«Γεύση» από το μέλλον: Ιστούς φρούτων στο εργαστήριο «καλλιεργούν» επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία

Eπιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία προσπαθούν να καλλιεργήσουν ιστούς φρούτων σε εργαστήρια.

«Γεύση» από το μέλλον: Ιστούς φρούτων στο εργαστήριο «καλλιεργούν» επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία

Οι επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να δυσκολέψει την παραγωγή αρκετών τροφίμων. Έτσι, εργάζονται σε εργαστήρια για να προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν φρούτα χωρίς να χρησιμοποιούν χώμα.

Οι επιστήμονες στο Plant & Food Research στο Christchurch θέλουν να κάνουν κάτι νέο. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν φρούτα σε ένα ειδικό εργαστήριο. Ελπίζουν ότι μια μέρα, τα φρούτα που καλλιεργούν θα είναι ακριβώς όπως τα αληθινά φρούτα που τρώμε.

Advertisment

Στη Νέα Ζηλανδία, είμαστε πολύ καλοί στην καλλιέργεια φυτών με παραδοσιακό τρόπο. Αλλά στο μέλλον, τα πράγματα θα αλλάξουν γιατί θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι, οι πόλεις θα μεγαλώσουν και ο καιρός θα είναι διαφορετικός.

Το πρόγραμμα θέλει να κάνει περισσότερα φρούτα χωρίς τα μέρη που συνήθως πετιούνται, όπως η μέση ενός μήλου ή η φλούδα ενός πορτοκαλιού. Αυτό θα δώσει στους ανθρώπους μόνο τα καλά μέρη του φρούτου και θα βοηθήσει να σταματήσει η σπατάλη τροφής, σύμφωνα με τον Sean.

Advertisment

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη βιώσιμη γεωργία, αλλά βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Δρ Αλί Ρασιντινετζάντ, ανώτερο επιστήμονα τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Massey του Όκλαντ, ο οποίος δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο είναι μια εντελώς νέα ιδέα, μόλις αναπτυχθούν θα πρέπει να αποδείξουν την ασφάλειά τους στους ρυθμιστικούς φορείς πιθανότατα μέσω δαπανηρών και μακρών κλινικών δοκιμών. «Το ξεπέρασμα τέτοιων εμποδίων μπορεί να πάρει χρόνια, αν όχι δεκαετίες», δήλωσε ο Ρασιντινετζάντ.

Η ομάδα του προγράμματος «Food by Design»: (από αριστερά): Γιούκι Ουανταμόρι, Δρ. Μπεν Σον, Δρ. Τζαν Γκραντ, Τζούλι Λάτιμερ, Μάθιου Πλόουμαν-Χολμς, Δρ. Εστερ Κιμ Plant & Food Research

Το πρόγραμμα Plant & Food Research, το οποίο ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, επικεντρώνεται σε κύτταρα από βατόμουρα, μήλα, κεράσια, φειζόα, ροδάκινα, νεκταρίνια και σταφύλια, αλλά προειδοποιούν ότι ο τελικός στόχος της παραγωγής ενός προϊόντος που θα είναι θρεπτικό και ευχάριστο για κατανάλωση, απέχει μερικά χρόνια και ίσως να μην είναι καθόλου εφικτός.

Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες, δήλωσε ο Δρ Σαμ Μπάλντουιν, επικεφαλής στρατηγικής στην Plant & Food Research. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα χρειαστεί να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα για έναν μεγαλύτερο πληθυσμό, αλλά με λιγότερες εκτάσεις για καλλιέργεια και υπό την αυξανόμενη πίεση ενός μη ευνοϊκού κλίματος».

Με πληροφορίες από cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Συνταγή | Το απόλυτο smoothie για αποτοξίνωση του οργανισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση