάνω μια αλλαγή και να υπερασπιστώ αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό. Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά δυνατοί έχουν μάθει να πιστεύουν στον εαυτό τους και να εμπιστεύονται ότι θα είναι καλά, ακόμα κι αν κάτι δεν πάει καλά. Αυτό τους βοηθά να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να κάνουν νέους φίλους, να πάνε ταξίδια και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις. Παρόμοιες φράσεις σημαίνουν τη χρήση διαφορετικών λέξεων για να πούμε το ίδιο πράγμα. Είναι όπως όταν εξηγείς κάτι με διαφορετικό τρόπο για να το καταλάβει κάποιος άλλος καλύτερα. Θα το δώσω την επόμενη φορά που θα έχω την ευκαιρία. Μπορεί να μην είμαι πολύ καλός σε αυτό, αλλά είμαι πρόθυμος να το δοκιμάσω!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση