ΜΙΤ: Kατασκεύασαν εμφύτευμα που μπορεί να γλιτώσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 από τις καθημερινές ενέσεις

Για όσους έχουν διαβήτη τύπου 1, οι ενέσεις ινσουλίνης είναι ανάγκη για την επιβίωση τους. Είναι όμως, και επώδυνες.

ΜΙΤ: Kατασκεύασαν εμφύτευμα που μπορεί να γλιτώσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 από τις καθημερινές ενέσεις

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να παραμείνουν υγιείς, αλλά αυτές οι ενέσεις μπορεί να είναι πραγματικά επώδυνες. Έτσι οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ειδική συσκευή που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο σώμα για να δώσει ινσουλίνη χωρίς πόνο. Η συσκευή που κατασκευάστηκε από ερευνητές του MIT φαίνεται πραγματικά πολλά υποσχόμενη και θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης κάθε μέρα για να παραμείνουν υγιή. Αυτές οι ενέσεις μπορεί να είναι επώδυνες και όχι πολύ διασκεδαστικές. Γι’ αυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να βάλουν στο σώμα τους ειδικά κύτταρα από το πάγκρεας, ώστε να μην χρειάζεται να κάνουν πια ενέσεις. Οι παγκρεατικές νησίδες είναι σαν μικρές ομάδες ειδικών κυττάρων που είναι διάσπαρτα σε όλο το πάγκρεας.

Μέσα σε αυτές τις ομάδες, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κυττάρων. Τα βήτα κύτταρα είναι σαν μικρά εργοστάσια στο σώμα μας που παράγουν μια ειδική ουσία που ονομάζεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι σαν μια ορμόνη υπερήρωα που βοηθά το σώμα μας να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη από το φαγητό μας για να μας δώσει ενέργεια. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, το αμυντικό σύστημα του σώματός τους επιτίθεται κατά λάθος σε ορισμένα κύτταρα που είναι σημαντικά για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να παίρνουν ινσουλίνη, που είναι σαν ένα ειδικό φάρμακο, κάθε μέρα για να παραμείνουν υγιείς και ζωντανοί. Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε τα άτομα με διαβήτη είναι να τοποθετήσετε ειδικά κύτταρα μέσα στο σώμα τους.

Advertisment

Αυτά τα κύτταρα μπορεί να προέρχονται από κάποιον που έχει πεθάνει ή να είναι κατασκευασμένα από ειδικά κύτταρα που ονομάζονται βλαστοκύτταρα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, αλλά πρέπει να λαμβάνουν ειδικά φάρμακα για πάντα για να βεβαιωθούν ότι το σώμα τους δεν απορρίπτει αυτά τα κύτταρα. Γι’ αυτό ψάχνουμε άλλες επιλογές. Ένα μεγάλο πρόβλημα με την ιδέα του εμφυτεύματος είναι ότι αφού τα κύτταρα τοποθετηθούν μέσα στο σώμα, δεν έχουν αρκετό οξυγόνο για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παράγουν ινσουλίνη.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες από το MIT και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης δημιούργησαν μια ειδική συσκευή που μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο σώμα ενός ατόμου για να τον βοηθήσει να αισθανθεί καλύτερα ή να διορθώσει κάτι που δεν λειτουργεί σωστά. Επιστήμονες στο MIT δημιούργησαν ένα ειδικό εργαλείο που μπορεί να κρατήσει πολλά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Αυτό το εργαλείο φτιάχνει επίσης το δικό του οξυγόνο χρησιμοποιώντας νερό που υπάρχει ήδη στο σώμα μας. Το υδρογόνο απομακρύνεται με ασφάλεια, ενώ το οξυγόνο πηγαίνει σε ειδικό χώρο αποθήκευσης μέσα στο εμφύτευμα.

Σε αυτό το δωμάτιο, υπάρχει ένας λεπτός, ειδικός τοίχος που αφήνει το οξυγόνο να περάσει και να φτάσει στα κύτταρα που βρίσκονται μέσα. Οι επιστήμονες δοκίμασαν μια μικρή συσκευή σε ποντίκια με διαβήτη. Το έβαλαν κάτω από το δέρμα των ποντικών. Η συσκευή έχει περίπου το μέγεθος ενός κέρματος των 25 λεπτών του δολαρίου. Οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των ποντικών για τουλάχιστον ένα μήνα. Οι επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν μια μεγαλύτερη εκδοχή της εφεύρεσής τους που να είναι τόσο μεγάλη όσο ένα κομμάτι τσίχλας. Θέλουν να το δοκιμάσουν σε άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1. Αλλά πριν το κάνουν αυτό, θα το δοκιμάσουν πρώτα σε μεγαλύτερα ζώα. Φανταστείτε ότι είναι μια ειδική συσκευή κατασκευασμένη από μέρη του σώματός μας που μας βοηθά με την υγεία μας. Μπορεί να μας δώσει κάτι που ονομάζεται ινσουλίνη, που χρειάζεται το σώμα μας.

Advertisment

Διαθέτει επίσης ένα ειδικό σύστημα που μας βοηθά να διατηρούμε υγιείς. Είπε ότι οι δοκιμές πάνε καλά και είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει άρρωστους ανθρώπους. «Αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ανάγκη για διεβδομαδιαίες εγχύσεις με ένα εμφύτευμα που μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει πολλούς ασθενείς». Οι επιστήμονες προσπαθούν κυρίως να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη, αλλά πιστεύουν ότι αυτή η συσκευή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων ασθενειών που χρειάζονται τακτικές δόσεις φαρμάκων.

Αυτή η συσκευή έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ειδικά κύτταρα στο σώμα μας να παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Αυτή η πρωτεΐνη λέει στο σώμα μας να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.
download

ΜΙΤ: Kατασκεύασαν εμφύτευμα που μπορεί να γλιτώσει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 από τις καθημερινές ενέσεις
Το εμφύτευμα που κατασκεύασαν οι ερευνητές του ΜΙΤ MIT/BOSTON CHILDREN’S HOSPITAL

Με πληροφορίες από www.news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση