Μια παιδική χαρά στην «καρδιά» του Εθνικού Κήπου

Η αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου από τον Δήμο Αθηναίων, επέφερε και την αναβάθμιση των υποδομών του.

Μια παιδική χαρά στην «καρδιά» του Εθνικού Κήπου

Η αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου από τον Δήμο Αθηναίων, επέφερε και την αναβάθμιση των υποδομών του, αλλά και των ιδιαίτερων χώρων του. Ανάμεσά τους δεσπόζει αυτός που προορίζεται για τα παιδιά, δηλαδή η παιδική χαρά του Εθνικού Κήπου, η οποία μεταμορφώθηκε σ’ έναν πρωτοποριακό και ασφαλή χώρο παιχνιδιού και διασκέδασης για τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Μάλιστα, κάθε ένα από τα όργανα παιχνιδιού που υπάρχουν πλέον σε αυτό τον παιδότοπο, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ώστε να ενταχθεί λειτουργικά και αισθητικά στο περιβάλλον του ιστορικού κήπου της πρωτεύουσας και η ανακατασκευή έγινε με γνώμονα τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου και σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Advertisment

«Η νέα παιδική χαρά του Εθνικού Κήπου είναι ονειρεμένη, είναι μοναδική και αποτελεί πρότυπο και πρόκληση για όλους μας, καθώς σχεδιάζουμε για το μέλλον των παιδιών στην Αθήνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες για την πολύτιμη και γενναιόδωρη υποστήριξη του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου, όχι μόνο γιατί δημιουργήσαμε έναν πρωτοποριακό και ασφαλή χώρο παιχνιδιού στην πόλη, αλλά και γιατί κατορθώνουμε να διατηρήσουμε τον μοναδικό χαρακτήρα του Εθνικού Κήπου».

Τα όργανα της παιδικής χαράς είναι κατασκευασμένα, κυρίως, από φυσικό ξύλο, προκειμένου να εναρμονίζονται με το φυσικό στοιχείο του χώρου και να συμβάλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών. Οι επιστρώσεις απορρόφησης κρούσεων είναι από φυσικά, χαλαρά υλικά, ενώ το έδαφος είναι κατάλληλο για την απορρόφηση των επιφανειακών υδάτων. Ο χώρος περικλείεται από ψηλά δέντρα, κυρίως πεύκα, το φύλλωμα των οποίων ξεκινά σε μεγάλο ύψος και λειτουργεί σαν φυσικό στέγαστρο, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά είναι και η χωμάτινη αίσθηση του επικλινούς ανάγλυφου.

Η νότια πλευρά της παιδικής χαράς αποτελεί προέκταση του λόφου με τον «Βράχο της Αμαλίας». Εκεί δημιουργείται ένας μικρός λοφίσκος από οριζόντια τοποθετημένους κορμούς δέντρων, ο οποίος παραπέμπει στο παρατηρητήριο του Βράχου, εμπλουτίζοντας τη δράση μέσα στον χώρο.

Advertisment

Τρεις ενότητες παιχνιδιού συνθέτουν την παιδική χαρά του Εθνικού Κήπου. Η πρώτη ενότητα απευθύνεται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αναπτύσσεται σε τέσσερα σκάμματα, σε έδαφος ήπιας κλίσης. Διαθέτει λειτουργίες αιώρησης, παιχνιδιού ρόλων, ολίσθησης, αναρρίχησης και ισορροπίας, ταλάντωσης, αναπήδησης και αισθητηριακού παιχνιδιού με τα φυσικά υλικά, όπως είναι το νερό και η άμμος.

Στο πρώτο σκάμμα υπάρχουν δυο διθέσιες κούνιες για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Στο δεύτερο σκάμμα υπάρχει μια σύνθετη κατασκευή με πλατφόρμα, στην οποία είναι τοποθετημένα περιμετρικά σπιτάκια σε διάφορα μεγέθη, μια τσουλήθρα, μια γέφυρα ισορροπίας με αναρτημένα πατήματα και μια ράμπα για παιδιά με αναπηρίες, μέσω της οποίας γίνεται η χρήση του εξοπλισμού και από παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο. Στο τρίτο σκάμμα είναι τοποθετημένες λειτουργίες για παιχνίδι με τα φυσικά υλικά, ένα εργοτάξιο μεταφοράς άμμου και μια κατασκευή με κανάλια μεταφοράς νερού. Στο τέταρτο σκάμμα είναι τοποθετημένη μια σύνθετη κατασκευή μορφής πουλιού με τσουλήθρα και κατασκευές αναρρίχησης. Τέλος, στον περιμετρικό χώρο υπάρχουν διάσπαρτοι εξοπλισμοί ταλάντωσης και αναπήδησης.

Η δεύτερη ενότητα αναπτύσσεται στην κεντρική ζώνη και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχολικής και εφήβους. Περιλαμβάνει λειτουργίες παιχνιδιού ρόλων, αιώρησης, ολίσθησης, αναρρίχησης, ισορροπίας, ταλάντωσης και περιστροφής. Το βασικό σκάμμα περιλαμβάνει μια σύνθετη κατασκευή σε μορφή πυραμίδας, με δύο επίπεδα και δύο τσουλήθρες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, δύο κούνιες, τούνελ ταλάντωσης, στοιχείο ταλάντωσης και περιστροφής και διάφορες κατασκευές αναρρίχησης. Η κατασκευή αυτή θα είναι ορατή από το πλάτωμα εξωτερικά της παιδικής χαράς. Στον λόφο υπάρχει μια κατασκευή μορφής κάστρου με αναρρίχηση και τσουλήθρα τούνελ, ενώ εναλλακτικά η κατάβαση θα μπορεί να γίνει και από τσουλήθρα κατάλληλη και για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η τρίτη ενότητα αναπτύσσεται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς σε δύο σκάμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με λειτουργίες περιστροφής και αιώρησης. Περιλαμβάνει μια κούνια με κάθισμα τύπου «φωλιά» κι έναν μη συμβατικό μύλο περιστροφής.

Τέλος, σε όλες τις περιοχές παιχνιδιού, οι εξοπλισμοί προσφέρουν δυνατότητα ξεκούρασης και παράλληλα ευνοούν την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εποχιακό Feng Shui για σπίτια και επιχειρήσεις!
Το «Φεγγάρι του Ελαφιού»: Μαγικές εικόνες από την πανσέληνο του Ιουλίου
Παγκόσμια διάκριση για την τρικαλινή νηπιαγωγό Άννα Μαγκιώση στις Βρυξέλλες!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση