Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, ακόμη και όταν ασκούμαστε

Όσοι κάθονται για πολλές ώρες στη δουλειά και στο σπίτι, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, ακόμη και όταν ασκούμαστε

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάθονται για πολλή ώρα στη δουλειά και στο σπίτι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα εγκεφαλικό πρόβλημα που ονομάζεται άνοια σε σύγκριση με άτομα που δεν κάθονται τόσο πολύ. Το να κάθεστε για πολύ καιρό μπορεί να είναι πολύ κακό για το σώμα μας, ακόμα κι αν ασκούμαστε πολύ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να καθόμαστε πολύ μπορεί να μας κάνει πιο πιθανό να έχουμε προβλήματα, ακόμα κι αν προσπαθούμε να παραμείνουμε δραστήριοι. Αυτή η μελέτη εξέτασε ηλικιωμένους που δεν κυκλοφορούν πολύ και διαπίστωσε ότι το να περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι αυξάνει τις πιθανότητές τους να πάθουν άνοια. Ένας καθηγητής νευρολογίας που δεν συμμετείχε στη μελέτη είπε ότι αυτή η έρευνα υποστηρίζει αυτή την ιδέα. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το να καθόμαστε για πολλή ώρα μπορεί να είναι πολύ κακό για εμάς.

Advertisment

Μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό μας και το σώμα μας. Το να καθόμαστε για πολύ καιρό μπορεί να είναι επικίνδυνο για το σώμα και την υγεία μας. Οι επιστήμονες και πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να καθόμαστε πολύ μπορεί να είναι κακό για εμάς. Το να καθόμαστε για πολλή ώρα χωρίς να κινούμαστε μπορεί να είναι πολύ κακό για το σώμα μας. Μπορεί να μας κάνει πιο πιθανό να αρρωστήσουμε με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες ασθένειες. Μπορεί επίσης να μας κάνει να παχύνουμε και να μην ζούμε όσο οι άνθρωποι που σηκώνονται και κυκλοφορούν πιο συχνά.

Το να κάθεσαι πολύ μπορεί να δυσκολέψει την άσκηση. Εάν ασκείστε αλλά στη συνέχεια περάσετε την υπόλοιπη μέρα καθιστοί χωρίς να κινείστε, μπορεί να ακυρώσει μερικά από τα καλά αποτελέσματα που έχει η άσκηση στο σώμα σας. Αλλά ακόμα δεν ξέρουμε αν το να κάτσουμε για πολλή ώρα είναι κακό για τον εγκέφαλό μας. Το να κάτσουμε πολύ μπορεί να μας δυσκολέψει να θυμηθούμε πράγματα όταν γερνάμε, και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται νόσος Αλτσχάιμερ ή άλλα προβλήματα με τη μνήμη μας. Αλλά κυρίως ζητούν από τους ανθρώπους να θυμούνται πόσο κάθονται, κάτι που μπορεί να μην είναι πολύ ακριβές.

Πόσο χρόνο περνούν οι άνθρωποι καθισμένοι

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες από διαφορετικά πανεπιστήμια προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να μετρήσουν πόσο χρόνο περνούν οι άνθρωποι καθισμένοι. Χρησιμοποίησαν μια μεγάλη συλλογή πληροφοριών που ονομάζεται UK Biobank, η οποία έχει δεδομένα για τη ζωή, την υγεία και τους θανάτους πολλών ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί άνθρωποι στη μελέτη Biobank φορούσαν μια ειδική συσκευή που μπορούσε να παρακολουθεί πόσο κινούνταν και πόσο έμεναν ακίνητοι κάθε λεπτό της ημέρας για μια εβδομάδα.

Advertisment

Οι επιστήμονες εξέτασαν πληροφορίες από 50.000 ηλικιωμένους που δεν ξεχνούσαν όταν ξεκίνησαν τη μελέτη. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικά προγράμματα υπολογιστή που μπορούσαν να κατανοήσουν τα σήματα από το σώμα των ανθρώπων για να καταλάβουν πότε κινούνταν ή πότε κάθονταν ή ξαπλώνουν. Το έκαναν αυτό για κάθε λεπτό της ημέρας, εκτός από τις περιπτώσεις που ο κόσμος κοιμόταν.

10 ώρες καθισιού αυξάνουν τους κινδύνους για τον εγκέφαλο

Στη συνέχεια, έλεγξαν την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων για τα επόμενα περίπου επτά χρόνια, αναζητώντας αρχεία νοσοκομείων ή θανάτου που να αναφέρουν λεπτομερώς τη διάγνωση οποιουδήποτε τύπου άνοιας.

Τέλος, διασταύρωσαν τις καθιστικές συνήθειες και την υγεία του εγκεφάλου και βρήκαν ισχυρούς συσχετισμούς.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν οι άνδρες και οι γυναίκες κάθονταν τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα, κάτι που έκαναν πολλοί από αυτούς, ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μέσα στα επόμενα επτά χρόνια ήταν 8% υψηλότερος από ό,τι εάν κάθονταν λιγότερες από 10 ώρες.

Οι κίνδυνοι από εκεί και πέρα αυξάνονταν, φθάνοντας σε 63% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας για τα άτομα που περνούσαν τουλάχιστον 12 ώρες καθηλωμένα στην καρέκλα ή τον καναπέ.

«Το να καθόμαστε όλη μέρα στο γραφείο, μετά μπροστά στην τηλεόραση και στο αυτοκίνητο και όλοι οι άλλοι τρόποι ή λόγοι που καθόμαστε, αθροίζονται», δήλωσε ο David Raichlen, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.

«Σε αυτά τα ακραία επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς βλέπουμε πολύ υψηλότερο κίνδυνο για έκπτωση των γνωσιακών λειτουργιών και της μνήμης», ανέφερε ο ίδιος.

Η άσκηση δεν αναιρεί τα μειονεκτήματα της καθιστικής ζωής

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ένα δεδομένο, το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο, ότι η άσκηση έχει μικρό όφελος για όσους κάθονται πολλές ώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, οι άνθρωποι που γυμνάζονταν αλλά στη συνέχεια κάθονταν σε καρέκλες για 10 ή περισσότερες ώρες, ήταν εξίσου επιρρεπείς στην άνοια με τους ανθρώπους που δεν είχαν γυμναστεί καθόλου.

«Φαίνεται ότι δεν μπορείτε να γυμναστείτε για να ξεφύγετε από τον κίνδυνο», δήλωσε ο Raichlen.

Με πληροφορίες από www.news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση